EP - najava: Igraj i pobijedi, ka medalji kreni!

Prilike za popravni nisu bile potrebne “orlovima” u Berlinu. U Lilu ih neće ni imati, jer srpski tim od danas kreće u nokaut fazu Eurobasketa.

Košarka 13.09.2015 | 13:20
EP - najava: Igraj i pobijedi, ka medalji kreni!

Prošetavši se u Berlinu kroz “grupu smrti”, reprezentacija Srbije dominantno je najavila svoje učešće u osmini finala, koje je počelo u subotu.

Dan nakon što su Letonija, Grčka, Španija i Francuska zauzele mesto u četvrtfinalu Eurobasketa, na red dolazi borba još osam ekipa, među kojima su i "orlovi".

Ulog je poznat - onaj ko ispadne sigurno neće igrati na Olimpijskim igrama 2016.

Na fudbalskom stadionu u Lilu, poslednjeg dana ove nedelje, timovi će zaigrati prema ovoj satnici: Hrvatska – Češka 12.00, Srbija – Finska 14.30, Izrael – Italija 18.30 i Litvanija – Gruzija u 21.00 čas.

Protiv sledećeg rivala, "orlovi" su odigrali dva takmičarska meča od raspada naše poslednje zajedničke države i u njima ostvarili, zanimljivo, polovičan uspeh.

Oba duela odigrana su u sklopu kvalifikacija za Eurobasket 2009.

Prvi meč, odigran na Baltiku, ostaće upamćen po senzacionalnom porazu našeg tima u gostima. Finci su slavili tesnom razlikom od tri poena (80:77), ali su onda u revanšu u Beogradu razbijeni rezultatom 92:66.

Sada je vreme za mnogo značajniji okršaj.

Srbija je ušla u nokaut fazu skorom 5-0, ostvarenim pobedama nad Španijom, Nemačkom, Islandom, Turskom, pa Italijom i dodatno povećanim samopouzdanjem. Sa druge strane, Finci su zauzeli četvrto mesto u Grupi A, savladavši Bosnu i Hercegovinu i Rusiju, uz poraze od Francuske (u produžetku!), Izraela i Poljske.

Ko će danas stati naspram "orlova" na stadionu Lila? Selektor Saša Đorđević istakao je u najavi utakmice nekoliko imena: Peteri Koponen (27, 194 cm) jedan je od igrača koji su učestvovali i u navedenoj pobedi Finske nad Srbijom i to kao najefikasniji, sa 18 poena. Tada je bio igrač Virtusa, a ove jeseni gledaćemo ga u hali Pionir, u dresu snažnog Himkija protiv Crvene zvezde Telekom. Apsolutni je lider tma.

Tu je i Sasu Salin (24, 191 cm) koji je pola decenije proveo u dresu ljubljanske Olimpije (2010-2015), a sada je igrač Gran Kanarije. Poznat je po sposobnosti da povremeno pogađa trojke u serijama, kao i po velikoj borbenosti u odbrani. Salin je jedan od igrača zbog kojih je Đorđević sa podignutim kažiprstom pozivao na oprez u najavi utakmice.

Šon Haf (31, 198 cm) ime je krilnog košarkaša, koji već 12 leta igra za reprezentaciju i stanuje u Lidvigsburgu, u Nemačkoj, gde igra Bundesligu.

Sa posebnom pažnjom, selektor je istakao ime Erika Marfija (25,208 cm), krilnog centra Bešiktaša, koji je timski lider u broju poena po utakmici (13,4) i ukupnom broju skokova (7,6).

Naravno, Finci veruju u svoje adute, ali su takođe jako svesni da su apsolutni autsajderi i da bi ih samo istorijska senzacija spasila poraza. Stoga je i njihov selektor Henrik Detman u najavi utakmice pozvao naš tim da se izmere u hokeju na ledu.

I bez fenomenalne i ohrabrujuće igre našeg tima u prvoj fazi, bilo bi apsolutno jasno ko je favorit u predstojećoj utakmici. Verujemo da che naši momci i ovog nedeljnog popodneva opravdati tu ulogu.

Igraj i pobedi!

Komentari / 0

Ostavite komentar