Para za političare ima, a za borce nema?

Poslanici prvog saziva NSRS dobili su status boraca prve kategorije, i orden Nemanjića. I za jedno i za drugo primaju nadoknade kao borci, a sad im treba dodijeliti novu naknadu?

Republika Srpska 14.09.2015 | 22:56
Para za političare ima, a za borce nema?

Sam povod za razgovor sa nekadašnjim komandantom 65. zaštitnog puka glavnog štaba VRS i sadašnjim predsjednikom Boračke organizacije RS Milomirom Savčićem jeste nov, ali problemi boračke populacije svakako nisu.

Baza BORS je kroz mišljenje svih opštinskih boračkih organizacija dala svoje mišljenje o najavljenim privilegijama za poslanike prvog saziva Narodne skupštine RS. Položaj boraca jeste loš, i tu je teško očekivati brzu promjenu na bolje, ali odavno se može govoriti o pitanju časti i priznanja koje se borcima odaje.

Ono što u startu pada u oči, je sam naziv, Stvaraoci Republike Srpske. Bilo bi idealno da se Srpska mogla stvoriti političkim deklaracijama, ali očigledno da nije moglo, i pored svih odluka koje su bile izraz volje srpskog naroda i odgovor na pokušaj majorizacije.

Na kraju je došlo do oružanog sukoba. Da se moglo političkim odlukama, bilo bi odlično. Imali bi mnogo više živih ljudi. Tim imenom – Stvaraoci – potcjenjuju se mrtvi, oni koji su dali dio tijela.

Kako vi lično gledate na ovu naknadu koja će se naći u skupštinskoj proceduri?

Možemo izvesti mnoge računice, i one su zapanjujuće.

Da sam u situaciji, ili da mi neko ponudi takvu naknadu, ne bih je mogao, a iskreno rečeno ni smio prihvatiti, od ovolikog broja boraca koji nemaju hljeba da jedu. Majka poginulog borca koja nema nikog više u porodici prima 330 maraka.

Tamo gdje imaju dva člana porodice poginulog borca, oni primaju po 220. Tamo gdje su tri ili više, primaju 183 marke. Pa uporedite.

Izvor: Istina

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

Сварог

14.09.2015 10:03

Oдузети им и ордење и накнаде! За крст часни!

ODGOVORITE
Name

p

14.09.2015 10:19

Kako ima para za privatno preduzeće Kaldera(6 miliona KM dobili iz IRB-a -iz fonda za razvoj privrede) a iz istih sredstava nema para tj.kredita za stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova?'????SVE JE OVO DJEČIJA IGRA SLAVKA MITROVIĆA I DRAGANA KALINIĆA SA NARODOM A PREKO LEDJA DODIKA!!!!1

Name

Diverzant DIOD

14.09.2015 10:27

Pa borci su izginuli ili rove po kontejnerima.Ne pisu oni zakone.Vec one gnjide sto su dezertirale i motale se po komandama.Svercovali cigare i naftu.I sta ti komadante ocekujes kad bam je predsjednik ratni profiter?Da ce zastititi borce.Ihhh...ma njemu trebaju te mrcine iz rata da ruse SDS da ne izgubi vlast.Briga njih za to o cemu vi pricate.

Name

VRS RVI

14.09.2015 12:49

Generale suviše si mekan sa ovom mafijom. Ako nastaviš oteće nam i ovo crkavice što imamo. Zbog te "brze" promjene satausa boraca 30% ih je umrlo a neki se i ubili. Zavrni ti rukave obezbjedi prevoz za borce i iz svih gradova i pravac BL pa da vidimo te Milove specijalce kako ga brane. Valjda boračka ima toliko novca. Ako nema ima ih dosta koji će rado sponzorisati.Javno ili tajno. Sa ovim kriminalcima se jedino može na silu. Ne obaziru se oni da ih(mi) nazivamo kako hoćemo i psujemo šta hoćemo sve dok mogu krasti...

Name

zoom

14.09.2015 14:54

VRS RVI, pero ti se pozlatilo!

Name

VR

15.09.2015 14:11

Borci iz Federacije su sila za ove iz RS. Oni vladi u Sarajevu postave ultimatum i daju im rok. Ovi naravno ništa ne ispoštuju misleći da su sjeli bogu na grbaču i da im niko nemože ništa, kao i ovi naši. U roku od jedan sat vremena pred Vladom u Sarajevu je najmanje 10.000 bivših boraca naoružani kamenicama motkama koktelima, i gaze sve pred sobom. Vlada gori, podnose se ostavke, ministri lete ko lišće sa grana. Razbijenih glava na sve strane, ali borci Federacije su pobjednici. Vlada igra kako oni sviraju. Ovi u RS samo što nisu počeli sr*ti po borcima. Cijelo rukovodstvo boračke organizacije je kupljeno, i zato je stanje tako. Ovi u Boračkoj organizaciji RS nisu postavljeni da se bore za boračka prava već da smiruju proteste i umanjuju zahtjeve boraca prema Vladi. Naravno za to su debelo plaćeni od Vlade tajnim kanalima. To je cijela priča svega !

Name

bn

14.09.2015 10:07

Upravo tako, neka poslanicima skinu plate i ministrima, i daju borcima i eto para.

ODGOVORITE
Name

Skojevac

16.09.2015 14:36

Ovaj general je dobar čovek, ali je miran.Nama treba vođa koji je ljut, i koji je ranjavan, pa kad pobaca stolove, i vrisne na ove jajare.Bice borci cjenjeni.

Name

Prva kategorija

14.09.2015 10:09

Ulica i metla za ove dezertere na vlasti

ODGOVORITE
Name

gacko

14.09.2015 10:10

Nema ratista,gje je god bila zestoka borba,odbrana ognjista,gdje Gatacka brigada nije bila. Danas za zasluge dobijaju ljudi koji su rat olovkom vodili i zuljeve na G... od stolice dobili.. Zar smo se za to borili Gacani?!

ODGOVORITE
Name

Fiko Junuz

14.09.2015 15:08

Ne lupaj ti radis na termo i krades naftu.

Name

zoran

14.09.2015 10:15

A Krajisnik kao fol da se radi o raskolu. Odustanite od beneficija i tacka. Dodiku jasno reci a ne da se sa njim kurvas. Ratnim profiterima oduzeti a ne dati narodne pare.

ODGOVORITE
Name

Serafim

14.09.2015 10:24

Sve se to smisljeno radi Dodika su doveli na vlast da degradira, podceni, obruka i napravi prosjake od dicnih srbskih boraca. Sve je to Dodik po naredbi zapada uradio a za uyvrat su mu dali slobodu da buce slamu kao besan bik i nacionalno podgreva i vara Srbe na tu temu, a srbi se raduju svemu tome sto Dodik demonstrira kao mala deca kad im obecas sarenu lazu.Sve su to verbalne prevare Dodikove i lazno suprostavljanje njega spred narodom na zadovoljstvo svojih gospodara rezultati se vide na sve strane Dodikove politike samo puca po Srbima i Rs 1500 godina zatvora za Srbske borce do sada a za ostale skupa nema 500 godina eto ogledala Dodikove vlasti i brige za Srbe, opljacko je sve sto se opljackati moglo uz blagoslov zapada koji ga stiti a zauzvrat sve cini kako oni narede pred medijom se buni pa iza zatvoreni vrata sve podpisuje nikome ni za sta ne odgovara ni on ni njegovi satrapi. Kakav narod taka mu i vlast.

ODGOVORITE
Name

belaj

14.09.2015 10:25

Hvala bogu neka si progovorio kod ovi novostvoreni vladajući bogataša koji nedaju stvaraocima Republike Srbske ništa, samo čačkaju gdje ima još šta da poslije otimanja svih privilegija zagarantovani i srozavanje boraca na preživljavanje i bez ikakvih olakšica još otmu gdje šta mogu od boraca.

ODGOVORITE
Name

spasici

14.09.2015 10:26

Pa generale,za njih mora biti, oni nakratko spasavaju da se ne ide u zatvor, a na kraju ni Bog im nece pomoc.

ODGOVORITE
Name

mrka kapa

14.09.2015 10:26

Gledam Kraisnika I slusam..Ne vjerujem ono sto cujem! Kao odrice se neke penzije al je uzeo 650 000 kredita I privatno radi. Pa ko je njemu starome mogao dati toliki kredit??? Prica ko da mu je vise metaka proletilo oko glave nego meni. Uzas.Uzas.Uzas

ODGOVORITE
Name

Mikailo

14.09.2015 10:44

Krajisnik je i smislio tu pricu pa ako prodje to je jos 1200 KM mjesecno za njega a ako ne prodje onda ce on ostro da se buni protiv takvih stvari. Al siroti narod ce sve to pozlatiti.

Name

SAvo

14.09.2015 10:41

Konacno i od tebe jedna dobra konstatacija, sta vise odlicna. Kako ima novca za politicare a nema za borce i invalide. Isto tako je pitanja kako za njihovu djecu ima sve a za nas i nasu djecu nema nista, jesul glupi, gubavi, nisu obuceni kao sto su njihova djeca, neka nam kazu sta je razlog. Bravo Savcicu.

ODGOVORITE
Name

DrAgan

14.09.2015 10:43

Generale intetesuje me da li je to sve sto ti mozes da uradis da bi zastitio interese boraca? Covjece dragi, krajnje je vrijeme da lupis sakom o sto i pokazes da su borci najzasluzniji sto ppstoji Republika Srpska! Isto tako da im pokazes da su borci najbrojnija kategorija stanovnistva u Republici Srpskoj i da oni moraju biti na prvom mjestu kada se dijele zasluge.Na taj nacin ces ponovo ujediniti borce i biti ravnopravan partner svakoj vlasti ma ko to bio.

ODGOVORITE
Name

Pero

14.09.2015 12:18

Slazem se 100 posto sa tobom. Kad ces generale nesto konkretno uraditi ili CES BITI GENERAL POSLIJE BITKE.

Name

Nije svejedno

14.09.2015 10:53

Nadao sam se kao istinski borac da će smjenom Ćurguza i dolaskom Savčića boračka populacija biti u dobiti, ali se ništa nije promijenilo. Najbolji dokaz je stvaranje ove asocijacije tzv "Stvaraoci RS". Nisam ni ja kao RVI za to da jedan dio stvaraoca RS dobija toliko "priznanje" kroz nekih 1200 KM mjesečno a borci sa 4 godine iz rova 120 KM za godinu dana. Neka se formira ta asocijacija i neka je apolitična, neka ima i primanja, ali da to bude neki razumni novčani iznos. Međutim, slušajući sinoć Krajišnika, prema kojem ne gajim neke simpatije ni devedesetih godina, a pogotovu sad, ali donekle je u pravu. On se zdušno bori za one koje zastupa. Ko je nama boračkoj populaciji kriv kada nemamo takvog predstavnika. Naš predsjednik se samo ponekad oglasi i kaže da bi trebalo to i to , ali ništa konkretno. Stara narodna kaže "Ko umije njemu dvije". Krajišnik se veoma mudro ogradio od boračke populacije i samo je rekao da su i tzv stvaraoci RS zaslužni, što ne poričem, ali ne ravno 100 puta zaslužniji. Eto šta uradi predstavnik te asocijacije za par mjeseci, a predstavnici boračke populacije ni za 20 godina. Dakle, kao i političari gledaju samo sebe ibriga ih za one koje predstavljaju.Mogu neki reći da su predstavnici boračke populacije postavljeni ispred vladajuće stranke, što je vjerovatno i istina, ali za sve smo krivi mi borci. Bio je i predstavnik SDS na čelu boračke (Bojić) pa ništa nije učinio.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

14.09.2015 10:53

GENERALE DODIK VAS JE SVE KUPIO I SA VAMA RADI ŠTO HOĆE. ŠTA REĆI BORCIMA, OBIČNIM LJUDIMA KAD VAS KUPI ZA MEKINJE. NI VI A NI NEKI DRUGI NE BI IMALI NI VOJNIKA KAKVI STE.VI STE KAO GENERAL ODNOSNO VI GENERALI OMOGUĆILI ŠVERC NAFTOM, CIGARETAMA I DRUGOM ROBOM.NAROD NE MOŽE VIŠE NI DA GLASA NITI ŠTA DA PROMJENI. KUPLJENI SU SVI.

ODGOVORITE
Name

car

14.09.2015 11:47

Postovani predsjednice BORS-a, slazem se sa vasom konstataciom da borci zasluzuju vise nego ovu sramnu mrvicu na godisnjem nivou zvana boracki dodatak, ali vas pitam kao borac 1 kategorije sa 49 mjeseci provedenih u borbi na prvoj liniji odbrane RS, uz duzno postovanje prema poginulim ranjenim clanovima njihovih porodica dali bi bilo bolje da smo uglavnom svi bili ranjeni pa danas imali kako tako primanje vec sticajem okolnosti ostala citava glava a nemamo nista niko nas ne benda nizasta.da sam bio dezerter pa se bavio mutnim radnjama danas bi mozda imao nesto ovako uzalud moj patriotizam kao mladog covjeka koji je tada trebao da radi stvara porodicu uzeo pusku i u rat danas nemam nista sve sam izgubio.

Name

СССС

14.09.2015 11:16

Господо посланици Првог сазива Скупштине Републике Српске, ви врло добро знате како се Милорад Додик понашао у том сазиву и који је његов допринос у у стварању и одбрани Републике Српске.Ако сте се опредјелили да са њим тикве садите исход је познат, али са тим нећете срушити СДС,али ћете нанијети велику штету борцима и Републици Српској.Из СДС-а изузев СПРС изникле су све друге странке,које су га нападале синхронизовано са великим братом из међународне заједнице па је преживио и преживјеће и ваш замућени изворни...Ваш допринос у стварању Републике Српске је велик али је и велика одбрана Републике Српске и на тој релацији се треба тражити мјера.У вашем сазиву било је и оних који је нису ни стварали ни бранили, срећом у малом броју, али ако и њих наградите направили сте гријех према онима који су дали животе за Републику Српску. Борац прве категорије.

ODGOVORITE
Name

RVI Ugljevik

14.09.2015 11:30

Generale, ovo ne smije proći!Ti, nazovi "stvaraoci" su u više mahova nama okretali crijeva dok je rat trajao, sa kojekakvim glupostima.Neprimjerena im je i Medalja "Miloša Obilića" i status borca prve kategorije. Svaka čast onim poslanicima koji su uzimali učešće u oružanoj borbi, ali oni su pod istom kapom kao i mi, što se Zakona o pravima boraca tiče. Ako bi ovo prošlo, onda smo mi iz stvarne boračke populacije zaista krajnje potcjenjeni i marginalizovani, pogotovo potomci i porodice poginulih nam saboraca. Ako bi ovo Skupština RS usvojila što Predsjednik predlaže, onda Vama, radi časti i obraza, ne predstoji ništa drugo do da podnesete ostavku, skupa sa užim rukovodstvom BORS-a. Vjerujem u Vas, a Vi nemojte iznevjeriti!

ODGOVORITE
Name

vuk

14.09.2015 11:51

Još jedan dokaz da sotonska ruka vuče sve poteze zadnjih dvadeset godina, kao nagrada za dugogodišnje bezbožništvo. Šta danas hoće nesretni stvaraoci čija su usta mala kao u krokodila, došli kod čuvenog ratnika Milorada po gibiru. Malo im, otimali dok je nesretni narod slagao djecu u kovčege, oni su srbovali i parama punilu kovčege. I to im malo pa hoće još, ali ne znaju nesrećnici da je jedino nebeska sila-sila.

ODGOVORITE
Name

al paćino

14.09.2015 12:11

Sramota i bruka za ovaj napaćeni narod.....Pa dokle političari da nas jebu u mozak....ja sam lično invalid ...bio sam 100%...a sada posle 100 revizija oteli 50%...i mnogima još su tako smanjili...a niko ništa ne poduzima.....čitav ovaj rat bio po svuda,malo i u sloveniji 91. i hrvatskoj....a sad imam 128 km na godišnjem nivou i 98 km na mjesečnom zbog invalidnosti zbog koje nisam više nizašta..sve sam dao za ovu drzavu i dobijam to što dobijam....pitam se šta su ovi što ih zovu stvaraoci r.s. dali od mene deset puta više da imaju toliku nadoknadu....SRAMOTA !!! generale podigni već jednom nas borce da razjebemo ovu političku mafiju koja se ukorjenila u r.s. jer drugog izlaza ne vidim iz ovog ....i 92. su nas pokušali zajebavati ali tada nisu mogli jer smo bili složni i intervenisali na svaku njihovu zajebanciju....e tako moramo i sada ili smo GOTOVI !

ODGOVORITE
Name

borac Doboj.

14.09.2015 12:14

Kad Gradska boračka organizacija Doboj traži da se ispoštuje budžet opštine prema boračkoj, i kad borci zaprijete tužbom, onda nam se prišije etiketa kako se bavimo politikom, to nam isti ovaj Savčić prigovara, a ja ga pitam, generale da li je ovo što vi radite politika.

ODGOVORITE
Name

DrAgan

14.09.2015 12:32

GBO Doboj je trulez i u rukovodstvu GBO Doboj su ljudi koji uopste ne mogu biti predstavnici boraca jer to i nisu bili.Necu sada da nabrajam ovdje imena jer oni sami najbolje znaju ko su i sta su.Borci moraju stati na svoje mjesto u Republici Srpskoj ali se moraju sam izboriti za to.Kad kazem sami muslim bez onih koji ih predstavljaju jer oni nemoju probleme koje mi imamo.

Name

borac

14.09.2015 12:15

Zato su meni i mnogima uzeli boracke PAPCI da nemam austrisku penziju prosio bi za hljeb sta zna baja sta je rat on je profitirao kao i danas.

ODGOVORITE
Name

stojan

14.09.2015 12:18

Bijedno je bajino politikanstvo kad sve svoje pristalice mora kupovati zove li se to popularnost i dali on uopste moze svatiti svoju ulogu

ODGOVORITE
Name

nesalomivi

14.09.2015 12:30

Ovaj zakon je kap koja je prelila casu. Na ovaj nacin Milorad i SNSD su izvrsili politicko samoubistvo, jer ogroman broj casnih ljudi koji su podrzavali ovu politiku je najblaže rečeno sokirano. Kako dalje podrzavati opciju koja je na ovaj nacin pljunula na sve poginule, RVI i ratnike koji su strunuli za RS!? GOTOV JE!!!

ODGOVORITE
Name

renesalomivi

14.09.2015 16:46

GOOOTOOOV JEEE.

Name

Vaso

14.09.2015 12:40

Rastura Baja po svim frontovima... Medije kupio, sindikat kupio, borce kupio, poslanike kupio, sudstvo kupio..ma sve. Samo smo mi ovcice ostali i blejimo i blejimo.

ODGOVORITE
Name

Milorad

14.09.2015 12:59

Molim te predsjednice BORS-a da ne konstantujes stvar jer to može svako,nego kao prvi među borcima bori se da nešto konkretno uradiš.Nije dovoljno samo o državnom trošku vozati se i obilaziti spomenike, parastose, porodice poginulih,i davati mišljenje. Potrebno je mišljenje pretvoriti u djelo.

ODGOVORITE
Name

PENZIJA

14.09.2015 13:07

UGONI LI GA BAJA DO JAJA! SAMO VI GLASAJTE ZA BAJU!

ODGOVORITE
Name

Pedja

14.09.2015 13:50

Tako je generale,sve je to bagra,koja nema stida-!!!!

ODGOVORITE
Name

Пишите ћирилицом

14.09.2015 14:10

У праву је неко што је написао да смо за све то ми криви и нико други. Потурице и усташе у рату плашили су се нас, а дезертери не. Они су нас побједили, то признати морамо. Зато, изаберимо било кога да нас води осим дезертера и лопова, и једино тада ће бити поражени и скинути са власти. А има нас који смо поштени,храбри, мудри и паметнији од наших лопова и дезертера.

ODGOVORITE
Name

Bor

14.09.2015 14:14

Zašto se borci bune, zar nisu glasali za ovo što imaju!? Zašto su godinama imali predstavnike koji su se bogatili i šurovali sa političarima, koji ništa za njih nisu radili? Nek sami pronađu odgovor. I opet ćete tako uraditi i vi i penzioneri. Akad prođu izbori žalit ćete se. A što se tiče Krajišnika"stvaraoca" da ga pitam: jesmo li mi stvaraoci- srpske žene, dok smo rađale djecu i čekale da nam muževi dođu sa ratišta. Mnogi nikad nisu došli, ni muževi, ni očevi, ni braća. A ti samo reci jednoime iz tvoje šire porodice ko se borio. Nije niko, je li tako? I sad bi ti da naplatiš dug za stvaranje. Skloni nam se s očiju.

ODGOVORITE
Name

Nikola

14.09.2015 15:05

Какви црни ствараоци,срам их било .

Name

duje

14.09.2015 17:31

Sta je sa donedavnom pricom da ce svi borci primati mijesecni dodatak nebi svi bogovi neko 130 km neko 800.

ODGOVORITE
Name

Ana

14.09.2015 19:29

REPUBLIKU SRPSKU SU STVORILI BORCI I PROLIVENA KRV NAJBOLJIH SINOVA SRPSKOG NARODA. DA SU JE FOTELJAŠI STVARALI NEBI JE NI BILO. RS JE KRVLJU NATOPLJENA! FOTELJE SU KRVAVE! POGLEDAJTE OKO SEBE. FOTELJAŠI SU STVORILI SEBI PRIVILEGIJE. PRAVI STVARAOCI SU POD ZEMLJOM OSTALI U NAJLJEPŠIM GODINAMA. GDJE IM JE MORAL? IMAJU LI IŠTA LJUDSKO? SRAM IH BILO I ONIH KOJI PREDLAŽU I ONIH KOJI TO PODRŽAVAJU. ŠTO NISU STVORILI RS ZA PREGOVARAČKIM STOLOM BEZ KRVI I ONDA BI BILI ZASLUŽNI. ZNA SE DOBRO KO JE STVORIO RS.

ODGOVORITE
Name

Vrbas

15.09.2015 10:17

...a ima i za generale u penziji koji su iz topline Komandnih stabova upravljali nama, pa nekad malo ovako , a nekad ovako, da se postigne cijena goriva. Sponzori za 500 DM se vodili na rasporedu pa ih danas koliko hoces 1 kategorija. Jedan je Slavko Lisica bio kao i Novica Simic, pokoj im dusi. Ima jos mnogo casnih i postenih ali ima ih brate zagrdili su, ako ni zbog cega a ono zbog necinjenja.

ODGOVORITE
Name

Dragan

15.09.2015 13:11

Zato ce Srpsku braniti iduci put budale!

ODGOVORITE
Name

Ezio Auditore

15.09.2015 18:51

Narode,nemojte naivni biti.........Sve je ovo igra,zna se cija.Tacno da ne treba dati tim likovima taj novac.......Ali DOBRO OTVORITE OCI-VUK JE JAGNJECU KOZU OBUKAO,ZUBI SU ISKEZENI I SPREMNI SU DA ZAGRIZU U NAROD,da pokidaju i razjedu narod iznutra.Vidite ovog tipa.........Svi znamo ciji je poslusnik.I on dobija pare od SNSD.Kao i ona famozna Krajisnikova grupa protiv koje se ovi kobajagi bore.Dobjaju svi ovi oficiri pare.Da agituju.Kobajagi ovaj je uz narod i borce.Da ga narod prepozna kao nekog dobrocinitelja.A kad izbori dodju on ce narod da usmjerava po nalogu sefa dezertera.A pogledajte lijevi portret na slici.Slusajte nesto narode,ukucajte Dosije Naser Oric,procitajte ko mu je saradnik bio u hvatanju ..................necu dalje........procitajte,zanimjivo je stivo.

ODGOVORITE