EP: Debakl Hrvata! Ništa od četvrtfinala sa Srbima!

Košarkaši Hrvatske eliminisani u osmini finala Eurobasketa, pa neće biti "komijskog "derbija u Lilu. Česi im održali košarkaški čas!

Košarka 13.09.2015 | 15:20
EP: Debakl Hrvata! Ništa od četvrtfinala sa Srbima!

Hrvatska javnost nadala se da će u četvrtfinalu Eurobasketa igrati sa Srbijom, ali njihova nacionalna selekcija nije uspela da dobaci do tog meča.

Reprezentacija Hrvatske izgubila je duel osmine finala u Lilu od Češke rezultatom 80:59 (20:13, 28:18, 17:12, 15:16).

Ovog leta, navršava se tačno 20 godina od kada je reprezentacija Hrvatske osvojila poslednju medalju i sa njom sišla u Atini sa podijuma, da ne bi slušala himnu SR Jugoslavije.

Naredni šansu da se domognu postolja "vatreni" će imati tek 2017, na novom Eurobasketu, pošto ih sledeće godine neće biti Olimpijskim igrama u Riju.

Priliku da se sa pobednikom meča Srbija - Finska bore za četvrtfinale Eurobasketa, apsolutno zasluženo stekli su borbeniji, spremniji i bolji Česi.

U timu Češke briljirali su Jan Veseli sa 20 poena i 13 skokova, Tomaš Satorinski zabeležio je 10 poena uz 11 asistencija, david jelinek 13, a Blejk Šilb 12 pogodaka.

Kod Hrvata Bojan Bogdanović je imao 12 poena, Roko Leni Ukić 10, koliko i Mario Hezonja, koji je notirao i devet skokova. Dario Šarić meč je okončao sa učinkom od četiri poena, osam uhvaćenih lopti i četiri asistencije.

Hrvati, iako su u Lil stigli kao apsolutni favoriti u osmini finala, ravnopravan rival raspoloženim Česima bili su samo do polovine prve četvrtine (9:9), kada su veseli, Satorinski, Šilb i ekipa napravili seriju 9:0 i stigli do visokog vođstva - 18:9.

Do poluvremena ekipu koju je predvodio bivši igrač Partizana Jan Veseli dodatno je "nagarila", pa je na polovini meča imala nedostižnu prednost od 17 poena (48:31).

Bez ikakve reakcije gledale su hrvatske zvezde kako najefikasniji igrač protivničkog tima Veseli, uz pomoć Tomaša Satoranskog (obojica dabl-dabl), Blejka Šilba, Davida Jelinka i saigrača koristi ono što mu je ponuđeneno - skalp favorita.

Na nesreću "vatrenih", početkom druge četvrtine ostali su i bez Krunoslava Simona, a utisak je da bi i sa njim na parketu sve izgledalo isto.

Čehe međutim rezultat sa poluvremena nije zadovoljio. U trećem kvartalu u potpunosti su preuzeli kontrolu nad utakmicom, pa su imali i 30 poena viška 63:33!

Do poslednjih 30 sekundi Hrvatima su dozvolili da postignu svega sedam poena u toj četvrtini, ali su "kockasti" posle nesportskog faula Tomaša Satoranskog popravili skor i postigli još pet poena u finišu (43:65).

Ekipa Velimira Perasovića pokušala je da izbegne bar bruku, pa je u poslednjem kvartalu žestoko krenula i smanjila prednost rivala na 69:56, ali su Česi posle opuštanja ponovo konsolidovali redove, uozbiljili se i zasluženo stigli do plasmana u četvrtfinale.

Tamo će ih čekati pobednik meča Srbija - Finska.

Pred Hrvatskom je novo preispitivanje i konstatovanje ogromne razlike između mogućeg i ostvarenog.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

eh

13.09.2015 13:40

Pa nisu ni Srbi jos u cetvrtfinalu.Polako ljudi izbaksuziracete,ima do tog jos dosta.

ODGOVORITE
Name

eh

13.09.2015 14:16

E sad mozemo pricati ...svaka cast..

Name

Tamo Daleko Breee

13.09.2015 15:23

Hrvati su imali na umu samo kako da izbegnu Srbiju u četvrtfinalu i našli su najbolje rešenje za to! Jer da su igrali protiv Srbije I da su ih ovi bre rasturili, nebi to nikako podne li. Citava im nacija nije u redu a da nepricam sta bi dalje bilo.... pozzzz Hrvaticama

ODGOVORITE