Брега под истрагом због утаје пореза?!

Горан Бреговић, бивши фронтмен популарне музичке групе "Бијело дугме", налази се на мети истражних органа у БиХ због сумње да је извршио незаконите трансфере вишемилионских износа новца у БиХ из других држава.

Босна и Херцеговина 14.09.2015 | 14:20
Брега под истрагом због утаје пореза?!

Пословање Бреговићевих фирми и сумњиве трансфере новца истражује неколико полицијских агенција у БиХ на основу анонимне представке у којој се тврди да популарни Брега новчаним трансферима између фирми у његовом власништву избјегава плаћање пореза.

Из Центра јавне безбједности Сарајево Прессу је речено да су крајем јула ове године запримили анонимно писмо у којем се наводи да је Горан Бреговић извршио незаконити трансфер новца у БиХ из других држава.

О наведеном је обавијештен дежурни тужилац Окружног тужилаштва Источно Сарајево и све мјере и радње биће предузете под његовим надзором - наводи се у одговору ЦЈБ Источно Сарајево.

Према тврдњама нашег извора блиског полицији у Источном Сарајеву, у анонимном писму против Бреговића се наводи да је крајем августа 2013. године извршио кривично дјело када је у једној банци у Сарајеву приликом пребацивања око 9.000.000 евра у разним валутама дао лажну изјаву да се ради о индивидуалној штедњи.

Ријеч је о новцу са рачуна његових повезаних фирми који потиче од концерата које он одржава широм свијета и који није опорезован, а све је урађено са циљем да избјегне плаћање пореза - тврди наш саговорник, истичући да се то наводи у писму које је достављено СИПА, МУП-у РС, МУП-у Федерације БиХ, Министарству финансија Србије, Пореској управи РС и ФБиХ те Амбасади Француске у БиХ.

Наш саговорник додаје да Бреговић има регистроване фирме "Камарад продуктион" у Паризу, "Игните Мусиц Продуктион Ентертаинмент Лтд" у Монтреалу, затим "Тетак д.о.о" са сједиштем у Палама, као и истоимену фирму са сједиштем у Сарајеву. Он додаје да се у писму наводи и да је Бреговић у готовини добио хонораре од укупно 500.000 евра за концерте које је прошле године са својим "Оркестром за свадбе и сахране" одржао у Будви, Љубљани, Марибору, Бечу, Минхену, Штутгарту, Њујорку, Чикагу и Торонту.

Бреговић је до прије двије године пословао преко своје фирме "Тетак" из Пала, али од прошле године сав приход који остварује усмјерава на рачун истоимене фирме "Тетак", која је регистрована у улици Чекалуша у Сарајеву - објашњава наш саговорник.

Оно што је посебно интересантно у цијелој причи је што већина безбједносних агенција као змија ноге крије информације о предмету "Бреговић". Из Окружног тужилаштва Источно Сарајево практично демантују наводе ЦЈБ Источно Сарајево и тврде да нису запримили никакав предмет у вези са незаконитим трансфером новца из других држава у БиХ.

Такође, указујемо на то да таква незаконита трансакција у облику нелегалног трансфера новца у БиХ из друге или других држава не спада у надлежност тужилаштва овог нивоа, већ би такве незаконитости могле бити предмет надлежности Тужилаштва БиХ - наводи се у одговору ОТ Источно Сарајево.

Информације крију и у Агенцији за истраге и заштиту БиХ. На питања да ли је ова полицијска агенција добила анонимно писмо у којем се наводи да је Горан Бреговић извршио незаконите трансфере новца у БиХ из других држава, те да ли је СИПА предузела икакве мјере и радње на основу навода изнесених у том анонимном писму, портпарол СИПА Кристина Јозић одговорила је "да тренутно не може износити било какав коментар у јавност". Из Федералне управе полиције ни послије десет дана чекања нисмо добили одговоре на наша питања у вези с овим случајем.

Извор: Прес РС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

бањалучки навијач

14.09.2015 16:05

Ја мислим да је то писмо писао онај из Андрић града по наговору наших политичара који су дигли порезе па сви бјеже у Федерацију.Брега је бог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људина

14.09.2015 16:13

КУСТА ГА ШМЕКНУО,ДОДО ЋЕРА

ОДГОВОРИТЕ