Srce ubica broj jedan

Najčešći uzroci smrtnih slučajeva u RS su bolesti cirkulatornog sistema, odnosno oboljenja srca, krvnih sudova i poremećaj cirkulacije limfe.

Republika Srpska 12.09.2015 | 22:53
Srce ubica broj jedan

Prošle godine u Srpskoj od ukupnog broja smrtnih slučajeva čak 47,2 odsto su prouzrokovale upravo bolesti cirkulatornog sistema, koje su najmasovnije "ubice" u posljednjoj deceniji.

Na drugom mjestu su bolesti neoplazme, odnosno tumori, pokazao je najnoviji demografski bilten, koji je objavio Zavod za statistiku RS.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić kaže da od kardiovaskularnih bolesti umire veliki broj stanovnika RS, dok se svakodnevno desi šest do sedam infarkta miokarda.

Najčešće obolijevaju muškarci stariji od 55 godina i žene starije od 65 godina. Pored nezdrave ishrane, fizičke neaktivnosti i pušenja, faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti su povišeni krvni pritisak, holesterol i šećer u krvi - rekao je Bogdanić.

On je istakao da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS u planovima i programima sprovodi aktivnosti u dva pravca. Prvi je prevencija kardiovaskularnih bolesti, u čemu je najvažnija edukacija, a drugi - liječenje kardiovaskularnih bolesti. Takođe, Ministarstvo sprovodi različite programe sprečavanja nastanka kardiovaskularnih bolesti kod djece školskog uzrasta, kojima se preporučuje uvođenje zdravog načina života, zdrave hrane, fizičke aktivnosti, te zabranjuje konzumiranje alkohola i duvana.

Kada je riječ o programima za liječenje kardiovaskularnih bolesti, treba napomenuti da invazivna kardiologija, kao savremen dijagnostički i terapeutski metod, danas postoji u Banjaluci i u Bijeljini - rekao je Bogdanić.

Naglasio je da resorno ministarstvo sprovodi aktivnosti na iznalaženju načina finansiranja i obezbjeđenju potrebnog kadra za otvaranje centra za kardiohirurgiju.

To bi doprinijelo poboljšanju liječenja ovih pacijenata gdje interventna kardiologija ne daje adekvatan terapijski odgovor - istakao je Bogdanić.

I nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti Duško Vulić ističe da su ove bolesti najčešći uzrok smrti.

Ključni faktori za nastanak kardiovaskularnih bolesti su dijabetes, povišen krvni pritisak, pušenje i nedovoljna fizička aktivnost - istakao je Vulić.

Dodao je da ako se faktori rizika za nastanak ovih oboljenja drže pod kontrolom, odnosno, ako se adekvatno liječi dijabetes, ako se prestane sa pušenjem i drugo, moguće je smanjiti njihov nastanak za 50 odsto.

Vulić ističe da je radi prevencije kardiovaskularnih bolesti potrebno poboljšati zdravo okruženje, u smislu da se omogući više prostora za bavljenje fizičkom aktivnošću i zdrav način života, te da se onemogući reklamiranje nezdrave, brze hrane i cigareta.

Ljekari širom RS apeluju na sve ljude, a posebno na mlade, da dođu na pregled kod doktora porodične medicine minimum jednom godišnje, jer na taj način u ranoj fazi mogu biti otkrivene bolesti srca i krvnih sudova.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

...

12.09.2015 16:50

Srce moje nemoj me boleti, ima neko ko ce te voleti...

ODGOVORITE
Name

...

12.09.2015 16:53

Gdje su sada poloticki becari, gdje su dsda njihovi komenzati...?

ODGOVORITE
Name

Mirko

12.09.2015 16:59

Bogdanic je grobar zdravstva Republike Srpske

ODGOVORITE
Name

...

12.09.2015 17:04

...Takva je danas zivotna slika: umjesto SRCA vazna POLITIKA...

Name

...

12.09.2015 17:17

...Srce zna da voli a i da zaboli, ako ga optereti politika, bude losa njegova slika...

Name

Infarkt

12.09.2015 19:08

Ja sam igrom slucaja nasla mog starog poslije infarkta. Pozvala ambulantu, isla s njim u operacionu salu jer ne zna jezik, a nije imalo se vremena za tumaca. 18. avgusta 2010. sam se zaklela makar mi to bila zadnja stvar u zivotu, makar ovo malo zivota otislo na to naci cu ko ga je mrcvario.

ODGOVORITE