Дино Рађа: Нас би добила и женска екипе Чешке!

Легендарни центар разочаран наступом Хрватске на Еуробаскету и дубље анализира: "Играли су као репрезентација основне школе, имамо превише слабића..."

Кошарка 14.09.2015 | 18:00
Дино Рађа: Нас би добила и женска екипе Чешке!

Хрватска ће још чекати на прву медаљу са неког већег такмичења. Надали су се у Хрватској да би ово могла бити та година, да после 20 година и оне чувене Атине (1995. године, када су освојили бронзу, па отишли са постоља) опет могу на подијум.

Али, добили су жестоку шамарчину у осмини финала Европског првенства и то од Чешке - 59:80!

Хрватска спортска јавност је разочарана, медији су "разапели" тим, селектора...

Легендарни Дино Рађа, некада саиграч селектора Велимира Перасовића, у коментару за Индеx.хр је "сецирао" игру хрватске репрезентације, али и целокупно стање у хрватској кошарци.

Према његовим речима, у хрватској екипи има много "слабића, који су залутали у кошарку", а о игри против Чешке довољно је цитирати његове опаске:

"Мучили смо се цело првенство, али очекивао сам да ћемо се, упркос том мучењу, некако провући, да ћемо бар на таленат и искуство ишчупати победу против просечне Чешке. Ни у најгорим сновима нисам очекивао да ћемо изаћи на терен као репрезентација основне школе! Уместо да у друго полувреме уђу као напаљени, разјарени пси, они уђу још млитавије и бескрвније! Са оваквом игром не бисмо добили ни ЖЕНСКУ репрезентацију Чешке!"

Рађа позива јавност да отвори очи и да схвати да "риба смрди од главе" и да ништа не ваља у целом Савезу.

"Хрватска репрезентација је жртва диктаторског владања пуних 20 година! Наивни су сви који су мислили да се преко ноћи може поправити 20 година диктаторског владања и грађења система у којем, на свим нивоима, морају да играју само подобни, а не способни. Наш Савез је превише загађен да би овако нешто било случајно", приметио је Рађа.

Он је и новинарима у Хрватској замерио и истакао да и они сносе део одговорности, јер поједине играче, после само две, три добре утакмице кују у звезде и пореде их са Драженом Петровићем.

"Новинари су од неких играча на вештачки начин, без темеља и покрића, створили звезде и на леђа им набацили превелико бреме очекивања. Ево, узмимо за пример Марија Хезоњу. У реду, мали је таленат, али момак одигра једну и по утакмицу, постигне три тројке, два пута закуца и одмах је нови Дражен. Или Дарио Шарић. Одиграо је једну добру сезону у Цибони, али будимо реални, домаћа лига је домаћа лига. Отишао је у Турску, а ни тамо није постао носилац игре. И онда су наши новинари одмах ударили по Дуди Ивковићу како може да гуши такав таленат", истиче Рађа и наставља:

"Слажем се да су њих двојица играчи чије пиздарије треба истрпети, али алооо! Дражен се рађа једном у двеста година, а нама је сваки играч који се издигне мало изнад просека нови Дражен. Знам да бисмо сви ми волели да је тако, али, нажалост, није".

Рађа се потом вратио на садашњу репрезентацију Хрватске.

"Видљиво је да неки ликови у нашој репрезентацији нису за кошарку, то је дефинитивно, а ми од таквих ликова правимо звезде. Једноставно, данашња кошарка не трпи слабиће, а ми их имамо превише. Неки ће рећи да имамо три НБА играча, да нам остатак репрезентације игра у најбољим европским клубовима. Тачно, али једнако тако је тачно да је ниво и квалитет НБА драстично пао наспрам некад", каже Рађа.

За данашње кошаркаше каже да нису ни близу његовог времена по култури тренинга и рада.

"Данас се не ради довољно. Некад, у моје време у Југопластици, у јуну и јулу месецу, кад бисмо имали неки одмор, па сви бисмо од реда били на тренинзима, на своју руку, а данас ти дође један играч на тренинг, док су други на купању! Сећам се како је Божо Маљковић, мени и Арамису Наглићу, бранио баскете пре тренинга, јер бисмо се убили на баскету један на један, па би такви дошли на тренинг. Превише је данас ту менаџера, превише лове, а мало љубави према кошарци".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Делија

14.09.2015 18:49

Дингоспо..

ОДГОВОРИТЕ