Rusi se snašli, prave sami svoje sireve

Rusi mogu računati na ponudu uobičajenih vrsta sireva, ali bi mogli biti iznenađeni kada vide "mocarelu" iz Tvera, "fetu" iz Vologde i "kamamber" iz Krasnodara.

Svijet 12.09.2015 | 11:25
Rusi se snašli, prave sami svoje sireve

Godinu dana nakon što je Rusija zabranila uvoz mlečnih proizvoda, mesa i ribe iz evropskih i drugih zapadnih zemalja kao odgovor na sankcije uvedene Moskvi zbog ukrajinske krize, širok spektar razlitičih vrsta sireva je ponovo na policama ruskih prodavnica, javlja britanski list Gardijan.

Kupci u Rusiji mogu računati na ponudu uobičajenih vrsta sireva, ali bi takođe mogli biti iznenađeni kada ugledaju "mocarelu" iz Tvera, "fetu" iz Vologde i "kamamber" iz Krasnodara, navodi britanski list.

Negativne posledice sankcija su, kako ocenjuje Gardijan, očigledne.

Slike uništavanja prokrijumčarene hrane sa Zapada u Rusiji izazvale su polemike u toj zemlji, u kojoj skoro 16 odsto populacije živi ispod linije siromaštva, piše britanski list i dodaje da s druge strane, evropski mlečni sektor, koji je prošle godine izvezao oko 2,3 milijarde dolara vredne mlečne proizvode u Rusiju, počinje da oseća posledice.

Međutim, s obzirom na to da se ruska vlada zalaže za daleko samostalniji poljoprivredni sektor, a ruski sirevi postaju prihvaćeni, britanski list se zapitao da li bi moglo biti pozitivnih efekata po održivost ruskog sektora proizvodnje sira.

"Kada su sankcije prvi put uvedene, osećaj je bio 'Hvala bogu, predah'. Ruski potrošačci su oduvek bili sumnjičavi u pogledu toga da se sir može proizvoditi u Rusiji, smatrajući da pravi sir mora da bude proizveden u Italiji ili Francuskoj", izjavio je predsednik ruske Nacionalne asocijacije proizvođača mleka, Andrej Danilenko.

Kako navodi britanski list, cilj novoimenovanog ruskog ministra poljoprivrede Aleksandra Tkačeva je da ruski proizvodi u roku od jedne decenije u potpunosti zamene celokupan uvoz prehrambenih proizvoda.

U prošloj godini, proizvodnja ruskog sira je povećana za skoro četvrtinu, dok je uvoz smanjen za gotovo devet puta, sa 385.000 tona iz 2014. godine na 41.000 tona u 2015. godini, prema analizama Nacionalne asocijacije proizvođača mleka.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

12.09.2015 09:44

Zašto bi Italijani i Francizi bili pametniji od Rusa? Dokaz tome je invazija traktora po evropskim gradovima što je prije samo godinu dana spadalo u domen naučne fantastike. Izaći će mesari, poljoprirednici ... Nije mi jasno kako nisu shvatili da će napraviti neprocjenljivu štetu od "sankcija" koje su uveli Rusiji.

ODGOVORITE
Name

Ccc

12.09.2015 11:08

Ja kada sam pricao da je suludo uvoditi sankcije ovoj ogromnoj zemlji, koja ima apsolutno sve sto joj je potrebno, vi ste mi govorili da sam lud i da ce im biti kao Srbiji za vrijeme sankcija, ustvari bice da ce izgubiti ogromno trziste, a ko hoce da ostane morace svu proizvodnju prebaciti u Rusiju, dok ce jadna Evropa i dalje morati uvoziti gas.

ODGOVORITE
Name

Snowy

12.09.2015 12:42

Mozda za 20 godina naprave kvalitetan auto tv ves masinu itd do tada Radi svabo..jer izbora nemaju

Name

Haha

12.09.2015 13:52

Rusi vec prave mnoge modele VW i Toyote, ako nisi znao, i to ne sklapaju, nego sve proizvode u Rusiji, a nova lada sa niskom cijenom ce osvojiti Aziju.

Name

zero

12.09.2015 11:54

Putin je kupio u Svici 5-6 keassemajstora i oni sad obucavaju djecu u Rusiji ,kako se pravi pravi sir.Mudar je Rus.

ODGOVORITE