Brega pod istragom zbog utaje poreza?!

Goran Bregović, bivši frontmen popularne muzičke grupe "Bijelo dugme", nalazi se na meti istražnih organa u BiH zbog sumnje da je izvršio nezakonite transfere višemilionskih iznosa novca u BiH iz drugih država.

Bosna i Hercegovina 14.09.2015 | 14:20
Brega pod istragom zbog utaje poreza?!

Poslovanje Bregovićevih firmi i sumnjive transfere novca istražuje nekoliko policijskih agencija u BiH na osnovu anonimne predstavke u kojoj se tvrdi da popularni Brega novčanim transferima između firmi u njegovom vlasništvu izbjegava plaćanje poreza.

Iz Centra javne bezbjednosti Sarajevo Pressu je rečeno da su krajem jula ove godine zaprimili anonimno pismo u kojem se navodi da je Goran Bregović izvršio nezakoniti transfer novca u BiH iz drugih država.

O navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo i sve mjere i radnje biće preduzete pod njegovim nadzorom - navodi se u odgovoru CJB Istočno Sarajevo.

Prema tvrdnjama našeg izvora bliskog policiji u Istočnom Sarajevu, u anonimnom pismu protiv Bregovića se navodi da je krajem avgusta 2013. godine izvršio krivično djelo kada je u jednoj banci u Sarajevu prilikom prebacivanja oko 9.000.000 evra u raznim valutama dao lažnu izjavu da se radi o individualnoj štednji.

Riječ je o novcu sa računa njegovih povezanih firmi koji potiče od koncerata koje on održava širom svijeta i koji nije oporezovan, a sve je urađeno sa ciljem da izbjegne plaćanje poreza - tvrdi naš sagovornik, ističući da se to navodi u pismu koje je dostavljeno SIPA, MUP-u RS, MUP-u Federacije BiH, Ministarstvu finansija Srbije, Poreskoj upravi RS i FBiH te Ambasadi Francuske u BiH.

Naš sagovornik dodaje da Bregović ima registrovane firme "Kamarad produktion" u Parizu, "Ignite Music Produktion Entertainment Ltd" u Montrealu, zatim "Tetak d.o.o" sa sjedištem u Palama, kao i istoimenu firmu sa sjedištem u Sarajevu. On dodaje da se u pismu navodi i da je Bregović u gotovini dobio honorare od ukupno 500.000 evra za koncerte koje je prošle godine sa svojim "Orkestrom za svadbe i sahrane" održao u Budvi, Ljubljani, Mariboru, Beču, Minhenu, Štutgartu, Njujorku, Čikagu i Torontu.

Bregović je do prije dvije godine poslovao preko svoje firme "Tetak" iz Pala, ali od prošle godine sav prihod koji ostvaruje usmjerava na račun istoimene firme "Tetak", koja je registrovana u ulici Čekaluša u Sarajevu - objašnjava naš sagovornik.

Ono što je posebno interesantno u cijeloj priči je što većina bezbjednosnih agencija kao zmija noge krije informacije o predmetu "Bregović". Iz Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo praktično demantuju navode CJB Istočno Sarajevo i tvrde da nisu zaprimili nikakav predmet u vezi sa nezakonitim transferom novca iz drugih država u BiH.

Takođe, ukazujemo na to da takva nezakonita transakcija u obliku nelegalnog transfera novca u BiH iz druge ili drugih država ne spada u nadležnost tužilaštva ovog nivoa, već bi takve nezakonitosti mogle biti predmet nadležnosti Tužilaštva BiH - navodi se u odgovoru OT Istočno Sarajevo.

Informacije kriju i u Agenciji za istrage i zaštitu BiH. Na pitanja da li je ova policijska agencija dobila anonimno pismo u kojem se navodi da je Goran Bregović izvršio nezakonite transfere novca u BiH iz drugih država, te da li je SIPA preduzela ikakve mjere i radnje na osnovu navoda iznesenih u tom anonimnom pismu, portparol SIPA Kristina Jozić odgovorila je "da trenutno ne može iznositi bilo kakav komentar u javnost". Iz Federalne uprave policije ni poslije deset dana čekanja nismo dobili odgovore na naša pitanja u vezi s ovim slučajem.

Izvor: Pres RS

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

banjalučki navijač

14.09.2015 16:05

Ja mislim da je to pismo pisao onaj iz Andrić grada po nagovoru naših političara koji su digli poreze pa svi bježe u Federaciju.Brega je bog.

ODGOVORITE
Name

Ljudina

14.09.2015 16:13

KUSTA GA ŠMEKNUO,DODO ĆERA

ODGOVORITE