Срце убица број један

Најчешћи узроци смртних случајева у РС су болести циркулаторног система, односно обољења срца, крвних судова и поремећај циркулације лимфе.

Република Српска 12.09.2015 | 22:53
Срце убица број један

Прошле године у Српској од укупног броја смртних случајева чак 47,2 одсто су проузроковале управо болести циркулаторног система, које су најмасовније "убице" у посљедњој деценији.

На другом мјесту су болести неоплазме, односно тумори, показао је најновији демографски билтен, који је објавио Завод за статистику РС.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић каже да од кардиоваскуларних болести умире велики број становника РС, док се свакодневно деси шест до седам инфаркта миокарда.

Најчешће оболијевају мушкарци старији од 55 година и жене старије од 65 година. Поред нездраве исхране, физичке неактивности и пушења, фактори ризика за настанак кардиоваскуларних болести су повишени крвни притисак, холестерол и шећер у крви - рекао је Богданић.

Он је истакао да Министарство здравља и социјалне заштите РС у плановима и програмима спроводи активности у два правца. Први је превенција кардиоваскуларних болести, у чему је најважнија едукација, а други - лијечење кардиоваскуларних болести. Такође, Министарство спроводи различите програме спречавања настанка кардиоваскуларних болести код дјеце школског узраста, којима се препоручује увођење здравог начина живота, здраве хране, физичке активности, те забрањује конзумирање алкохола и дувана.

Када је ријеч о програмима за лијечење кардиоваскуларних болести, треба напоменути да инвазивна кардиологија, као савремен дијагностички и терапеутски метод, данас постоји у Бањалуци и у Бијељини - рекао је Богданић.

Нагласио је да ресорно министарство спроводи активности на изналажењу начина финансирања и обезбјеђењу потребног кадра за отварање центра за кардиохирургију.

То би допринијело побољшању лијечења ових пацијената гдје интервентна кардиологија не даје адекватан терапијски одговор - истакао је Богданић.

И национални координатор за превенцију кардиоваскуларних болести Душко Вулић истиче да су ове болести најчешћи узрок смрти.

Кључни фактори за настанак кардиоваскуларних болести су дијабетес, повишен крвни притисак, пушење и недовољна физичка активност - истакао је Вулић.

Додао је да ако се фактори ризика за настанак ових обољења држе под контролом, односно, ако се адекватно лијечи дијабетес, ако се престане са пушењем и друго, могуће је смањити њихов настанак за 50 одсто.

Вулић истиче да је ради превенције кардиоваскуларних болести потребно побољшати здраво окружење, у смислу да се омогући више простора за бављење физичком активношћу и здрав начин живота, те да се онемогући рекламирање нездраве, брзе хране и цигарета.

Љекари широм РС апелују на све људе, а посебно на младе, да дођу на преглед код доктора породичне медицине минимум једном годишње, јер на тај начин у раној фази могу бити откривене болести срца и крвних судова.

Извор: Глас Српске

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

...

12.09.2015 16:50

Срце моје немој ме болети, има неко ко це те волети...

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

12.09.2015 16:53

Гдје су сада полотицки бецари, гдје су дсда њихови комензати...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

12.09.2015 16:59

Богданиц је гробар здравства Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

12.09.2015 17:04

...Таква је данас зивотна слика: умјесто СРЦА вазна ПОЛИТИКА...

Name

...

12.09.2015 17:17

...Срце зна да воли а и да заболи, ако га оптерети политика, буде лоса његова слика...

Name

Инфаркт

12.09.2015 19:08

Ја сам игром слуцаја насла мог старог послије инфаркта. Позвала амбуланту, исла с њим у операциону салу јер не зна језик, а није имало се времена за тумаца. 18. августа 2010. сам се заклела макар ми то била задња ствар у зивоту, макар ово мало зивота отисло на то наци цу ко га је мрцварио.

ОДГОВОРИТЕ