EP: Srbi se mučili, ali i prošli u 1/4-finale na megdan Česima!

Reprezentacija Srbije tek u poslednjoj četvrtini slomila otpor Finaca... Raduljica nerešiva enigma.

Košarka 13.09.2015 | 17:00
EP: Srbi se mučili, ali i prošli u 1/4-finale na megdan Česima!

Ni izbliza tako lako i ubedljivo, kao što govori konačan rezultat, ali važna je pobeda!

Srbija - Finska 94:81 (23:24, 25:19, 23:21, 23:16), u utakmici osmine finala Eurobasketa, na adaptiranom fudbalskom stadionu Pjer Moroj u Lilu.

Bila je to prva utakmica u kojoj "orlovi" nisu imali prava na kiks i u kojoj je postojao imperativ pobede. I uspešno su ga izneli.

Šesta uzastopna pobeda donosi nam četvrtfinale protiv Češke (u sredu od 18.30 ili 21.00), pošto su Veseli, Satoranski, Šilb i drugovi poslali kući selekciju Hrvatske - 80:59!

Time smo ostali u trci za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, gde direktno idu finalisti ovog turnira, a ekipe koje se plasiraju od trećeg do sedmog mesta u dodatne kvalifikacije.

Miroslav Raduljica zablistao je protiv Finaca punim sjajem. Većim delom utakmice bio je naša "udarna igla" i izvor sigurnih koševa, obično iz "pik end rola", na dodavanja Teodosića, ali i drugih spoljnih igrača.

Raduljica je svih 27 poena - uz šut iz igre 11/12 - postigao do kraja treće četvrtine!

Selektor Finske Henrik Detman postavio je jasan taktički cilj - zaustaviti Miloša Teodosića, na kome je igrana maksimalno agresivna odbrana, sa konstantnim udvajanjima. Plejmejker "orlova" upisao je samo osam poena (sve u prvom poluvremenu), više nego duplirao svoj prosek izgubljenih lopti (četiri), ali je sa devet asistencija ipak uspeo da ostavi svoj pečat.

Nemanja Bjelica bez mnogo pompe je stigao do 19 poena i 14 skokova.

Budući as Minesote krajem treće četvrtine je započeo seriju trojki, u kojoj su posle učestvovali Zoran Erceg, Bogdan Bogdanović i Marko Simonović, a kojom Srbija u 34. minutu stekla dvocifreno vođstvo i "prelomila" utakmicu - 83:70.

Finci na to nisu imali odgovor, konačno su vezali nekoliko promašaja, a "orlovi" su se posle dobrog skoka rastrčali i sa šest lakih poena Bjelice i Ercega otišli na rekordnih 89:70.

Prva dva četvrtfinalna para, zakazana za utorak, čine Francuska i Letonija, odnosno Španija - Grčka.

Atipični Finci, sa brzim bekovima, dobrim protokom lopte i šutom za tri poena sa skoro svih pozicija (jedino Džerald Li nema taj kvalitet) bili su očekivano neugodan protivnik.

Ono što se baš nije očekivalo je da u 11. minutu povedu sa 23:30 i da na vođstvo Srbije 52:43 odgovore serijom od 9:0 za svega 90 sekundi. Ali, to je ono što u ovakvim utakmicama rade psihološki rasterećene ekipe... Znali su šta rizikuju u odbrani, trčali kontre u svakoj prilici, probijali prvu liniju odbrane, išli na ofanzivni skok. Svaka im čast na prikazanom, ali i "orlovima" zato što nisu paničili, već su se taktički prilagodili i pobedili.

Jedan od ključnih igrača za realizaciju tog plana bio je Nemanja Nedović, sa svojom agresivnošću u odbrani i igrom "jedan na jedan" u napadu, dok je, recimo, Ognjen Kuzmić smušeno počeo i ostao na 2:45 minuta igre... Njegovi minuti pripali su pokretljivijem Ercegu, koji je opravdao poverenje i bio treći strelac ekipe.

Podsetimo da su Finci u prvom kolu uveli domaćina Francusku u produžetak, što su dokazali da nije bilo slučajno.

Međutim, oni su za izabranike Aleksandra Đorđevića već sada prošlost. Na redu su Česi, kao još jedna potencijalna "nagazna mina", ali ipak konvencionalniji protivnik, koji će takođe tražiti prilagođavanja, ali ne ovoliko.

SRBIJA: Teodosić 8 (9as, 4izg), Simonović 6, Kuzmić, Bogdanović 10 (4sk), Bjelica 19 (14sk), Marković (5as), Kalinić 5 (4as), Nedović 4 (3sk, 5as), Milosavljević 2, Raduljica 27 (4sk), Erceg 13 (6sk, 4as), Milutinov.

FINSKA: Koivisto, Haf 6, Li 2, Salin 26 (4sk), Koti 7 (7sk), Koponen 11 (4as), Nutinen 2, Kaunisto, Kaven, Ahonen, Vilson 15 (3sk, 4as), Marfi 12 (8sk).

Komentari / 0

Ostavite komentar