ЕП: Дебакл Хрвата! Ништа од четвртфинала са Србима!

Кошаркаши Хрватске елиминисани у осмини финала Еуробаскета, па неће бити "комијског "дербија у Лилу. Чеси им одржали кошаркашки час!

Кошарка 13.09.2015 | 15:20
ЕП: Дебакл Хрвата! Ништа од четвртфинала са Србима!

Хрватска јавност надала се да ће у четвртфиналу Еуробаскета играти са Србијом, али њихова национална селекција није успела да добаци до тог меча.

Репрезентација Хрватске изгубила је дуел осмине финала у Лилу од Чешке резултатом 80:59 (20:13, 28:18, 17:12, 15:16).

Овог лета, навршава се тачно 20 година од када је репрезентација Хрватске освојила последњу медаљу и са њом сишла у Атини са подијума, да не би слушала химну СР Југославије.

Наредни шансу да се домогну постоља "ватрени" ће имати тек 2017, на новом Еуробаскету, пошто их следеће године неће бити Олимпијским играма у Рију.

Прилику да се са победником меча Србија - Финска боре за четвртфинале Еуробаскета, апсолутно заслужено стекли су борбенији, спремнији и бољи Чеси.

У тиму Чешке бриљирали су Јан Весели са 20 поена и 13 скокова, Томаш Саторински забележио је 10 поена уз 11 асистенција, давид јелинек 13, а Блејк Шилб 12 погодака.

Код Хрвата Бојан Богдановић је имао 12 поена, Роко Лени Укић 10, колико и Марио Хезоња, који је нотирао и девет скокова. Дарио Шарић меч је окончао са учинком од четири поена, осам ухваћених лопти и четири асистенције.

Хрвати, иако су у Лил стигли као апсолутни фаворити у осмини финала, равноправан ривал расположеним Чесима били су само до половине прве четвртине (9:9), када су весели, Саторински, Шилб и екипа направили серију 9:0 и стигли до високог вођства - 18:9.

До полувремена екипу коју је предводио бивши играч Партизана Јан Весели додатно је "нагарила", па је на половини меча имала недостижну предност од 17 поена (48:31).

Без икакве реакције гледале су хрватске звезде како најефикаснији играч противничког тима Весели, уз помоћ Томаша Саторанског (обојица дабл-дабл), Блејка Шилба, Давида Јелинка и саиграча користи оно што му је понуђенено - скалп фаворита.

На несрећу "ватрених", почетком друге четвртине остали су и без Крунослава Симона, а утисак је да би и са њим на паркету све изгледало исто.

Чехе међутим резултат са полувремена није задовољио. У трећем кварталу у потпуности су преузели контролу над утакмицом, па су имали и 30 поена вишка 63:33!

До последњих 30 секунди Хрватима су дозволили да постигну свега седам поена у тој четвртини, али су "коцкасти" после неспортског фаула Томаша Саторанског поправили скор и постигли још пет поена у финишу (43:65).

Екипа Велимира Перасовића покушала је да избегне бар бруку, па је у последњем кварталу жестоко кренула и смањила предност ривала на 69:56, али су Чеси после опуштања поново консолидовали редове, уозбиљили се и заслужено стигли до пласмана у четвртфинале.

Тамо ће их чекати победник меча Србија - Финска.

Пред Хрватском је ново преиспитивање и констатовање огромне разлике између могућег и оствареног.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ех

13.09.2015 13:40

Па нису ни Срби јос у цетвртфиналу.Полако људи избаксузирацете,има до тог јос доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ех

13.09.2015 14:16

Е сад моземо прицати ...свака цаст..

Name

Тамо Далеко Бреее

13.09.2015 15:23

Хрвати су имали на уму само како да избегну Србију у четвртфиналу и нашли су најбоље решење за то! Јер да су играли против Србије И да су их ови бре растурили, неби то никако подне ли. Цитава им нација није у реду а да неприцам ста би даље било.... позззз Хрватицама

ОДГОВОРИТЕ