Насиље над немоћнима наша срамота

Само за последњих недељу дана, у Србији су пријављена два случаја силовања и блудничења над немоћним лицем. Међутим, број оваквих кривичних дела је много већи и оно што је запрепашћујуће јесте чињеница да су све учесталија и бруталнија!

Србија 14.09.2015 | 09:30
Насиље над немоћнима наша срамота

Ваљевска полиција је прошле недеље ухапсила петнаестогодишњег младића због сумње да је силовао дечака, ометеног у развоју, а који има 12 година. Наслиник је, наводно, несрећног дечака, којег иначе познаје, пресрео на улици и на превару одвео у жбуње и натерао га да га орално задовољи.

У исто време и у Ковину се догодио сличан случај.Тројица малолетника, А. М. (16), А. Г. (16) и Д. Р. (15) ухапшени су због сумње да су сексуално злостављали комшиницу А. М. (18), у свлачионици фудбалског клуба "Колонија". Девојка је иначе на интелектуално нижем степену развоја. Њима је, након саслушања У Тужилаштву, где су сви негирали силовање, судија за претходни поступак ипак одредио притвор до 30 дана.

Несрећна осамнаестогодишњакиња је тројицу насилника познавала из комшилука и чак друговала са њима. Одведена је на гинеколошки преглед, где је утврђено да - није силована.

Тачно је да је нису силовали, али приморали су је да их орално задовољи - објаснила је мајка А. М. - Најбитније је да је моја ћерка сада добро и надам се да ће ову агонију што пре заборавити.

Истрага је утврдила и то да је са тројицом насилника био и једанаестогодишњи дечак. "Другови" су га натерали да гледа комшиницу како орално задовољава А. М., А. Г. и Д. Р. Малишан је родитељима испричао шта се све догађало у свлачионици, тврдећи да девојка није била ни на шта присиљавана, али да он - јесте.

Оптужио је "другове" да су га присилили све да гледа, због чега данима има здравствене проблеме.

Овакави случајеви, нажалост, нису реткост. Подсетимо, Живко Б. (61) из села Павлиш, код Вршца, крајем маја, у својој недовршеној викендици силовао је малолетну, ментално недовољно развијену комшиницу Т. Ј. (17).

Старац је девојку намамио лепим речима и ситним поклонима у викендицу, а затим је обљубио. Он је убрзо ухапшен, а после саслушања у Вишем тужилаштву у Панчеву утврђено је да је над њом чак два пута починио ово кривично дело, као и да је сличну ствар претходно покушао да уради са још једном ментално заосталом девојком из села.

Три месеца пре овог догађаја, силовање особе ометене у развоју догодило се у околини Обреновца. Тада је ухапшен Томислав Н. (50) из села Уровци, због сумње да је силовао 23-годишњу девојку ометену у развоју.

Он је дошао код ментално оболеле девојке како би се, наводно, распитао за пећ коју је претходног дана купио од њених родитеља. На превару је ушао у кућу и силовао је два пута. Иако јој је запретио да ћути о ономе што се догодило и заузврат јој обећао поклоне, девојка је сутрадан све испричала родитељима.

Пре три године, Милан М. (24) из Смедерева је ухапшен због сумње да је рано ујутру упао у кућу глувонеме А. Т. (29) и више пута је силовао...

Говорећи о последњим примерима сексуалног насиља која су се догодила у нашој земљи, др Славица Ђукић Дејановић, директор Института "Др Лаза Лазаревић" у Београду, појашњава и опомиње:

По правилу, календарске године старости и нагонски развој не иду заједно са емоционалном и социјалном зрелошћу малолетних насилника, нарочито ако су и недовољно васпитани или запуштени.

Код њих се појављује трагање за идентитетом мушкарца, који изједначавају са оним што учине, не размишљајући о последицама. Зато је неопходно да се, у породици, вртићу, школи, деца што више информишу о свему, како би на време био каналисан и контролисан њихов развој.

Када су жртве оваквих малолетника особе које имају менталних проблема, Славица Ђукић Дејановић напомиње да је ту проблем - компликованији.

- Код особа са менталним поремећајем и сексуални нагон је већи. Дакле, уколико таква особа има 18 година, њен нагон је раван особама много млађим од ње. Злостављана особа познаје насилника, који је најчешће комшија или чак члан породице, верује му и жели све да учини како би такву особу одобровољила. Неретко, насилници то користе и на превару учине оно што им је на уму, јер знају да жртва не уме или не може да се брани, а и врло је проблематично касније доказати да је било присиле над ментално оболелом особом. То могу само експерти да утврде.

Криминолог Златко Николић, са друге стране, наводи да су и малолетни силоватељи у великом проблему после оваквих дела и да се многи после у животу горко кају јер су починили овакво зло у раној младости.

Малолетници, такорећи деца од 14-15 година, у чопору, када лове као вуци, без кочница у глави, могу да савладају и одрасле жене, а камоли малолетницу или ментално болесну особу.

Осећају се јаким и желе да покажу снагу. У одређеним фазама развоја личности, то је кризно стање. Родитељи су ти који морају да раде са њима да не почине овакве ствари.

Свакако, један од најмонструознијих злочина ове врсте, силовања или обљубе над немоћном особом, догодио се у селу Ропочево, код Сопота, средином августа 2008. године. Због сумње да је сексуално злостављао две ћерке (16) и (19), од којих је једна глувонема, ухапшен је Радослав Ј. (45).

Нажалост, за оно што ради знала је и његова супруга Едина (52), која из страха да ће је муж убити, није смела да га пријави. Али, манијака је ипак надлежнима пријавио неко од комшија.

Када је патрола стигла у кућу, затекла је само Радослављеву супругу Едину, која је имала подливе на лицу. Она је пристала да сарађује и открила да је њен муж сексуално злостављао две старије ћерке.

Извор: Новости

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

кики

14.09.2015 08:11

Сва ова го..а похапсити и на присилни , тешки рад , да не једу хљеб џабе !

ОДГОВОРИТЕ