Вулин: Захтјев Албаније није пријатељски чин

Захтјев Албаније да Унеско стави на дневни ред захтјев Косова и Метохије за чланство у тој организацији није пријатељски акт и не води добросусједским односима поручио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин.

Србија 12.09.2015 | 19:50
Вулин: Захтјев Албаније није пријатељски чин

Он је у Шапцу, након отварања сензорне собе у Установи за дјецу и омладину "Шабац", рекао да ће се Србија борити против тога и да му је жао што се Албанија одлучила на такав корак.

"Жао ми је што је Албанија урадила то што је урадила, то није нешто што помаже добросусједским односима, то не враћа повјерење у региону и говори о томе да неке земље не воде рачуна или мало воде рачуна о томе шта Србија и Срби осјећају", истакао је Вулин.

Вулин је навео да је то могла да учини и нека друга земља, али да увијек треба бити осјетљив када су у питању сусједи и регион.

Министар је рекао да је познато да Албанија признаје Косово као независну државу и да се око тога не слажемо, да се Србија никада неће са тиме сложити и признати Косово као независну државу.

Он је поновио да би земље у окружењу морале да воде рачуна о томе шта Србија мисли и осјећа и да је то могла да учини нека друга држава ако је већ било "стало до тога да се Косово предложи за чланство у Унеско".

"Јасно је да је право на нашој страни, да Косово не може да буде члан Унеска, зато што није држава и зато што није члан УН", рекао је Вулин.

Он је додао да је важније од тога то што су они који су палили манастире и чинили погром марта 2004. године да су заправо запалили споменике под заштитом Унеска, те да не би смјели да имају право да мијењају име културног наслијеђа.

"Ја знам да је многима проблем што су најзначајнији културни споменици на простору Косова и Метохије српски споменици и ја знам да је Унеско баш препознао српске споменике, али то не треба да буде разлог да се пребрише српско име, то не може да буде оправдање да се покуша и заборави историја читавог једног народа", навео је Вулин.

Он је рекао и да је политика Владе Србије да води рачуна о сарадњи са комшилуком.

"Све у историји једном прође, а ми остајемо једни другима и зато не треба правити овакве потезе које је направила Албанија", рекао је Вулин.

Албанија је поднијела званични захтјев да Извршни савјет Унеска, на сједници у октобру, стави на дневни ред захтјев Косова за чланство у тој организацији.

Поред Албаније, захтјев су подржале, како је јуче рекао министар спољних послова Ивица Дачић, још 44 земље чланице Унеска - од укупно 195, али да то не мора да значи да ће захтјев и бити стављен на дневни ред.

Извор: Прес РС

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

замјењене улоге

12.09.2015 18:00

Мени је занимљиво да министар рада и социјалне политике у дрзави Србији коментарисе ста ради Албанија [страна дрзава],а министар иностараних послова дрзаве Србије упозорава градјане Србије албанске нацдионалноси ста смију а ста не смију Као да су Дациц и Вулин замјенили министарства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрвар село

12.09.2015 18:03

Рат измедју Србије и Албаније је неминовност. Јес богуми!

ОДГОВОРИТЕ
Name

геније

13.09.2015 06:18

Е јеси паметан кад си изјавио да "захтјев Албаније није пријатељски цин"!!! Бас си геније!!!

Name

ММГ

13.09.2015 15:53

Овај Вулин је такав бисер да га нема требало би га измислит,па он води висе бриге о држим дрзавама него о својој ,благо оном ко га има

ОДГОВОРИТЕ