Вучићев плес између Русије и Запада

Прелазак на умјерену политику је омогућио премијеру Србије Александру Вучићу да задобије посебно мјесто у политици Србије, као и да добије личну пажњу и подршку глобалних сила, каже у најновијој анализи политике премијера Србије угледни часопис Форин аферс.

Србија 12.09.2015 | 22:56
Вучићев плес између Русије и Запада

На крају Хладног рата изгледало је да ће линија између тзв. међународне љевице и деснице нестати. Али то се није десило. У ствари, како Русија поново потврђује своје сфере утицаја, а САД и европске силе граде своју коалицију, глобална политика је поларизованија више него у било ком тренутку од 1989. године, наводи часопис.

Неколико земаља на европској периферији, као што су Грчка, Мађарска, Македонија и Словенија, нагињу ка Русији. Неколико других држава мами економски напредак који Русија обећава преко свог ревитализованог енергетског пројекта Балкански ток. Дакле, то што је Србија, традиционални савезник Русије, изгледа спремна да иде на Запад, за западне лидере је добродошло изненађење. Ипак, остаје да се види да ли ће ови рани сигнали постати стварност, наводи се у анализи.

Током јунске посјете Вашингтону српски премијер је говорио о свом плану да изгради партнерски однос са Сједињеним Државама и Европом. Током говора у Школи за напредне међународне студије Универзитета Џонс Хопкинс, Вучић је објаснио да је за њега економски опоравак Србије приоритет.

Од преласка из комунистичког система ка тржишној економији, привреда Србије је доживјела јак пад током ратова 1990-их, а тешко је погођена посљедицама кризе из 2008. која је захватила читав регион. Вучић је рекао и да ће стварање "отвореног и динамичног друштва" бити централна компонента његових реформи, поред економске реформе.

У свом говору је поновио и оно што је током прошле године у више наврата рекао својим европским колегама: да планира да се Србија придружи Европској унији.

Говорећи о приступању Србије ЕУ, Вучић је говорио о економским реформама које је покренуо, укључујући и мјере штедње и смањење пензија.

У свјетлу грчке кризе, од пресудног значаја су његови покушаји да обузда потрошњу, поведе борбу против корупције, обнови правосудни систем нације, и промовише земљу као обећавајућу прилику за пословање, оцјењује Форин аферс.

Са новом прозападном спољном политиком Вучић је у Европи већ проглашен за човјека који је "Београд извукао из хладне сјенке". Вучићеве планове за нову Србију су такође топло прихватиле и САД.

Форин аферс упркос томе позива западне владе да застану прије него што у потпуности прихвате Вучића.

Вучић је у Вашингтону опрезно нагласио кораке које је предузео да нормализује односе Србије са сусједима.

Током говора у Вашингтону говорио је о свом првом путовању у Босну у својству шефа српске државе, у мају 2014. године, и о посјети Хрватској поводом инаугурације новог предсједника те земље у фебруару.

Србија је била у рату са обје земље, а Вучић је напоменуо и састанак са албанским премијером Едијем Рамом у Тирани, у мају прошле године, која је значила прву посјету једног српског шефа државе Албанији за скоро 70 година.

Вучићева посјета Вашингтону овог љета била је од пресудног значаја: она је значила прву званичну посјету једног српског шефа државе САД у посљедњих 16 година.

Говорећи пред америчким дипломатама, он је објавио да Запад "неће имати проблема са Србијом у вези био ког њеног сусједа", а да је његов циљ да нација "буде поуздан партнер Сједињеним Државама".

Настојао је да убиједи публику да ће преокрет унутрашње и спољне политике Србије, послије деценија лошег управљања, бити херкуловски задатак.

Сада Вучићева влада од Свјетске банке чека на одобрење 74 милиона долара кредита за реформу јавног сектора, а он има доста разлога да наглашава своја реформска пуномоћја и продобије пријатеље на Западу.

У ствари, Вучићу је потребна страна подршка упркос чињеници да је његова популарност у Србији много већа од његових противника. У анкети рађеној прошлог јануара, око 53 одсто Срба је рекло да има повјерење у своје вођство, док је рејтинг других политичара био једноцифрен.

Форин аферс сматра да је српски премијер ипак ухваћен у борбу за власт са садашњим предсједником Србије Томиславом Николићем, саоснивачем СНС, који је изгубио власт у странци, и бившим премијером Ивицом Дачићем, који је био предсједник владе прије Вучића, а сада му рапортира. Такође, у сјенци чека и Војислав Шешељ, Вучићев бивши колега из радикалне странке, а сада политички ривал, који је, пошто је пуштен из Хашког трибунала из здравствених разлога, још једном преузео кормило СРС и обећао да ће политички срушити Вучића и остале бивше савезнике који су га напустили.

Западни лидери осјећају да је он потенцијални бедем против радикалних гласова у Србији, и зато, оцјењује часопис, могу бити мање склони да пажљиво погледају како он води земљу.

Форин аферс подсјећа у том контексту да је Србија, која је наводно на путу ка чланству у ЕУ, одбила да се придружи санкцијама ЕУ према Русији.

На питање зашто се Србија није придружила европским санкцијама, Вучић је рекао: "Ми не можемо наметнути санкције: морамо да једемо. То не значи да играмо на обе стране".

Али ипак, контрадикторни сигнали су баш створили овакав ефекат, оцјењује часопис.

Лист подсјећа и да је у октобру прошле године Путин допутовао у Београд да потпише споразуме са Србијом о трговини, а између осталог и војној и техничкој сарадњи.

Када је Путин стигао у Београд био је позван на војну параду којом се обиљежавало и учешће Совјетског Савеза у ослобођењу Југославије током Другог свјетског рата.

Насупрот томе, када је овог љета позван на прославу 4. јула у америчку амбасаду у Београду, Вучић је одбио да одложи сједницу парламента, што је спријечило владине званичнике да присуствују пријему.

Прелазак на умјерену политику је омогућио Вучићу да задобије посебно мјесто у политици Србије, као и да добије личну пажњу и подршку глобалних сила. Његово драстично политичко репозиционирање у земљи и иностранству је вјероватно само прагматизам. Креатори америчке политике треба да буду једнако прагматични када је у питању Вучић, и да буду мало више скептични према његовом геополитичком ставу, закључује Форин аферс.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Нидје везе

12.09.2015 07:05

Тамба-Ламба

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

12.09.2015 07:15

Ламба-тамба, нидје везе, све сто реце само зезе...

Name

Вуциц

12.09.2015 08:13

Мисли да це моци дуго тако да танца два танга. А поглавље ниједно није отворено а буса се да му ЕУ даје подрску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

12.09.2015 09:20

...Вуциц је геније у политици а Александар легенда...

Name

Михаило Микић

12.09.2015 21:48

Вучићевић плес између Русије и Запада на крају ће да заврши свођењем Србије на београдски Пашалук!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

13.09.2015 07:49

Ко би да плесе на две свадбе,обицно не стигне ни на једну.Историја нас уци да Срби никад нису били неке весте дипломате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

13.09.2015 08:19

Слазем се Михајло ... Позз свима

ОДГОВОРИТЕ
Name

брле

13.09.2015 19:01

И Милосевиц је једно време имао симпатије у МЗ, али то не траје дуго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозиц

13.09.2015 20:43

Господин Вуциц је најсвјетлија тацка Балкана. Цовјек који зна ста хоце а резултати су на видику. Зиви били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ