Dino Rađa: Nas bi dobila i ženska ekipe Češke!

Legendarni centar razočaran nastupom Hrvatske na Eurobasketu i dublje analizira: "Igrali su kao reprezentacija osnovne škole, imamo previše slabića..."

Košarka 14.09.2015 | 18:00
Dino Rađa: Nas bi dobila i ženska ekipe Češke!

Hrvatska će još čekati na prvu medalju sa nekog većeg takmičenja. Nadali su se u Hrvatskoj da bi ovo mogla biti ta godina, da posle 20 godina i one čuvene Atine (1995. godine, kada su osvojili bronzu, pa otišli sa postolja) opet mogu na podijum.

Ali, dobili su žestoku šamarčinu u osmini finala Evropskog prvenstva i to od Češke - 59:80!

Hrvatska sportska javnost je razočarana, mediji su "razapeli" tim, selektora...

Legendarni Dino Rađa, nekada saigrač selektora Velimira Perasovića, u komentaru za Index.hr je "secirao" igru hrvatske reprezentacije, ali i celokupno stanje u hrvatskoj košarci.

Prema njegovim rečima, u hrvatskoj ekipi ima mnogo "slabića, koji su zalutali u košarku", a o igri protiv Češke dovoljno je citirati njegove opaske:

"Mučili smo se celo prvenstvo, ali očekivao sam da ćemo se, uprkos tom mučenju, nekako provući, da ćemo bar na talenat i iskustvo iščupati pobedu protiv prosečne Češke. Ni u najgorim snovima nisam očekivao da ćemo izaći na teren kao reprezentacija osnovne škole! Umesto da u drugo poluvreme uđu kao napaljeni, razjareni psi, oni uđu još mlitavije i beskrvnije! Sa ovakvom igrom ne bismo dobili ni ŽENSKU reprezentaciju Češke!"

Rađa poziva javnost da otvori oči i da shvati da "riba smrdi od glave" i da ništa ne valja u celom Savezu.

"Hrvatska reprezentacija je žrtva diktatorskog vladanja punih 20 godina! Naivni su svi koji su mislili da se preko noći može popraviti 20 godina diktatorskog vladanja i građenja sistema u kojem, na svim nivoima, moraju da igraju samo podobni, a ne sposobni. Naš Savez je previše zagađen da bi ovako nešto bilo slučajno", primetio je Rađa.

On je i novinarima u Hrvatskoj zamerio i istakao da i oni snose deo odgovornosti, jer pojedine igrače, posle samo dve, tri dobre utakmice kuju u zvezde i porede ih sa Draženom Petrovićem.

"Novinari su od nekih igrača na veštački način, bez temelja i pokrića, stvorili zvezde i na leđa im nabacili preveliko breme očekivanja. Evo, uzmimo za primer Marija Hezonju. U redu, mali je talenat, ali momak odigra jednu i po utakmicu, postigne tri trojke, dva puta zakuca i odmah je novi Dražen. Ili Dario Šarić. Odigrao je jednu dobru sezonu u Ciboni, ali budimo realni, domaća liga je domaća liga. Otišao je u Tursku, a ni tamo nije postao nosilac igre. I onda su naši novinari odmah udarili po Dudi Ivkoviću kako može da guši takav talenat", ističe Rađa i nastavlja:

"Slažem se da su njih dvojica igrači čije pizdarije treba istrpeti, ali alooo! Dražen se rađa jednom u dvesta godina, a nama je svaki igrač koji se izdigne malo iznad proseka novi Dražen. Znam da bismo svi mi voleli da je tako, ali, nažalost, nije".

Rađa se potom vratio na sadašnju reprezentaciju Hrvatske.

"Vidljivo je da neki likovi u našoj reprezentaciji nisu za košarku, to je definitivno, a mi od takvih likova pravimo zvezde. Jednostavno, današnja košarka ne trpi slabiće, a mi ih imamo previše. Neki će reći da imamo tri NBA igrača, da nam ostatak reprezentacije igra u najboljim evropskim klubovima. Tačno, ali jednako tako je tačno da je nivo i kvalitet NBA drastično pao naspram nekad", kaže Rađa.

Za današnje košarkaše kaže da nisu ni blizu njegovog vremena po kulturi treninga i rada.

"Danas se ne radi dovoljno. Nekad, u moje vreme u Jugoplastici, u junu i julu mesecu, kad bismo imali neki odmor, pa svi bismo od reda bili na treninzima, na svoju ruku, a danas ti dođe jedan igrač na trening, dok su drugi na kupanju! Sećam se kako je Božo Maljković, meni i Aramisu Nagliću, branio baskete pre treninga, jer bismo se ubili na basketu jedan na jedan, pa bi takvi došli na trening. Previše je danas tu menadžera, previše love, a malo ljubavi prema košarci".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Delija

14.09.2015 18:49

Dingospo..

ODGOVORITE