149. Дерби - Партизан: Утакмица која мијења сезону!

Црно-бели на Маракани почињу серију од пет мечева у 14 дана, свесни да до победе најлакше могу ако искористе пробојност на десној страни терена у виду трансверзале Вулићевић-Живковић.

Фудбал 12.09.2015 | 16:20
149. Дерби - Партизан: Утакмица која мијења сезону!

НБА Партизан. Није реч о кошарци, иако је ових дана Европско првенство у жижи, овај епитет стоји уз фудбалере црно-белих, пред којима је паклен распоред, јер ће по узору на најквалитетније баскетлигаше планете одиграти чак пет утакмица у само 14 дана. Прва од њих је не само најатрактивнија, већ и најважнија, јер дословце може да буде кључна у сезони.

Гостовањем Црвеној звезди (18 часова, ТВ Аренаспорт 1) црно-бели почињу серију мечева чији исходи би их потенцијално лансирали чак и на врх суперлигашке табеле, али и дали замајац да после десет година презиме у Европи. Или их, ако не успеју да славе, оставили на пола пута између тима који је био на гол до Лиге шампиона и екипа која би после само девет кола имала озбиљан заостатак у намери да одбрани титулу. Зато пред 149. вечити дерби важи прекрштерна народна „од Маракане два путића“, пошто изабраници Зорана Милинковића сами бирају како ће изгледати кад стану пред огледало јединог правичног суда у спорту – резултата.

Евентуална победа над актуелним лидером првенства вратила би браниоца шампионског наслова у игру, разлика би се са садашњих пет смањила на два, па би Партизан у заосталој утакмици против Рада имао шансу да се попне на врх табеле. Тријумф над највећим ривалом донео би психолошко растерећење у „Земунелу“ и адреналинску инијекцију, која би била окидач и навијачима да још једном испуне стадион против АЗ Алкмара, а у таквој атмосфери ни првенац у групној фази Лиге Европе не би био далеко. Зато су три поена са Маракане у Партизановом случају вреднија више од бодовног ћара, с обзиром на напоран ритам који црно-беле очекује у наредном период.

Он изгледа овако: Црвена звезда (вечерас) у гостима, па три везана меча у Хумској 1 против АЗ Алкмара (четвртак, 17. септембар), Радничког из Ниша (20. септембар) и Рада (23. септембар), а онда дуел са Вождовцем на Врачару (26. септембар).

Услов свих услова да црно-бели на крају ове серије стисну песницу јесте победа у дербију.
„Победа би доста значила нашим навијачима, али исто тако и нама. Нарочито на плану самопоузднаја пред напоран ритам у наставку сезоне“, севстан је везиста Дарко Брашанац.

А колико компликован задатак је пред Партизаном казује податак да су прошле скоро четири године откако је последњи пут славио у комшилуку. У међувремену је поражен двапут у првенству, једном у Купу Србије и једном је било нерешено (2:3, 0:1, 0:2, 0:0), што само појачава притисак на екипу Зорана Милинковића која је ове сезоне слабије партије пружала управо на гостовањима, где је већ претрпела два неуспеха (Нови Пазар и Војводина по 2:3).

„Десила су се та два кикса, али првенство је дуго и то што је Звезда сад прва не мора ништа да значи. Сигурно се нећемо прилагођавати игри противника, гледаћемо да наметнемо наш стил и надамо се победи“, избија самопоуздање из речи Марка Јевтовића, који би требало да дебитује у вечитом дербију.

Отежавајућа околност по госте је чињеница да су странци Фабрисио Дорнелас и Валери Божинов, ипак, недовољно опорављени од повреда и неће бити стартери, због чега је стручни штаб прибегао алтернативном плану, па ће Лазар Ћирковић играти штопера, Абубакар Оумару класичног шпица, па остаје да се види хоће ли те промене, уз ону на левом боку, где неубедљивог Немању Петровића мења новајлија Никола Лековић, бити довољне за славље на терену Маракане.

Три поена која Партизану могу да окрену сезону у позитивном смеру значајно ће зависити од утицаја на игру Андрије Живковића у нападу и Мирослава Вулићевића у одбрани. Та десна транзверзала црно-белих је можда и кључ успеха, јер под условом да бек буде растрчан и за центаршутеве расположен (памти се и она асистенција Немањи Којићу), а крилни везиста једнако инспиративан као против Стеауе шампион ће отворити врата тријумфа.

„Пред утакмице оваквог типа нормални су и притисак и тензија“, каже Андрија Живковић и јасно ставља до знања какав је план скован у свлачионици СЦ „Земунело“. „Противник јесте добар, међутим, зна се каква су очекивања у Партизану. Идемо на победу“.

У супротном...

Коментари / 0

Оставите коментар