Vulin: Zahtjev Albanije nije prijateljski čin

Zahtjev Albanije da Unesko stavi na dnevni red zahtjev Kosova i Metohije za članstvo u toj organizaciji nije prijateljski akt i ne vodi dobrosusjedskim odnosima poručio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin.

Srbija 12.09.2015 | 19:50
Vulin: Zahtjev Albanije nije prijateljski čin

On je u Šapcu, nakon otvaranja senzorne sobe u Ustanovi za djecu i omladinu "Šabac", rekao da će se Srbija boriti protiv toga i da mu je žao što se Albanija odlučila na takav korak.

"Žao mi je što je Albanija uradila to što je uradila, to nije nešto što pomaže dobrosusjedskim odnosima, to ne vraća povjerenje u regionu i govori o tome da neke zemlje ne vode računa ili malo vode računa o tome šta Srbija i Srbi osjećaju", istakao je Vulin.

Vulin je naveo da je to mogla da učini i neka druga zemlja, ali da uvijek treba biti osjetljiv kada su u pitanju susjedi i region.

Ministar je rekao da je poznato da Albanija priznaje Kosovo kao nezavisnu državu i da se oko toga ne slažemo, da se Srbija nikada neće sa time složiti i priznati Kosovo kao nezavisnu državu.

On je ponovio da bi zemlje u okruženju morale da vode računa o tome šta Srbija misli i osjeća i da je to mogla da učini neka druga država ako je već bilo "stalo do toga da se Kosovo predloži za članstvo u Unesko".

"Jasno je da je pravo na našoj strani, da Kosovo ne može da bude član Uneska, zato što nije država i zato što nije član UN", rekao je Vulin.

On je dodao da je važnije od toga to što su oni koji su palili manastire i činili pogrom marta 2004. godine da su zapravo zapalili spomenike pod zaštitom Uneska, te da ne bi smjeli da imaju pravo da mijenjaju ime kulturnog naslijeđa.

"Ja znam da je mnogima problem što su najznačajniji kulturni spomenici na prostoru Kosova i Metohije srpski spomenici i ja znam da je Unesko baš prepoznao srpske spomenike, ali to ne treba da bude razlog da se prebriše srpsko ime, to ne može da bude opravdanje da se pokuša i zaboravi istorija čitavog jednog naroda", naveo je Vulin.

On je rekao i da je politika Vlade Srbije da vodi računa o saradnji sa komšilukom.

"Sve u istoriji jednom prođe, a mi ostajemo jedni drugima i zato ne treba praviti ovakve poteze koje je napravila Albanija", rekao je Vulin.

Albanija je podnijela zvanični zahtjev da Izvršni savjet Uneska, na sjednici u oktobru, stavi na dnevni red zahtjev Kosova za članstvo u toj organizaciji.

Pored Albanije, zahtjev su podržale, kako je juče rekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, još 44 zemlje članice Uneska - od ukupno 195, ali da to ne mora da znači da će zahtjev i biti stavljen na dnevni red.

Izvor: Pres RS

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

zamjenjene uloge

12.09.2015 18:00

Meni je zanimljivo da ministar rada i socijalne politike u drzavi Srbiji komentarise sta radi Albanija [strana drzava],a ministar inostaranih poslova drzave Srbije upozorava gradjane Srbije albanske nacdionalnosi sta smiju a sta ne smiju Kao da su Dacic i Vulin zamjenili ministarstva.

ODGOVORITE
Name

Drvar selo

12.09.2015 18:03

Rat izmedju Srbije i Albanije je neminovnost. Jes bogumi!

ODGOVORITE
Name

genije

13.09.2015 06:18

E jesi pametan kad si izjavio da "zahtjev Albanije nije prijateljski cin"!!! Bas si genije!!!

Name

MMG

13.09.2015 15:53

Ovaj Vulin je takav biser da ga nema trebalo bi ga izmislit,pa on vodi vise brige o držim drzavama nego o svojoj ,blago onom ko ga ima

ODGOVORITE