ЕП - најава: Играј и побиједи, ка медаљи крени!

Прилике за поправни нису биле потребне “орловима” у Берлину. У Лилу их неће ни имати, јер српски тим од данас креће у нокаут фазу Еуробаскета.

Кошарка 13.09.2015 | 13:20
ЕП - најава: Играј и побиједи, ка медаљи крени!

Прошетавши се у Берлину кроз “групу смрти”, репрезентација Србије доминантно је најавила своје учешће у осмини финала, које је почело у суботу.

Дан након што су Летонија, Грчка, Шпанија и Француска заузеле место у четвртфиналу Еуробаскета, на ред долази борба још осам екипа, међу којима су и "орлови".

Улог је познат - онај ко испадне сигурно неће играти на Олимпијским играма 2016.

На фудбалском стадиону у Лилу, последњег дана ове недеље, тимови ће заиграти према овој сатници: Хрватска – Чешка 12.00, Србија – Финска 14.30, Израел – Италија 18.30 и Литванија – Грузија у 21.00 час.

Против следећег ривала, "орлови" су одиграли два такмичарска меча од распада наше последње заједничке државе и у њима остварили, занимљиво, половичан успех.

Оба дуела одиграна су у склопу квалификација за Еуробаскет 2009.

Први меч, одигран на Балтику, остаће упамћен по сензационалном поразу нашег тима у гостима. Финци су славили тесном разликом од три поена (80:77), али су онда у реваншу у Београду разбијени резултатом 92:66.

Сада је време за много значајнији окршај.

Србија је ушла у нокаут фазу скором 5-0, оствареним победама над Шпанијом, Немачком, Исландом, Турском, па Италијом и додатно повећаним самопоуздањем. Са друге стране, Финци су заузели четврто место у Групи А, савладавши Босну и Херцеговину и Русију, уз поразе од Француске (у продужетку!), Израела и Пољске.

Ко ће данас стати наспрам "орлова" на стадиону Лила? Селектор Саша Ђорђевић истакао је у најави утакмице неколико имена: Петери Копонен (27, 194 цм) један је од играча који су учествовали и у наведеној победи Финске над Србијом и то као најефикаснији, са 18 поена. Тада је био играч Виртуса, а ове јесени гледаћемо га у хали Пионир, у дресу снажног Химкија против Црвене звезде Телеком. Апсолутни је лидер тма.

Ту је и Сасу Салин (24, 191 цм) који је пола деценије провео у дресу љубљанске Олимпије (2010-2015), а сада је играч Гран Канарије. Познат је по способности да повремено погађа тројке у серијама, као и по великој борбености у одбрани. Салин је један од играча због којих је Ђорђевић са подигнутим кажипрстом позивао на опрез у најави утакмице.

Шон Хаф (31, 198 цм) име је крилног кошаркаша, који већ 12 лета игра за репрезентацију и станује у Лидвигсбургу, у Немачкој, где игра Бундеслигу.

Са посебном пажњом, селектор је истакао име Ерика Марфија (25,208 цм), крилног центра Бешикташа, који је тимски лидер у броју поена по утакмици (13,4) и укупном броју скокова (7,6).

Наравно, Финци верују у своје адуте, али су такође јако свесни да су апсолутни аутсајдери и да би их само историјска сензација спасила пораза. Стога је и њихов селектор Хенрик Детман у најави утакмице позвао наш тим да се измере у хокеју на леду.

И без феноменалне и охрабрујуће игре нашег тима у првој фази, било би апсолутно јасно ко је фаворит у предстојећој утакмици. Верујемо да цхе наши момци и овог недељног поподнева оправдати ту улогу.

Играј и победи!

Коментари / 0

Оставите коментар