Руси се снашли, праве сами своје сиреве

Руси могу рачунати на понуду уобичајених врста сирева, али би могли бити изненађени када виде "моцарелу" из Твера, "фету" из Вологде и "камамбер" из Краснодара.

Свијет 12.09.2015 | 11:25
Руси се снашли, праве сами своје сиреве

Годину дана након што је Русија забранила увоз млечних производа, меса и рибе из европских и других западних земаља као одговор на санкције уведене Москви због украјинске кризе, широк спектар разлитичих врста сирева је поново на полицама руских продавница, јавља британски лист Гардијан.

Купци у Русији могу рачунати на понуду уобичајених врста сирева, али би такође могли бити изненађени када угледају "моцарелу" из Твера, "фету" из Вологде и "камамбер" из Краснодара, наводи британски лист.

Негативне последице санкција су, како оцењује Гардијан, очигледне.

Слике уништавања прокријумчарене хране са Запада у Русији изазвале су полемике у тој земљи, у којој скоро 16 одсто популације живи испод линије сиромаштва, пише британски лист и додаје да с друге стране, европски млечни сектор, који је прошле године извезао око 2,3 милијарде долара вредне млечне производе у Русију, почиње да осећа последице.

Међутим, с обзиром на то да се руска влада залаже за далеко самосталнији пољопривредни сектор, а руски сиреви постају прихваћени, британски лист се запитао да ли би могло бити позитивних ефеката по одрживост руског сектора производње сира.

"Када су санкције први пут уведене, осећај је био 'Хвала богу, предах'. Руски потрошачци су одувек били сумњичави у погледу тога да се сир може производити у Русији, сматрајући да прави сир мора да буде произведен у Италији или Француској", изјавио је председник руске Националне асоцијације произвођача млека, Андреј Даниленко.

Како наводи британски лист, циљ новоименованог руског министра пољопривреде Александра Ткачева је да руски производи у року од једне деценије у потпуности замене целокупан увоз прехрамбених производа.

У прошлој години, производња руског сира је повећана за скоро четвртину, док је увоз смањен за готово девет пута, са 385.000 тона из 2014. године на 41.000 тона у 2015. години, према анализама Националне асоцијације произвођача млека.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

12.09.2015 09:44

Зашто би Италијани и Францизи били паметнији од Руса? Доказ томе је инвазија трактора по европским градовима што је прије само годину дана спадало у домен научне фантастике. Изаћи ће месари, пољоприредници ... Није ми јасно како нису схватили да ће направити непроцјенљиву штету од "санкција" које су увели Русији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

12.09.2015 11:08

Ја када сам прицао да је сулудо уводити санкције овој огромној земљи, која има апсолутно све сто јој је потребно, ви сте ми говорили да сам луд и да це им бити као Србији за вријеме санкција, уствари бице да це изгубити огромно трзисте, а ко хоце да остане мораце сву производњу пребацити у Русију, док це јадна Европа и даље морати увозити гас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноwy

12.09.2015 12:42

Мозда за 20 година направе квалитетан ауто тв вес масину итд до тада Ради свабо..јер избора немају

Name

Хаха

12.09.2015 13:52

Руси вец праве многе моделе ВW и Тоyоте, ако ниси знао, и то не склапају, него све производе у Русији, а нова лада са ниском цијеном це освојити Азију.

Name

зеро

12.09.2015 11:54

Путин је купио у Свици 5-6 кеассемајстора и они сад обуцавају дјецу у Русији ,како се прави прави сир.Мудар је Рус.

ОДГОВОРИТЕ