Rus oborio rekord po broju dana u svemiru

Ruska svemirska kapsula sa troje članova posade sa Međunarodne svemirske stanice bezbedno se spustila na kosmodromu u Kazahstanu, a jedan od članova posade je i ruski kosmonaut Genadij Padalka, koji je postavio novi rekord po broju dana provedenih u svemiru.

Svijet 12.09.2015 | 22:54
Rus oborio rekord po broju dana u svemiru

Padalka, koji je u pet odvojenih letova u svemiru proveo ukupno 879 dana, sleteo je u 2,51 časova u kazahstansku stepu zajedno sa kosmonautom iz te zemlje Ajdinom Aimbetovim i danskim astronautom Andreasom Mogensenom, prenela je agencija AFP.

"Sletanje je obavljeno. Sve je u redu", rekao je za francusku agenciju portparol ruske svemirske agencije "Roskosmos".

Padalka je predvodio 44. ekspediciju na Međunarodnu svemirsku stanicu, tokom koje je 28. juna premašio deset godina stari rekord po ukupnom broju dana koji je u svemiru proveo neki kosmonaut. Prethodni rekord je iznosio 803 dana, devet sati i 41 minut, koji je držao drugi Rus, Sergej Krikaljev.

Poslednja misija Padalke je počela 27. marta, kad je on poleteo u svemir sa kosmodroma u Bajkonuru zajedno sa Rusom Mihailom Kornijenkom i Amerikancem Skotom Kelijem.

Mogensen, prvi Danac u svemiru, i Aimbetov, treći kosmonaut iz Kazahstana, proveli su na Međunarodnoj svemirskoj stanici kraće vreme, od 4. septembra.

Padalka, Aimbetov i Mogensen su posle sletanja prebačeni na aerodrom u kazahstanskoj prestonici Astani, gde će ih primiti predsednik te zemlje Nursultan Nazarbajev.

Izvor: N1

Komentari / 0

Ostavite komentar