ЕП: Срби се мучили, али и прошли у 1/4-финале на мегдан Чесима!

Репрезентација Србије тек у последњој четвртини сломила отпор Финаца... Радуљица нерешива енигма.

Кошарка 13.09.2015 | 17:00
ЕП: Срби се мучили, али и прошли у 1/4-финале на мегдан Чесима!

Ни изблиза тако лако и убедљиво, као што говори коначан резултат, али важна је победа!

Србија - Финска 94:81 (23:24, 25:19, 23:21, 23:16), у утакмици осмине финала Еуробаскета, на адаптираном фудбалском стадиону Пјер Морој у Лилу.

Била је то прва утакмица у којој "орлови" нису имали права на кикс и у којој је постојао императив победе. И успешно су га изнели.

Шеста узастопна победа доноси нам четвртфинале против Чешке (у среду од 18.30 или 21.00), пошто су Весели, Саторански, Шилб и другови послали кући селекцију Хрватске - 80:59!

Тиме смо остали у трци за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру, где директно иду финалисти овог турнира, а екипе које се пласирају од трећег до седмог места у додатне квалификације.

Мирослав Радуљица заблистао је против Финаца пуним сјајем. Већим делом утакмице био је наша "ударна игла" и извор сигурних кошева, обично из "пик енд рола", на додавања Теодосића, али и других спољних играча.

Радуљица је свих 27 поена - уз шут из игре 11/12 - постигао до краја треће четвртине!

Селектор Финске Хенрик Детман поставио је јасан тактички циљ - зауставити Милоша Теодосића, на коме је играна максимално агресивна одбрана, са константним удвајањима. Плејмејкер "орлова" уписао је само осам поена (све у првом полувремену), више него дуплирао свој просек изгубљених лопти (четири), али је са девет асистенција ипак успео да остави свој печат.

Немања Бјелица без много помпе је стигао до 19 поена и 14 скокова.

Будући ас Минесоте крајем треће четвртине је започео серију тројки, у којој су после учествовали Зоран Ерцег, Богдан Богдановић и Марко Симоновић, а којом Србија у 34. минуту стекла двоцифрено вођство и "преломила" утакмицу - 83:70.

Финци на то нису имали одговор, коначно су везали неколико промашаја, а "орлови" су се после доброг скока растрчали и са шест лаких поена Бјелице и Ерцега отишли на рекордних 89:70.

Прва два четвртфинална пара, заказана за уторак, чине Француска и Летонија, односно Шпанија - Грчка.

Атипични Финци, са брзим бековима, добрим протоком лопте и шутом за три поена са скоро свих позиција (једино Џералд Ли нема тај квалитет) били су очекивано неугодан противник.

Оно што се баш није очекивало је да у 11. минуту поведу са 23:30 и да на вођство Србије 52:43 одговоре серијом од 9:0 за свега 90 секунди. Али, то је оно што у оваквим утакмицама раде психолошки растерећене екипе... Знали су шта ризикују у одбрани, трчали контре у свакој прилици, пробијали прву линију одбране, ишли на офанзивни скок. Свака им част на приказаном, али и "орловима" зато што нису паничили, већ су се тактички прилагодили и победили.

Један од кључних играча за реализацију тог плана био је Немања Недовић, са својом агресивношћу у одбрани и игром "један на један" у нападу, док је, рецимо, Огњен Кузмић смушено почео и остао на 2:45 минута игре... Његови минути припали су покретљивијем Ерцегу, који је оправдао поверење и био трећи стрелац екипе.

Подсетимо да су Финци у првом колу увели домаћина Француску у продужетак, што су доказали да није било случајно.

Међутим, они су за изабранике Александра Ђорђевића већ сада прошлост. На реду су Чеси, као још једна потенцијална "нагазна мина", али ипак конвенционалнији противник, који ће такође тражити прилагођавања, али не оволико.

СРБИЈА: Теодосић 8 (9ас, 4изг), Симоновић 6, Кузмић, Богдановић 10 (4ск), Бјелица 19 (14ск), Марковић (5ас), Калинић 5 (4ас), Недовић 4 (3ск, 5ас), Милосављевић 2, Радуљица 27 (4ск), Ерцег 13 (6ск, 4ас), Милутинов.

ФИНСКА: Коивисто, Хаф 6, Ли 2, Салин 26 (4ск), Коти 7 (7ск), Копонен 11 (4ас), Нутинен 2, Каунисто, Кавен, Ахонен, Вилсон 15 (3ск, 4ас), Марфи 12 (8ск).

Коментари / 0

Оставите коментар