149. Derbi - Partizan: Utakmica koja mijenja sezonu!

Crno-beli na Marakani počinju seriju od pet mečeva u 14 dana, svesni da do pobede najlakše mogu ako iskoriste probojnost na desnoj strani terena u vidu transverzale Vulićević-Živković.

Fudbal 12.09.2015 | 16:20
149. Derbi - Partizan: Utakmica koja mijenja sezonu!

NBA Partizan. Nije reč o košarci, iako je ovih dana Evropsko prvenstvo u žiži, ovaj epitet stoji uz fudbalere crno-belih, pred kojima je paklen raspored, jer će po uzoru na najkvalitetnije basketligaše planete odigrati čak pet utakmica u samo 14 dana. Prva od njih je ne samo najatraktivnija, već i najvažnija, jer doslovce može da bude ključna u sezoni.

Gostovanjem Crvenoj zvezdi (18 časova, TV Arenasport 1) crno-beli počinju seriju mečeva čiji ishodi bi ih potencijalno lansirali čak i na vrh superligaške tabele, ali i dali zamajac da posle deset godina prezime u Evropi. Ili ih, ako ne uspeju da slave, ostavili na pola puta između tima koji je bio na gol do Lige šampiona i ekipa koja bi posle samo devet kola imala ozbiljan zaostatak u nameri da odbrani titulu. Zato pred 149. večiti derbi važi prekršterna narodna „od Marakane dva putića“, pošto izabranici Zorana Milinkovića sami biraju kako će izgledati kad stanu pred ogledalo jedinog pravičnog suda u sportu – rezultata.

Eventualna pobeda nad aktuelnim liderom prvenstva vratila bi branioca šampionskog naslova u igru, razlika bi se sa sadašnjih pet smanjila na dva, pa bi Partizan u zaostaloj utakmici protiv Rada imao šansu da se popne na vrh tabele. Trijumf nad najvećim rivalom doneo bi psihološko rasterećenje u „Zemunelu“ i adrenalinsku inijekciju, koja bi bila okidač i navijačima da još jednom ispune stadion protiv AZ Alkmara, a u takvoj atmosferi ni prvenac u grupnoj fazi Lige Evrope ne bi bio daleko. Zato su tri poena sa Marakane u Partizanovom slučaju vrednija više od bodovnog ćara, s obzirom na naporan ritam koji crno-bele očekuje u narednom period.

On izgleda ovako: Crvena zvezda (večeras) u gostima, pa tri vezana meča u Humskoj 1 protiv AZ Alkmara (četvrtak, 17. septembar), Radničkog iz Niša (20. septembar) i Rada (23. septembar), a onda duel sa Voždovcem na Vračaru (26. septembar).

Uslov svih uslova da crno-beli na kraju ove serije stisnu pesnicu jeste pobeda u derbiju.
„Pobeda bi dosta značila našim navijačima, ali isto tako i nama. Naročito na planu samopouzdnaja pred naporan ritam u nastavku sezone“, sevstan je vezista Darko Brašanac.

A koliko komplikovan zadatak je pred Partizanom kazuje podatak da su prošle skoro četiri godine otkako je poslednji put slavio u komšiluku. U međuvremenu je poražen dvaput u prvenstvu, jednom u Kupu Srbije i jednom je bilo nerešeno (2:3, 0:1, 0:2, 0:0), što samo pojačava pritisak na ekipu Zorana Milinkovića koja je ove sezone slabije partije pružala upravo na gostovanjima, gde je već pretrpela dva neuspeha (Novi Pazar i Vojvodina po 2:3).

„Desila su se ta dva kiksa, ali prvenstvo je dugo i to što je Zvezda sad prva ne mora ništa da znači. Sigurno se nećemo prilagođavati igri protivnika, gledaćemo da nametnemo naš stil i nadamo se pobedi“, izbija samopouzdanje iz reči Marka Jevtovića, koji bi trebalo da debituje u večitom derbiju.

Otežavajuća okolnost po goste je činjenica da su stranci Fabrisio Dornelas i Valeri Božinov, ipak, nedovoljno oporavljeni od povreda i neće biti starteri, zbog čega je stručni štab pribegao alternativnom planu, pa će Lazar Ćirković igrati štopera, Abubakar Oumaru klasičnog špica, pa ostaje da se vidi hoće li te promene, uz onu na levom boku, gde neubedljivog Nemanju Petrovića menja novajlija Nikola Leković, biti dovoljne za slavlje na terenu Marakane.

Tri poena koja Partizanu mogu da okrenu sezonu u pozitivnom smeru značajno će zavisiti od uticaja na igru Andrije Živkovića u napadu i Miroslava Vulićevića u odbrani. Ta desna tranzverzala crno-belih je možda i ključ uspeha, jer pod uslovom da bek bude rastrčan i za centaršuteve raspoložen (pamti se i ona asistencija Nemanji Kojiću), a krilni vezista jednako inspirativan kao protiv Steaue šampion će otvoriti vrata trijumfa.

„Pred utakmice ovakvog tipa normalni su i pritisak i tenzija“, kaže Andrija Živković i jasno stavlja do znanja kakav je plan skovan u svlačionici SC „Zemunelo“. „Protivnik jeste dobar, međutim, zna se kakva su očekivanja u Partizanu. Idemo na pobedu“.

U suprotnom...

Komentari / 0

Ostavite komentar