Народна вјеровања која су доказана

Приче које су нам причале наше баке изгледа да нису далеко од истине, бар према неким научним истраживањима.

Занимљивости 12.09.2015 | 07:51
Народна вјеровања која су доказана

Мудрост старих жена развијала се током векова живота и људског искуства - и док је сада за нека од веровања доказано путем модерне науке да су само сујеверје, нека од њих имају заиста праву научну подлогу.

Представљамо вам 11 истинитих бапских прича за које је наука доказала да су тачне и могу вас изненадити.

1. Пилећа супа као лек

Сви смо чули од бака да када се прехладите треба да једете пилећу супу, зар не? Па, испоставило се да има неке истине у томе. Иако вас пилеће супа неће у потпуности излечити од прехладе, она ће ублажити неке од симптома.

Научници су открили да пилећа супа стварно може да смањи упалу успоравањем активности белих крвних зрнаца којиасу одговорна за изазивање упале. Тако да, само напред - једите супу...

2. Дуг и напоран порођај - биће дечак!

Ово је истина - наука је доказала да дечаци задају мајкама више бола током порођаја него девојчице. Ирска студија из 2003. године доказала је да жене које рађају бебе дечаке имају веће шансе да "налете" на компликацију током порођаја, што доводи и до већег броја хитних царских резова.

Зашто? Студија сугерише да је то зато што су дечаци углавном већи и тежи него девојчице - и имају веће главе.

3. Једна јабука дневно држи вас даље од доктора

Да, да - сви знамо да воће треба јести сваки дан и да то је добро за наше здравље. Али јабука? На дан? Изгледа да ова бапска прича није измишљотина, заправо је потпуно тачна.

Студија из 2013. године показала је да када би сви људи изнад 50 година у Великој Британији,јели по једну јабуку на дан, они би заправо спречили или одгодили 8.500 срчаних и можданих удара сваке године. Дакле, једите јабуке.

4. Чоколада помаже да се ослободите предменструалних грчева

Испоставило се да она чоколадна жудња коју имате пре него што вам почне циклус није ту само да би покопала вашу здраву исхрану. Жудња се заправо дешава из физиолошких разлога.

Студије показују да чоколада садржи хранљиве материје и антиоксиданте као што је анандамид, који може да има смирујући ефекат и држи анксиозност и расположење у балансу. Дакле, не морате да осећате кривицу због те додатне шните чоколаде, али не претерујте!

5. Вруће купке оштећују сперму

Ако ви и ваш партнер покушавате да направите бебу, онда се потрудите да ваш мушкарац нема топле купке пре самог чина. Иако баке знају за то вековима уназад, наука је тек сада то доказала.

Научна студија из 2007. године показала је да су мушкарци којима је сперма тестирана након што су 30 минута провели у топлој купки имали веома лоше резултате, а одрицање од топле воде је побољшало продукцију сперматозоида. И зато ако планирате принову, што даље од врућег туша.

6. Жгаравица у трудноћи је знак да беба има много косе

Ово сте сигурно чули, чак и ако још немате децу, јер готово да не постоји старија жена која у то не верује. Овај мит су потврдили и лекари из болнице Џон Хопкинс у Балтимору.

Они су спровели истраживање не би ли у потпуности побили ово веровање, али су открили сасвим нешто супротно. Они су сами били изненађени резултатом који је говорио да повећан ниво хормона који изазива жгаравицу у ствари узрокује раст бебине косице.

7. Пун месец

Не, нисте измислили да ваша деца мало поблентаве када је пун месец. Ова бапска прича препричава се већ вековима, тачније да неки људи мењају расположење за време пуног месеца и не само људи, већ и животиње.

Генерално, истраживачи тек треба да докажу да су понашање, плодност и наталитет погођени лунарним обрасцем. Али једна студија је доказала да неки људи теже спавају у време пуног месеца, упркос спуштеним ролетнама.

8. Клин се клином избија

Ако сте претерали са пићем прошле ноћи и осећате се мамурно и никакво? Баке би рекле да се одмах "вратите на коња" и попијете једно пиће како бисте се решили мамурлука.

Да ли причају истину? Наука каже - да. Истраживачи су показали да конзумирањем мале дозе алкохола може заправо да олакша мамурлук. Али ипак реч-две упозорења - ублажавање ефекта мамурлука на овај начин може да повећа зависност од алкохола и на тај начин се ствара зачарани круг. Дакле, најбољи начин да се избегне мамурлук? Попијте огромну чашу воде пре одласка у кревет. Или још боље...једноставно немојте толико да пијете!

9. Бројте овце да лакше заспите

Старе жене говориле су деци која не могу да заспу да затворе очи и броје овце. Испоставило се да су у праву. Тако некако.

Видите, није била посебна студија која доказује да бројање оваца заиста утиче на сан, употреба визуелизације или менталних снимака свакако може да помогне да брзо "одете у земљу снова". Како? То вам помаже да одвратите мисли од стресних размишљања или анксиозних мисли које су често повезане са несаницом.

10. Сир може да буде узрок чудних снова

За то да конзумација сира или млечних производа пред спавање може да изазове чудне снове дуго се веровало да је најобичнији мит, али једна студија објављена у Великој Британији показује другачије.

Они су тестирали 200 испитаника који су пред спавање јели различите врсте сира и већина њих је потврдила да су имали врло чудне снове.

11. Масније рибе су заиста храна за мозак

Веза између омега-3 масних киселина и маснијих риба заиста постоји и добро је позната.

Масне киселине које се налазе у риби доказано побољшавају кондуктивност између можданих ћелија и на тај начин побољшавају деловање мозга. Једно истраживање је чак показало да с редовном конзумацијом рибе, мозак расте.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

само лова

12.09.2015 08:38

Постоји низ веровања која су заборављена и са њима нестао велики број врлина које су некада красиле људски род.Мислим да се не мора све науцно проверавати.Има ствари из народа које науцници јос нису и неце умети да објасне.Док се водило рацуна о томе, да се цовек не огреси о неко веровање, свима је било добро.Данас се искљуциво верује у паре.

ОДГОВОРИТЕ