EP: Letonci, Grci, Španci i Francuzi u 1/4-finalu!

Košarkaši Španije pobedili su Poljsku sa 80:66 i plasirali se u četvrtfinale Evropskog prvenstva. Košarkaši Francuske su ubedljivo pobedili Tursku na stadionu u Lilu rezultatom 76:53 i plasirali se u četvrtfinale Evrobasketa. Reprezentacija Letonije postala je prvi učesnik četvrtine finala Evropskog prvenstva, posle pobede nad Slovenijom – 73:66! Košarkaši Grčke plasirali su se takođe u četvrtfinale Evrobasketa pobedom nad Belgijom u Lilu 75:54.

Košarka 13.09.2015 | 09:40
EP: Letonci, Grci, Španci i Francuzi u 1/4-finalu!

Ekipa Serđa Skariola mučila se 30 minuta sa Poljskom, ali je na kraju ostvarila sigurnu i ubedljivu pobedu zahvaljujući briljantnom Pau Gasolu.

Centar Čikago Bulsa odigrao je simultanku sa Poljacima, a meč je završio sa 30 poena (11-14), 7 skokova i 4 asistencije.

Španci su dobro počeli meč, pa su posle prvih 10 minuta imali pet poena viška – 25:20. Ipak, Poljska nije odustajala i u narednih 20 minuta je u potpunosti sustigla favorizovanog rivala, pa je pred odlučujuću deonicu bilo 55:55.

Ipak, u poslednjih deset minuta Španija se uozbiljila, pa nije bilo dileme oko pobednika. ’Furija’ će u četvrtfinalu igrati veliki derbi protiv selekcije Grčke koja je prethodno pobedila Belgiju.

Nikola Mirotić pratio je Gasola sa 15 poena i 8 skokova, dok je Serhio Ljulj dodao 12 poena i 3 asistencije. Španija je na ovoj utakmici igrala bez povređenog Rusija Fernandesa. Na drugoj strani, Kulig je ubacio 10, a Sloter, Pontika i Gortat ubacili su po 9 poena.

“Galski petlovi“ će se u narednoj rundi takmičenja, u borbi za plasman u polufinale sastati sa Letonijom koja je prethodno eliminisala Sloveniju.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Nando de Kolo sa 15 poena, a pored toga upisao je po sedam skokova i asistencija.

Dvocifreni učinak zabeležili su Evan Furnije (12p, 6sk), Žofre Lovernj (12p, 9sk) i Nikola Batum (10p, 5sk), a na drugoj strani jedini na visini zadatka bio je Ersan Iljasova sa 14 poena i 10 skokova.

Francuska prva petorka nije ostavila dobar utisak u prvoj deonici, u finišu je dopustila Turskoj seriju od 8:0, pa su izabranici Ergina Atamana na prvi mali odmor otišli sa poenom viška.

U nastavku su Lovernj i Furnije sa klupe uneli energiju, Francuska je počela da igra na očekivanom nivou i sa 11 poena razlike je dobila drugu deonicu.

Utakmica je konačno prelomljena u trećem kvartalu, kada su Francuzi dodali još devet poena viška na svoj konto pa do kraja nije bilo nikakvih šansi da se Turska vrati u igru.

Meč između Francuske i Turske će ući u istoriju kao najposećeniji košarkaški događaj, pobedu Francuske ispratilo je 26.135 gledalaca.

Ekipa sa Baltika je tako drugu fazu, koja se igra na stadionu Lila, otvorila malim iznenađenjem, a u borbi za polufinale sastaće se sa domaćinom Francuskom.

Letonci su sjajno iskoristili anemičnu igru 'Zmajčeka', nametnuli su svoj ritam od samog starta, da bi koncentrisanijom igrom u poslednja dva minuta apsolutno zasluženo stigli do trijumfa.

Šest minuta pre kraja, posle pogotka Jurea Balažiča Slovenci su bili na samo koš zaostatka, ali su Letonci preko Kristapsa Janičenoksa i Kasparsa Beržinsa, koji je ubacio dve trojke, otišli na nedostižnih deset poena razlike.

Tim Ajnarsa Bagatkisa tako je napravio najveći uspeh u novijoj istoriji još od Turske 2001. godine – kada je u četvrtini finala eliminisana od, kasnijeg šampiona, selekcije Jugoslavije.

Najzaslužniji za tako nešto bio je Janis Strelnieks sa 17 poena, osam asistencija i šest skokova, a najveću podršku imao je u Beržinsu – koji je upisao 13 koševa i šest uhvaćenih lopti. Robertas Frimanis, Majek Majeris, Dairis Bertans i spomenuti Janičenoks dodali su po osam.

S druge strane, u poraženom timu jedini raspoloženi pojedinac bio je Zoran Dragić sa 17 poena. Igrač Crvene zvezde Jaka Blažić zabeležio je osam, Balažič 'pola' koša više, a Klemen Prepelič sedam poena.

Belgijanci su pružali otpor samo tokom prvog poluvremena, da bi Grci u nastavku preuzeli kontrolu i postepeneno povećavali prednost, a protivniku su u drugom poluvremenu dopustili da postigne samo 23 poena.

Najefikasniji u grčkoj ekipi bili su Burusis sa 14 poena, jedan manje ubacio je Kufos, koji je imao i devet skokova. Meč sa po 10 poena završili su Adetokumbo i Printezis. Spanulis je ubacio sedam poena i imao šest asistencija.

U ekipi Belgije istakao se Žile sa 14 poena, 13 je dodao Van Rosom, uz pet skokova, a Lodžeski je imao 10 poena.

Komentari / 0

Ostavite komentar