ЕП: Летонци, Грци, Шпанци и Французи у 1/4-финалу!

Кошаркаши Шпаније победили су Пољску са 80:66 и пласирали се у четвртфинале Европског првенства. Кошаркаши Француске су убедљиво победили Турску на стадиону у Лилу резултатом 76:53 и пласирали се у четвртфинале Евробаскета. Репрезентација Летоније постала је први учесник четвртине финала Европског првенства, после победе над Словенијом – 73:66! Кошаркаши Грчке пласирали су се такође у четвртфинале Евробаскета победом над Белгијом у Лилу 75:54.

Кошарка 13.09.2015 | 09:40
ЕП: Летонци, Грци, Шпанци и Французи у 1/4-финалу!

Екипа Серђа Скариола мучила се 30 минута са Пољском, али је на крају остварила сигурну и убедљиву победу захваљујући бриљантном Пау Гасолу.

Центар Чикаго Булса одиграо је симултанку са Пољацима, а меч је завршио са 30 поена (11-14), 7 скокова и 4 асистенције.

Шпанци су добро почели меч, па су после првих 10 минута имали пет поена вишка – 25:20. Ипак, Пољска није одустајала и у наредних 20 минута је у потпуности сустигла фаворизованог ривала, па је пред одлучујућу деоницу било 55:55.

Ипак, у последњих десет минута Шпанија се уозбиљила, па није било дилеме око победника. ’Фурија’ ће у четвртфиналу играти велики дерби против селекције Грчке која је претходно победила Белгију.

Никола Миротић пратио је Гасола са 15 поена и 8 скокова, док је Серхио Љуљ додао 12 поена и 3 асистенције. Шпанија је на овој утакмици играла без повређеног Русија Фернандеса. На другој страни, Кулиг је убацио 10, а Слотер, Понтика и Гортат убацили су по 9 поена.

“Галски петлови“ ће се у наредној рунди такмичења, у борби за пласман у полуфинале састати са Летонијом која је претходно елиминисала Словенију.

Најефикаснији у победничком тиму био је Нандо де Коло са 15 поена, а поред тога уписао је по седам скокова и асистенција.

Двоцифрени учинак забележили су Еван Фурније (12п, 6ск), Жофре Ловерњ (12п, 9ск) и Никола Батум (10п, 5ск), а на другој страни једини на висини задатка био је Ерсан Иљасова са 14 поена и 10 скокова.

Француска прва петорка није оставила добар утисак у првој деоници, у финишу је допустила Турској серију од 8:0, па су изабраници Ергина Атамана на први мали одмор отишли са поеном вишка.

У наставку су Ловерњ и Фурније са клупе унели енергију, Француска је почела да игра на очекиваном нивоу и са 11 поена разлике је добила другу деоницу.

Утакмица је коначно преломљена у трећем кварталу, када су Французи додали још девет поена вишка на свој конто па до краја није било никаквих шанси да се Турска врати у игру.

Меч између Француске и Турске ће ући у историју као најпосећенији кошаркашки догађај, победу Француске испратило је 26.135 гледалаца.

Екипа са Балтика је тако другу фазу, која се игра на стадиону Лила, отворила малим изненађењем, а у борби за полуфинале састаће се са домаћином Француском.

Летонци су сјајно искористили анемичну игру 'Змајчека', наметнули су свој ритам од самог старта, да би концентрисанијом игром у последња два минута апсолутно заслужено стигли до тријумфа.

Шест минута пре краја, после поготка Јуреа Балажича Словенци су били на само кош заостатка, али су Летонци преко Кристапса Јаниченокса и Каспарса Бержинса, који је убацио две тројке, отишли на недостижних десет поена разлике.

Тим Ајнарса Багаткиса тако је направио највећи успех у новијој историји још од Турске 2001. године – када је у четвртини финала елиминисана од, каснијег шампиона, селекције Југославије.

Најзаслужнији за тако нешто био је Јанис Стрелниекс са 17 поена, осам асистенција и шест скокова, а највећу подршку имао је у Бержинсу – који је уписао 13 кошева и шест ухваћених лопти. Робертас Фриманис, Мајек Мајерис, Даирис Бертанс и споменути Јаниченокс додали су по осам.

С друге стране, у пораженом тиму једини расположени појединац био је Зоран Драгић са 17 поена. Играч Црвене звезде Јака Блажић забележио је осам, Балажич 'пола' коша више, а Клемен Препелич седам поена.

Белгијанци су пружали отпор само током првог полувремена, да би Грци у наставку преузели контролу и постепенено повећавали предност, а противнику су у другом полувремену допустили да постигне само 23 поена.

Најефикаснији у грчкој екипи били су Бурусис са 14 поена, један мање убацио је Куфос, који је имао и девет скокова. Меч са по 10 поена завршили су Адетокумбо и Принтезис. Спанулис је убацио седам поена и имао шест асистенција.

У екипи Белгије истакао се Жиле са 14 поена, 13 је додао Ван Росом, уз пет скокова, а Лоџески је имао 10 поена.

Коментари / 0

Оставите коментар