Рус оборио рекорд по броју дана у свемиру

Руска свемирска капсула са троје чланова посаде са Међународне свемирске станице безбедно се спустила на космодрому у Казахстану, а један од чланова посаде је и руски космонаут Генадиј Падалка, који је поставио нови рекорд по броју дана проведених у свемиру.

Свијет 12.09.2015 | 22:54
Рус оборио рекорд по броју дана у свемиру

Падалка, који је у пет одвојених летова у свемиру провео укупно 879 дана, слетео је у 2,51 часова у казахстанску степу заједно са космонаутом из те земље Ајдином Аимбетовим и данским астронаутом Андреасом Могенсеном, пренела је агенција АФП.

"Слетање је обављено. Све је у реду", рекао је за француску агенцију портпарол руске свемирске агенције "Роскосмос".

Падалка је предводио 44. експедицију на Међународну свемирску станицу, током које је 28. јуна премашио десет година стари рекорд по укупном броју дана који је у свемиру провео неки космонаут. Претходни рекорд је износио 803 дана, девет сати и 41 минут, који је држао други Рус, Сергеј Крикаљев.

Последња мисија Падалке је почела 27. марта, кад је он полетео у свемир са космодрома у Бајконуру заједно са Русом Михаилом Корнијенком и Американцем Скотом Келијем.

Могенсен, први Данац у свемиру, и Аимбетов, трећи космонаут из Казахстана, провели су на Међународној свемирској станици краће време, од 4. септембра.

Падалка, Аимбетов и Могенсен су после слетања пребачени на аеродром у казахстанској престоници Астани, где ће их примити председник те земље Нурсултан Назарбајев.

Извор: Н1

Коментари / 0

Оставите коментар