Пара за политичаре има, а за борце нема?

Посланици првог сазива НСРС добили су статус бораца прве категорије, и орден Немањића. И за једно и за друго примају надокнаде као борци, а сад им треба додијелити нову накнаду?

Република Српска 14.09.2015 | 22:56
Пара за политичаре има, а за борце нема?

Сам повод за разговор са некадашњим командантом 65. заштитног пука главног штаба ВРС и садашњим предсједником Борачке организације РС Миломиром Савчићем јесте нов, али проблеми борачке популације свакако нису.

База БОРС је кроз мишљење свих општинских борачких организација дала своје мишљење о најављеним привилегијама за посланике првог сазива Народне скупштине РС. Положај бораца јесте лош, и ту је тешко очекивати брзу промјену на боље, али одавно се може говорити о питању части и признања које се борцима одаје.

Оно што у старту пада у очи, је сам назив, Ствараоци Републике Српске. Било би идеално да се Српска могла створити политичким декларацијама, али очигледно да није могло, и поред свих одлука које су биле израз воље српског народа и одговор на покушај мајоризације.

На крају је дошло до оружаног сукоба. Да се могло политичким одлукама, било би одлично. Имали би много више живих људи. Тим именом – Ствараоци – потцјењују се мртви, они који су дали дио тијела.

Како ви лично гледате на ову накнаду која ће се наћи у скупштинској процедури?

Можемо извести многе рачунице, и оне су запањујуће.

Да сам у ситуацији, или да ми неко понуди такву накнаду, не бих је могао, а искрено речено ни смио прихватити, од оволиког броја бораца који немају хљеба да једу. Мајка погинулог борца која нема никог више у породици прима 330 марака.

Тамо гдје имају два члана породице погинулог борца, они примају по 220. Тамо гдје су три или више, примају 183 марке. Па упоредите.

Извор: Истина

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Сварог

14.09.2015 10:03

Одузети им и ордење и накнаде! За крст часни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

14.09.2015 10:19

Како има пара за приватно предузеће Калдера(6 милиона КМ добили из ИРБ-а -из фонда за развој привреде) а из истих средстава нема пара тј.кредита за стамбено збрињавање младих брачних парова?'????СВЕ ЈЕ ОВО ДЈЕЧИЈА ИГРА СЛАВКА МИТРОВИЋА И ДРАГАНА КАЛИНИЋА СА НАРОДОМ А ПРЕКО ЛЕДЈА ДОДИКА!!!!1

Name

Диверзант ДИОД

14.09.2015 10:27

Па борци су изгинули или рове по контејнерима.Не пису они законе.Вец оне гњиде сто су дезертирале и мотале се по командама.Сверцовали цигаре и нафту.И ста ти комаданте оцекујес кад бам је предсједник ратни профитер?Да це заститити борце.Иххх...ма њему требају те мрцине из рата да русе СДС да не изгуби власт.Брига њих за то о цему ви прицате.

Name

ВРС РВИ

14.09.2015 12:49

Генерале сувише си мекан са овом мафијом. Ако наставиш отеће нам и ово цркавице што имамо. Због те "брзе" промјене сатауса бораца 30% их је умрло а неки се и убили. Заврни ти рукаве обезбједи превоз за борце и из свих градова и правац БЛ па да видимо те Милове специјалце како га бране. Ваљда борачка има толико новца. Ако нема има их доста који ће радо спонзорисати.Јавно или тајно. Са овим криминалцима се једино може на силу. Не обазиру се они да их(ми) називамо како хоћемо и псујемо шта хоћемо све док могу красти...

Name

зоом

14.09.2015 14:54

ВРС РВИ, перо ти се позлатило!

Name

ВР

15.09.2015 14:11

Борци из Федерације су сила за ове из РС. Они влади у Сарајеву поставе ултиматум и дају им рок. Ови наравно ништа не испоштују мислећи да су сјели богу на грбачу и да им нико неможе ништа, као и ови наши. У року од један сат времена пред Владом у Сарајеву је најмање 10.000 бивших бораца наоружани каменицама моткама коктелима, и газе све пред собом. Влада гори, подносе се оставке, министри лете ко лишће са грана. Разбијених глава на све стране, али борци Федерације су побједници. Влада игра како они свирају. Ови у РС само што нису почели ср*ти по борцима. Цијело руководство борачке организације је купљено, и зато је стање тако. Ови у Борачкој организацији РС нису постављени да се боре за борачка права већ да смирују протесте и умањују захтјеве бораца према Влади. Наравно за то су дебело плаћени од Владе тајним каналима. То је цијела прича свега !

Name

бн

14.09.2015 10:07

Управо тако, нека посланицима скину плате и министрима, и дају борцима и ето пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скојевац

16.09.2015 14:36

Овај генерал је добар човек, али је миран.Нама треба вођа који је љут, и који је рањаван, па кад побаца столове, и врисне на ове јајаре.Бице борци цјењени.

Name

Прва категорија

14.09.2015 10:09

Улица и метла за ове дезертере на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

гацко

14.09.2015 10:10

Нема ратиста,гје је год била зестока борба,одбрана огњиста,гдје Гатацка бригада није била. Данас за заслуге добијају људи који су рат оловком водили и зуљеве на Г... од столице добили.. Зар смо се за то борили Гацани?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фико Јунуз

14.09.2015 15:08

Не лупај ти радис на термо и крадес нафту.

Name

зоран

14.09.2015 10:15

А Крајисник као фол да се ради о расколу. Одустаните од бенефиција и тацка. Додику јасно реци а не да се са њим курвас. Ратним профитерима одузети а не дати народне паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

14.09.2015 10:24

Све се то смисљено ради Додика су довели на власт да деградира, подцени, обрука и направи просјаке од дицних србских бораца. Све је то Додик по наредби запада урадио а за уyврат су му дали слободу да буце сламу као бесан бик и национално подгрева и вара Србе на ту тему, а срби се радују свему томе сто Додик демонстрира као мала деца кад им обецас сарену лазу.Све су то вербалне преваре Додикове и лазно супростављање њега спред народом на задовољство својих господара резултати се виде на све стране Додикове политике само пуца по Србима и Рс 1500 година затвора за Србске борце до сада а за остале скупа нема 500 година ето огледала Додикове власти и бриге за Србе, опљацко је све сто се опљацкати могло уз благослов запада који га стити а заузврат све цини како они нареде пред медијом се буни па иза затворени врата све подписује никоме ни за ста не одговара ни он ни његови сатрапи. Какав народ така му и власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

14.09.2015 10:25

Хвала богу нека си проговорио код ови новостворени владајући богаташа који недају ствараоцима Републике Србске ништа, само чачкају гдје има још шта да послије отимања свих привилегија загарантовани и срозавање бораца на преживљавање и без икаквих олакшица још отму гдје шта могу од бораца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спасици

14.09.2015 10:26

Па генерале,за њих мора бити, они накратко спасавају да се не иде у затвор, а на крају ни Бог им неце помоц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрка капа

14.09.2015 10:26

Гледам Краисника И слусам..Не вјерујем оно сто цујем! Као одрице се неке пензије ал је узео 650 000 кредита И приватно ради. Па ко је њему староме могао дати толики кредит??? Прица ко да му је висе метака пролетило око главе него мени. Узас.Узас.Узас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

14.09.2015 10:44

Крајисник је и смислио ту прицу па ако продје то је јос 1200 КМ мјесецно за њега а ако не продје онда це он остро да се буни против таквих ствари. Ал сироти народ це све то позлатити.

Name

САво

14.09.2015 10:41

Конацно и од тебе једна добра констатација, ста висе одлицна. Како има новца за политицаре а нема за борце и инвалиде. Исто тако је питања како за њихову дјецу има све а за нас и насу дјецу нема ниста, јесул глупи, губави, нису обуцени као сто су њихова дјеца, нека нам казу ста је разлог. Браво Савцицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрАган

14.09.2015 10:43

Генерале интетесује ме да ли је то све сто ти мозес да урадис да би заститио интересе бораца? Цовјеце драги, крајње је вријеме да лупис саком о сто и показес да су борци најзаслузнији сто ппстоји Република Српска! Исто тако да им показес да су борци најбројнија категорија становниства у Републици Српској и да они морају бити на првом мјесту када се дијеле заслуге.На тај нацин цес поново ујединити борце и бити равноправан партнер свакој власти ма ко то био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

14.09.2015 12:18

Слазем се 100 посто са тобом. Кад цес генерале несто конкретно урадити или ЦЕС БИТИ ГЕНЕРАЛ ПОСЛИЈЕ БИТКЕ.

Name

Није свеједно

14.09.2015 10:53

Надао сам се као истински борац да ће смјеном Ћургуза и доласком Савчића борачка популација бити у добити, али се ништа није промијенило. Најбољи доказ је стварање ове асоцијације тзв "Ствараоци РС". Нисам ни ја као РВИ за то да један дио ствараоца РС добија толико "признање" кроз неких 1200 КМ мјесечно а борци са 4 године из рова 120 КМ за годину дана. Нека се формира та асоцијација и нека је аполитична, нека има и примања, али да то буде неки разумни новчани износ. Међутим, слушајући синоћ Крајишника, према којем не гајим неке симпатије ни деведесетих година, а поготову сад, али донекле је у праву. Он се здушно бори за оне које заступа. Ко је нама борачкој популацији крив када немамо таквог представника. Наш предсједник се само понекад огласи и каже да би требало то и то , али ништа конкретно. Стара народна каже "Ко умије њему двије". Крајишник се веома мудро оградио од борачке популације и само је рекао да су и тзв ствараоци РС заслужни, што не поричем, али не равно 100 пута заслужнији. Ето шта уради представник те асоцијације за пар мјесеци, а представници борачке популације ни за 20 година. Дакле, као и политичари гледају само себе ибрига их за оне које представљају.Могу неки рећи да су представници борачке популације постављени испред владајуће странке, што је вјероватно и истина, али за све смо криви ми борци. Био је и представник СДС на челу борачке (Бојић) па ништа није учинио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

14.09.2015 10:53

ГЕНЕРАЛЕ ДОДИК ВАС ЈЕ СВЕ КУПИО И СА ВАМА РАДИ ШТО ХОЋЕ. ШТА РЕЋИ БОРЦИМА, ОБИЧНИМ ЉУДИМА КАД ВАС КУПИ ЗА МЕКИЊЕ. НИ ВИ А НИ НЕКИ ДРУГИ НЕ БИ ИМАЛИ НИ ВОЈНИКА КАКВИ СТЕ.ВИ СТЕ КАО ГЕНЕРАЛ ОДНОСНО ВИ ГЕНЕРАЛИ ОМОГУЋИЛИ ШВЕРЦ НАФТОМ, ЦИГАРЕТАМА И ДРУГОМ РОБОМ.НАРОД НЕ МОЖЕ ВИШЕ НИ ДА ГЛАСА НИТИ ШТА ДА ПРОМЈЕНИ. КУПЉЕНИ СУ СВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар

14.09.2015 11:47

Постовани предсједнице БОРС-а, слазем се са васом констатациом да борци заслузују висе него ову срамну мрвицу на годисњем нивоу звана борацки додатак, али вас питам као борац 1 категорије са 49 мјесеци проведених у борби на првој линији одбране РС, уз дузно постовање према погинулим рањеним цлановима њихових породица дали би било боље да смо углавном сви били рањени па данас имали како тако примање вец стицајем околности остала цитава глава а немамо ниста нико нас не бенда низаста.да сам био дезертер па се бавио мутним радњама данас би мозда имао несто овако узалуд мој патриотизам као младог цовјека који је тада требао да ради ствара породицу узео пуску и у рат данас немам ниста све сам изгубио.

Name

СССС

14.09.2015 11:16

Господо посланици Првог сазива Скупштине Републике Српске, ви врло добро знате како се Милорад Додик понашао у том сазиву и који је његов допринос у у стварању и одбрани Републике Српске.Ако сте се опредјелили да са њим тикве садите исход је познат, али са тим нећете срушити СДС,али ћете нанијети велику штету борцима и Републици Српској.Из СДС-а изузев СПРС изникле су све друге странке,које су га нападале синхронизовано са великим братом из међународне заједнице па је преживио и преживјеће и ваш замућени изворни...Ваш допринос у стварању Републике Српске је велик али је и велика одбрана Републике Српске и на тој релацији се треба тражити мјера.У вашем сазиву било је и оних који је нису ни стварали ни бранили, срећом у малом броју, али ако и њих наградите направили сте гријех према онима који су дали животе за Републику Српску. Борац прве категорије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РВИ Угљевик

14.09.2015 11:30

Генерале, ово не смије проћи!Ти, назови "ствараоци" су у више махова нама окретали цријева док је рат трајао, са којекаквим глупостима.Непримјерена им је и Медаља "Милоша Обилића" и статус борца прве категорије. Свака част оним посланицима који су узимали учешће у оружаној борби, али они су под истом капом као и ми, што се Закона о правима бораца тиче. Ако би ово прошло, онда смо ми из стварне борачке популације заиста крајње потцјењени и маргинализовани, поготово потомци и породице погинулих нам сабораца. Ако би ово Скупштина РС усвојила што Предсједник предлаже, онда Вама, ради части и образа, не предстоји ништа друго до да поднесете оставку, скупа са ужим руководством БОРС-а. Вјерујем у Вас, а Ви немојте изневјерити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

14.09.2015 11:51

Још један доказ да сотонска рука вуче све потезе задњих двадесет година, као награда за дугогодишње безбожништво. Шта данас хоће несретни ствараоци чија су уста мала као у крокодила, дошли код чувеног ратника Милорада по гибиру. Мало им, отимали док је несретни народ слагао дјецу у ковчеге, они су србовали и парама пунилу ковчеге. И то им мало па хоће још, али не знају несрећници да је једино небеска сила-сила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ал паћино

14.09.2015 12:11

Срамота и брука за овај напаћени народ.....Па докле политичари да нас јебу у мозак....ја сам лично инвалид ...био сам 100%...а сада после 100 ревизија отели 50%...и многима још су тако смањили...а нико ништа не подузима.....читав овај рат био по свуда,мало и у словенији 91. и хрватској....а сад имам 128 км на годишњем нивоу и 98 км на мјесечном због инвалидности због које нисам више низашта..све сам дао за ову дрзаву и добијам то што добијам....питам се шта су ови што их зову ствараоци р.с. дали од мене десет пута више да имају толику надокнаду....СРАМОТА !!! генерале подигни већ једном нас борце да разјебемо ову политичку мафију која се укорјенила у р.с. јер другог излаза не видим из овог ....и 92. су нас покушали зајебавати али тада нису могли јер смо били сложни и интервенисали на сваку њихову зајебанцију....е тако морамо и сада или смо ГОТОВИ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац Добој.

14.09.2015 12:14

Кад Градска борачка организација Добој тражи да се испоштује буџет општине према борачкој, и кад борци запријете тужбом, онда нам се пришије етикета како се бавимо политиком, то нам исти овај Савчић приговара, а ја га питам, генерале да ли је ово што ви радите политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрАган

14.09.2015 12:32

ГБО Добој је трулез и у руководству ГБО Добој су људи који уопсте не могу бити представници бораца јер то и нису били.Нецу сада да набрајам овдје имена јер они сами најбоље знају ко су и ста су.Борци морају стати на своје мјесто у Републици Српској али се морају сам изборити за то.Кад казем сами муслим без оних који их представљају јер они немоју проблеме које ми имамо.

Name

борац

14.09.2015 12:15

Зато су мени и многима узели борацке ПАПЦИ да немам аустриску пензију просио би за хљеб ста зна баја ста је рат он је профитирао као и данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

14.09.2015 12:18

Биједно је бајино политиканство кад све своје присталице мора куповати зове ли се то популарност и дали он уопсте мозе сватити своју улогу

ОДГОВОРИТЕ
Name

несаломиви

14.09.2015 12:30

Овај закон је кап која је прелила цасу. На овај нацин Милорад и СНСД су изврсили политицко самоубиство, јер огроман број цасних људи који су подрзавали ову политику је најблаже речено сокирано. Како даље подрзавати опцију која је на овај нацин пљунула на све погинуле, РВИ и ратнике који су струнули за РС!? ГОТОВ ЈЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ренесаломиви

14.09.2015 16:46

ГОООТОООВ ЈЕЕЕ.

Name

Васо

14.09.2015 12:40

Растура Баја по свим фронтовима... Медије купио, синдикат купио, борце купио, посланике купио, судство купио..ма све. Само смо ми овцице остали и блејимо и блејимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

14.09.2015 12:59

Молим те предсједнице БОРС-а да не константујес ствар јер то може свако,него као први међу борцима бори се да нешто конкретно урадиш.Није довољно само о државном трошку возати се и обилазити споменике, парастосе, породице погинулих,и давати мишљење. Потребно је мишљење претворити у дјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕНЗИЈА

14.09.2015 13:07

УГОНИ ЛИ ГА БАЈА ДО ЈАЈА! САМО ВИ ГЛАСАЈТЕ ЗА БАЈУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

14.09.2015 13:50

Тако је генерале,све је то багра,која нема стида-!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом

14.09.2015 14:10

У праву је неко што је написао да смо за све то ми криви и нико други. Потурице и усташе у рату плашили су се нас, а дезертери не. Они су нас побједили, то признати морамо. Зато, изаберимо било кога да нас води осим дезертера и лопова, и једино тада ће бити поражени и скинути са власти. А има нас који смо поштени,храбри, мудри и паметнији од наших лопова и дезертера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бор

14.09.2015 14:14

Зашто се борци буне, зар нису гласали за ово што имају!? Зашто су годинама имали представнике који су се богатили и шуровали са политичарима, који ништа за њих нису радили? Нек сами пронађу одговор. И опет ћете тако урадити и ви и пензионери. Акад прођу избори жалит ћете се. А што се тиче Крајишника"ствараоца" да га питам: јесмо ли ми ствараоци- српске жене, док смо рађале дјецу и чекале да нам мужеви дођу са ратишта. Многи никад нису дошли, ни мужеви, ни очеви, ни браћа. А ти само реци једноиме из твоје шире породице ко се борио. Није нико, је ли тако? И сад би ти да наплатиш дуг за стварање. Склони нам се с очију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

14.09.2015 15:05

Какви црни ствараоци,срам их било .

Name

дује

14.09.2015 17:31

Ста је са донедавном прицом да це сви борци примати мијесецни додатак неби сви богови неко 130 км неко 800.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

14.09.2015 19:29

РЕПУБЛИКУ СРПСКУ СУ СТВОРИЛИ БОРЦИ И ПРОЛИВЕНА КРВ НАЈБОЉИХ СИНОВА СРПСКОГ НАРОДА. ДА СУ ЈЕ ФОТЕЉАШИ СТВАРАЛИ НЕБИ ЈЕ НИ БИЛО. РС ЈЕ КРВЉУ НАТОПЉЕНА! ФОТЕЉЕ СУ КРВАВЕ! ПОГЛЕДАЈТЕ ОКО СЕБЕ. ФОТЕЉАШИ СУ СТВОРИЛИ СЕБИ ПРИВИЛЕГИЈЕ. ПРАВИ СТВАРАОЦИ СУ ПОД ЗЕМЉОМ ОСТАЛИ У НАЈЉЕПШИМ ГОДИНАМА. ГДЈЕ ИМ ЈЕ МОРАЛ? ИМАЈУ ЛИ ИШТА ЉУДСКО? СРАМ ИХ БИЛО И ОНИХ КОЈИ ПРЕДЛАЖУ И ОНИХ КОЈИ ТО ПОДРЖАВАЈУ. ШТО НИСУ СТВОРИЛИ РС ЗА ПРЕГОВАРАЧКИМ СТОЛОМ БЕЗ КРВИ И ОНДА БИ БИЛИ ЗАСЛУЖНИ. ЗНА СЕ ДОБРО КО ЈЕ СТВОРИО РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врбас

15.09.2015 10:17

...а има и за генерале у пензији који су из топлине Командних стабова управљали нама, па некад мало овако , а некад овако, да се постигне цијена горива. Спонзори за 500 ДМ се водили на распореду па их данас колико хоцес 1 категорија. Један је Славко Лисица био као и Новица Симиц, покој им дуси. Има јос много цасних и постених али има их брате загрдили су, ако ни због цега а оно због нецињења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

15.09.2015 13:11

Зато це Српску бранити идуци пут будале!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Езио Аудиторе

15.09.2015 18:51

Народе,немојте наивни бити.........Све је ово игра,зна се ција.Тацно да не треба дати тим ликовима тај новац.......Али ДОБРО ОТВОРИТЕ ОЦИ-ВУК ЈЕ ЈАГЊЕЦУ КОЗУ ОБУКАО,ЗУБИ СУ ИСКЕЗЕНИ И СПРЕМНИ СУ ДА ЗАГРИЗУ У НАРОД,да покидају и разједу народ изнутра.Видите овог типа.........Сви знамо цији је послусник.И он добија паре од СНСД.Као и она фамозна Крајисникова група против које се ови кобајаги боре.Добјају сви ови официри паре.Да агитују.Кобајаги овај је уз народ и борце.Да га народ препозна као неког доброцинитеља.А кад избори додју он це народ да усмјерава по налогу сефа дезертера.А погледајте лијеви портрет на слици.Слусајте несто народе,укуцајте Досије Насер Ориц,процитајте ко му је сарадник био у хватању ..................нецу даље........процитајте,занимјиво је стиво.

ОДГОВОРИТЕ