Nasilje nad nemoćnima naša sramota

Samo za poslednjih nedelju dana, u Srbiji su prijavljena dva slučaja silovanja i bludničenja nad nemoćnim licem. Međutim, broj ovakvih krivičnih dela je mnogo veći i ono što je zaprepašćujuće jeste činjenica da su sve učestalija i brutalnija!

Srbija 14.09.2015 | 09:30
Nasilje nad nemoćnima naša sramota

Valjevska policija je prošle nedelje uhapsila petnaestogodišnjeg mladića zbog sumnje da je silovao dečaka, ometenog u razvoju, a koji ima 12 godina. Naslinik je, navodno, nesrećnog dečaka, kojeg inače poznaje, presreo na ulici i na prevaru odveo u žbunje i naterao ga da ga oralno zadovolji.

U isto vreme i u Kovinu se dogodio sličan slučaj.Trojica maloletnika, A. M. (16), A. G. (16) i D. R. (15) uhapšeni su zbog sumnje da su seksualno zlostavljali komšinicu A. M. (18), u svlačionici fudbalskog kluba "Kolonija". Devojka je inače na intelektualno nižem stepenu razvoja. Njima je, nakon saslušanja U Tužilaštvu, gde su svi negirali silovanje, sudija za prethodni postupak ipak odredio pritvor do 30 dana.

Nesrećna osamnaestogodišnjakinja je trojicu nasilnika poznavala iz komšiluka i čak drugovala sa njima. Odvedena je na ginekološki pregled, gde je utvrđeno da - nije silovana.

Tačno je da je nisu silovali, ali primorali su je da ih oralno zadovolji - objasnila je majka A. M. - Najbitnije je da je moja ćerka sada dobro i nadam se da će ovu agoniju što pre zaboraviti.

Istraga je utvrdila i to da je sa trojicom nasilnika bio i jedanaestogodišnji dečak. "Drugovi" su ga naterali da gleda komšinicu kako oralno zadovoljava A. M., A. G. i D. R. Mališan je roditeljima ispričao šta se sve događalo u svlačionici, tvrdeći da devojka nije bila ni na šta prisiljavana, ali da on - jeste.

Optužio je "drugove" da su ga prisilili sve da gleda, zbog čega danima ima zdravstvene probleme.

Ovakavi slučajevi, nažalost, nisu retkost. Podsetimo, Živko B. (61) iz sela Pavliš, kod Vršca, krajem maja, u svojoj nedovršenoj vikendici silovao je maloletnu, mentalno nedovoljno razvijenu komšinicu T. J. (17).

Starac je devojku namamio lepim rečima i sitnim poklonima u vikendicu, a zatim je obljubio. On je ubrzo uhapšen, a posle saslušanja u Višem tužilaštvu u Pančevu utvrđeno je da je nad njom čak dva puta počinio ovo krivično delo, kao i da je sličnu stvar prethodno pokušao da uradi sa još jednom mentalno zaostalom devojkom iz sela.

Tri meseca pre ovog događaja, silovanje osobe ometene u razvoju dogodilo se u okolini Obrenovca. Tada je uhapšen Tomislav N. (50) iz sela Urovci, zbog sumnje da je silovao 23-godišnju devojku ometenu u razvoju.

On je došao kod mentalno obolele devojke kako bi se, navodno, raspitao za peć koju je prethodnog dana kupio od njenih roditelja. Na prevaru je ušao u kuću i silovao je dva puta. Iako joj je zapretio da ćuti o onome što se dogodilo i zauzvrat joj obećao poklone, devojka je sutradan sve ispričala roditeljima.

Pre tri godine, Milan M. (24) iz Smedereva je uhapšen zbog sumnje da je rano ujutru upao u kuću gluvoneme A. T. (29) i više puta je silovao...

Govoreći o poslednjim primerima seksualnog nasilja koja su se dogodila u našoj zemlji, dr Slavica Đukić Dejanović, direktor Instituta "Dr Laza Lazarević" u Beogradu, pojašnjava i opominje:

Po pravilu, kalendarske godine starosti i nagonski razvoj ne idu zajedno sa emocionalnom i socijalnom zrelošću maloletnih nasilnika, naročito ako su i nedovoljno vaspitani ili zapušteni.

Kod njih se pojavljuje traganje za identitetom muškarca, koji izjednačavaju sa onim što učine, ne razmišljajući o posledicama. Zato je neophodno da se, u porodici, vrtiću, školi, deca što više informišu o svemu, kako bi na vreme bio kanalisan i kontrolisan njihov razvoj.

Kada su žrtve ovakvih maloletnika osobe koje imaju mentalnih problema, Slavica Đukić Dejanović napominje da je tu problem - komplikovaniji.

- Kod osoba sa mentalnim poremećajem i seksualni nagon je veći. Dakle, ukoliko takva osoba ima 18 godina, njen nagon je ravan osobama mnogo mlađim od nje. Zlostavljana osoba poznaje nasilnika, koji je najčešće komšija ili čak član porodice, veruje mu i želi sve da učini kako bi takvu osobu odobrovoljila. Neretko, nasilnici to koriste i na prevaru učine ono što im je na umu, jer znaju da žrtva ne ume ili ne može da se brani, a i vrlo je problematično kasnije dokazati da je bilo prisile nad mentalno obolelom osobom. To mogu samo eksperti da utvrde.

Kriminolog Zlatko Nikolić, sa druge strane, navodi da su i maloletni silovatelji u velikom problemu posle ovakvih dela i da se mnogi posle u životu gorko kaju jer su počinili ovakvo zlo u ranoj mladosti.

Maloletnici, takoreći deca od 14-15 godina, u čoporu, kada love kao vuci, bez kočnica u glavi, mogu da savladaju i odrasle žene, a kamoli maloletnicu ili mentalno bolesnu osobu.

Osećaju se jakim i žele da pokažu snagu. U određenim fazama razvoja ličnosti, to je krizno stanje. Roditelji su ti koji moraju da rade sa njima da ne počine ovakve stvari.

Svakako, jedan od najmonstruoznijih zločina ove vrste, silovanja ili obljube nad nemoćnom osobom, dogodio se u selu Ropočevo, kod Sopota, sredinom avgusta 2008. godine. Zbog sumnje da je seksualno zlostavljao dve ćerke (16) i (19), od kojih je jedna gluvonema, uhapšen je Radoslav J. (45).

Nažalost, za ono što radi znala je i njegova supruga Edina (52), koja iz straha da će je muž ubiti, nije smela da ga prijavi. Ali, manijaka je ipak nadležnima prijavio neko od komšija.

Kada je patrola stigla u kuću, zatekla je samo Radoslavljevu suprugu Edinu, koja je imala podlive na licu. Ona je pristala da sarađuje i otkrila da je njen muž seksualno zlostavljao dve starije ćerke.

Izvor: Novosti

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kiki

14.09.2015 08:11

Sva ova go..a pohapsiti i na prisilni , teški rad , da ne jedu hljeb džabe !

ODGOVORITE