Низам: Прве избјеглице очекујемо у октобру

Изет Низам, замјеник директора Службе за послове са странцима БиХ, рекао је у разговору за „Аваз" да се прве избјеглица из ратом захваћених земаља, махом из Сирије, у БиХ могу очекивати већ у октобру.

Босна и Херцеговина 13.09.2015 | 17:00
Низам: Прве избјеглице очекујемо у октобру

Такве су процјене извјесне након што је Мађарска забранила улазак миграната на своју територију, што ће довести до промјене избјегличке руте.

Низам је појаснио да су састанку свих челника полицијских агенција и тужилаштава у БиХ с министрима у Савјету министара, одржаном прије два дана, већ разрађени планови прихвата избјеглица.

Дај Боже да нисам у праву, да нико неће доћи. Али, када се погледају дешавања у Мађарској, када видите да је власт послала војску на границу, онда можете очекивати овакав слијед догађаја. Логично је да ће избјеглице промијенити руту кретања и да ће талас кренути у БиХ. Иде зима, друге опције нема - каже Низам.

Према његовим ријечима, процјене говоре да ће избјеглице у БиХ ући на територији Бијељине и Зворника, јер је ријеч о мјестима која су најближа граници са Србијом и рути која иде према Хрватској као чланици ЕУ.

Окупљања избјеглица у Србији су у Бањи Ковиљачи. Ту се већ налази око 160.000 избјеглица. То је граница са БиХ. Чим сазнају за нову руту на путу према ЕУ, логично је да крену у БиХ. Но, то је један домино-ефект. Ми предвиђамо улазак 20.000 људи, али није искључено да тај број буде много већи. Ко то може тачно знати. Па пет милиона избјеглица кренуло је у Европу, тешко је рећи колико ће их завршити у БиХ – каже Низам.

Он сматра да је за БиХ важан аспект сигурности и да се већ ужурбано врше припреме.

Сви су већ добили задатак шта да раде. Нама је приоритет да се спријечи улазак особа које су потенцијални терористи. Сви остали су добродошли. Нама је обавеза да тим људима помогнемо. Наша служба носилац је свих ових активности, али сви нивои власти морају бити укључени. Ово је озбиљан проблем - сматра Низам.

Низам сматра да ће Служба за послове с странцима већ данас одржати проширени колегиј како би се направио план дјеловања најкасније до петка. Наредне седмице планирани су састанци у Бањалуци како би се формирали штабови у РС, али и у Федерацији.

Морамо се добро припремити да нам се не деси македонски сценариј – каже Низам.

Извор: Глас Српске

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

служба је закон

13.09.2015 18:05

Низам је велики стручњак за питања миграција и азила, тако да свака његова изговорена са великим уважавањем мора узети се у обзир. Служба за странце радја само најбоље кадрове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брле

13.09.2015 18:39

Овај Низам или је баба Вангин унук, или је вец договорен редослијед доласка миграната. Од куд он зна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

пелле

14.09.2015 08:02

Нама , у Федерацији , је срећа , што се у школама учи арапски језик , па ће нам бити лакше !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

14.09.2015 12:29

Па немате ни ви ста да једете а да примате избјеглице

ОДГОВОРИТЕ