Вјероватно нисте ни близу паметни колико мислите

Захваљујући интернету већина људи сматра да има веће знање од реалног, што се може показати проблематичним у неколико важних ситуација.

Занимљивости 14.09.2015 | 12:30
Вјероватно нисте ни близу паметни колико мислите

Пре неколико месеци научници са универзитета Јејл објавили су истраживање које је показало да због интернета мислимо да знамо више тога него што заиста знамо. Кад имамо брз приступ интернету, лако се можемо заварати да све те информације имамо складиштене и негде у глави.

Али чак и ако сами не примећујете како вам памћење помало одлази захваљујући 'предностима' паметног телефона, пуно више користи добијамо од те лаке доступности информација, зар не?

Па и не баш.

Наиме овај феномен доступности информација представља велику опасност за друштво, истакао је аутор истраживања Мајкл Фишер. "Код неких професија ми желимо да људи поседују све потребно знање, а не да тек пружају лажни осећај знања. Узмите за пример хирурге. У најмању руку морамо мислити да ако би се такви људи морали ослањати на интернет, никад не би смели бити одсечени од њега."

Другим речима, већина нас не би радо отишла под нож хирурга који се руководи интернетом и изненада схвати да, ако му укинете Гугл, нема појма што ради.

Упорно прецењујемо знање

У серији експеримената показало се да приступ интернету може проузроковати да људи прецене своје знање. Тако су у једном експерименту учесници одговарали на низ питања уз помоћ интернета, док су други на иста питања одговарали без интернета.

Након тога упитали су све учеснике колико би тачно могли да одговоре на низ потпуно другачијих питања, али без помоћи интернета.

Они који су у првом кругу користили интернет били су пуно самоуверенији и преценили су своје знање, посебно у поређењу с другом групом.

Аутори истраживања закључили су да приступ интернету код људи ствара осећај да су онлине информације својеврстан продужетак њихових мозгова.

Страшно је и помислити да би политичари или неки друге вође могли доносити одлуке на темељу знања ког уствари не поседују. Али исто тако, ако нас раздвоје од интернета, могуће је да бисмо почели да паничимо кад бисмо открили колико мало тога у ствари знамо.

Јер што је распрострањенији интернет, то мање пажње обраћамо на стицање трајног знања које бисмо могли ускладиштити у мозгу.

"Интернет нам помаже на много начина. Али постоје неке лоше стране које нису видљиве на прву лопту, а ово би могла бити једна од њих", закључио је Фишер у Бизнис инсајдеру.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Геније бре

14.09.2015 10:50

Осим мене. Ја сам много паметан... Разбијам. Администратор, БН ТВ. П.С. Не качим занимљивости, то је за ове доконе. ;)

ОДГОВОРИТЕ