Irineju uručen počasni doktorat u Njujorku

Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju uručen je počasni doktorat iz bogoslovskih nauka na čuvenoj Akademiji Svetog Vladimira u Njujorku, saopšteno je danas iz Srpske pravoslavne crkve.

Svijet 13.09.2015 | 19:40
Irineju uručen počasni doktorat u Njujorku

U obrazloženju odluke ove visoke bogoslovske škole istaknuto je da Patrijarh Irinej radi predano na izgradnji mira u zemlji koja je mnogo postradala tokom posljednjih decenija i ujedno pomaže da ona pronađe dom u EU zadržavajući duhovno bogat kulturni i istorijski identitet zemlje i naroda Srbije.

Ističe se da se patrijarh Irinej obraća hrišćanima u zemlji i širom svijeta i posvećen je međupravoslavnom, međuhrišćanskom i međuvjerskom dijalogu i saradnji.

"I Vašim neumornim zalaganjem za mir, kao što i priliči Vašem imenu, i uputstvima koja dajete povjerenom Vam stadu i zemlji u teškim vremenima u kojima živimo, Vaša Svetost je bio izvor svjetlosti za sve one koji traže svjetlost Hristovu", navodi se u obrazloženju Akademije.

Poslije svečanog uručenja počasnog doktorata bogoslovskih nauka, koja je održana 11. septembra, Patrijarh Irinej je održao predavanje o temi "Bogoslovlje kao nada za budućnost Crkve", a zatim učestvovao u radu okruglog stola.

U pratnji patrijarha Irineja nalazili su se episkopi istočnoamerički Mitrofan, žički Justin i zapadnoamerički Maksim kao član Upravnog odbora Akademije, kao i protojerej-stavrofor Predrag Puzović, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Bogoljub Šijaković i drugi.

NN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Михаило М.

13.09.2015 20:02

Плашио се само да таквом "науком" Његове Светости Патријарха Србског Г. Иринеја и његових владика који су заражени са свејерешћу екуменизам умјесто да буду задојени духом Светосавским као врхунцем хришћанске православне националне идеологије и СРБског начина живота, наша Света СПЦ Христова ускоро од Светосавске Цркве Светог Саве и Господа нашег Исуса Христа не постане лажна црква из Јовановог Откровења или црква лукави из Старог Завјета или недај Боже зборница сотонска у којој ће ђаво преко слуга својих коло да води. Зато СРБи браћо не напуштајмо пут Светих Богоотаца наших, наше слатко Православље због ничије лажне љубави. Не напуштајмо пут Светих Предака наших, за Крст часни Мученика, за Слободу заточеника, а то је пут Светог Саве који води живот кроз трње на Голготу у страдање и земаљску смрт али и славно васкрсење са вером у Христа и живот вјечни!

ODGOVORITE
Name

sova

14.09.2015 07:37

Dvadeseti vek, velikog stradanja. Nestanka mnogih pametnih i naprednih. Ostavi nama sada za dvadesetprvi vek ovakve da razore i ono malo što je ostalo. Nakon privatnih slava, šta zaslužuje prvi čovek crkve....Počasti... Da nije stvarno, pomislio bi da je samo reč o ružnom snu, i ružnim proteklim vremenima tog nesrećnog dvadesetog veka....Dokle Bože, i kad će ta pravda...

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

14.09.2015 20:37

За правду се човјек мора да бори. Бог ће нама помоћи тамо где не будемо могли сами себи помоћи!