Иринеју уручен почасни докторат у Њујорку

Његовој светости патријарху српском Иринеју уручен је почасни докторат из богословских наука на чувеној Академији Светог Владимира у Њујорку, саопштено је данас из Српске православне цркве.

Свијет 13.09.2015 | 19:40
Иринеју уручен почасни докторат у Њујорку

У образложењу одлуке ове високе богословске школе истакнуто је да Патријарх Иринеј ради предано на изградњи мира у земљи која је много пострадала током посљедњих деценија и уједно помаже да она пронађе дом у ЕУ задржавајући духовно богат културни и историјски идентитет земље и народа Србије.

Истиче се да се патријарх Иринеј обраћа хришћанима у земљи и широм свијета и посвећен је међуправославном, међухришћанском и међувјерском дијалогу и сарадњи.

"И Вашим неуморним залагањем за мир, као што и приличи Вашем имену, и упутствима која дајете повјереном Вам стаду и земљи у тешким временима у којима живимо, Ваша Светост је био извор свјетлости за све оне који траже свјетлост Христову", наводи се у образложењу Академије.

Послије свечаног уручења почасног доктората богословских наука, која је одржана 11. септембра, Патријарх Иринеј је одржао предавање о теми "Богословље као нада за будућност Цркве", а затим учествовао у раду округлог стола.

У пратњи патријарха Иринеја налазили су се епископи источноамерички Митрофан, жички Јустин и западноамерички Максим као члан Управног одбора Академије, као и протојереј-ставрофор Предраг Пузовић, декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду Богољуб Шијаковић и други.

НН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Михаило М.

13.09.2015 20:02

Плашио се само да таквом "науком" Његове Светости Патријарха Србског Г. Иринеја и његових владика који су заражени са свејерешћу екуменизам умјесто да буду задојени духом Светосавским као врхунцем хришћанске православне националне идеологије и СРБског начина живота, наша Света СПЦ Христова ускоро од Светосавске Цркве Светог Саве и Господа нашег Исуса Христа не постане лажна црква из Јовановог Откровења или црква лукави из Старог Завјета или недај Боже зборница сотонска у којој ће ђаво преко слуга својих коло да води. Зато СРБи браћо не напуштајмо пут Светих Богоотаца наших, наше слатко Православље због ничије лажне љубави. Не напуштајмо пут Светих Предака наших, за Крст часни Мученика, за Слободу заточеника, а то је пут Светог Саве који води живот кроз трње на Голготу у страдање и земаљску смрт али и славно васкрсење са вером у Христа и живот вјечни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сова

14.09.2015 07:37

Двадесети век, великог страдања. Нестанка многих паметних и напредних. Остави нама сада за двадесетпрви век овакве да разоре и оно мало што је остало. Након приватних слава, шта заслужује први човек цркве....Почасти... Да није стварно, помислио би да је само реч о ружном сну, и ружним протеклим временима тог несрећног двадесетог века....Докле Боже, и кад ће та правда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

14.09.2015 20:37

За правду се човјек мора да бори. Бог ће нама помоћи тамо где не будемо могли сами себи помоћи!