УСО: Ау, Ноле, шта уради Чилићу за финале - 6:0, 6:1, 6:2!!!

Потпуна доминација! Новак Ђоковић декласирао је Марина Чилића са 6:0, 6:1, 6:2 у полуфиналу УС Опена, као да са друге стране мреже није био сада већ бивши шампион њујоршког гренд слема. Сурова симултанка трајала је сат и по, а најбољи тенисер света ће за титулу играти против победника меча Стан Вавринка - Роџер Федерер.

Тенис 12.09.2015 | 00:52
УСО: Ау, Ноле, шта уради Чилићу за финале - 6:0, 6:1, 6:2!!!

Новак је већ пре овог меча имао стопостотан учинак против хрватског тенисера са 13-0, последњи пут је славио рутински у три сета на Вимблдону, сада је Чилић био у улози браниоца трофеја, али ништа није одавало такав утисак, на терену је постојао само један тенисер.

Трећи сет: Чилићев брејк наљутио Новака
Први је на сервису био Чилић, а деловао је као да жели што пре да заврши ову агонију. Велики број размена кратио је погађањем мреже, чиме је само додатно олакшавао пут Новаку до финала, почетак је и резултирао новим брејком.

Тек је у другом гему најављена мала и краткотрајна атракција када је Чилић стигао да се одбрани на мрежи, уследио је Новаков лоб за гласан хук публике, која је упутила аплаузе за 2:0. Било их је у наредном гему, овај пут за неутешног Чилића који је смањио на 2:1.

Тек је у четвртом гему успело Хрвату да се одржи у дужим разменама и намучи Новака до 40:40, пошто је и "број 1" претерано агресивно сервирао и пропустио прилику да увећа предност. Погађањем мреже донео је противнику и брејк лопту, искоришћену после нероватне борбе у којој Ђоковић ипак није успео да стигне лоптицу, а публика се понадала да ће гледати мало равноправнији дуел.

Нада им се на најефикаснији могући начин угасила, Ђоковић није дозволио ривалу да се размахне после малог охрабрења, терао га је на грешке јаким ударцим и вратио предност брејка (3:2). Као да је Новак био расположен одмах да се игра и финале, на 4:2 је освојио брејк без изгубљеног поена.

Други сет: Новак неумољив, само један гем препуштен шампиону УС Опена

Ђоковић је у другој деоници наставио где је стао у првој: освојио је уводни гем без да је изгубио и један једини поен. Седам-нула можда и није било толико обесхрабрујуће за браоница титуле, колико његова немоћ на терену, нарочито у Новаковим сервис-гемовима, па је навијачима Марина Чилића после таквих 25 минута игре остало само да се надају у чудо.

А оно је било преко потребно и самом тенисеру који је у овај меч ушао као актуелни шампион. Макар мало. Но, чак и када би долазио у прилику да се коначно "упише" на семафор, грешио би као почетници. Нова двострука сервис-грешка донела је Новаку прву брејк шансу у другом сету, а минута касније Ђоковић је - аплаудирао ривалу. Заслужену, јер је Марин одиграо одлично од сервиса, до "скраћивања" ударца после сјајног дуела близу мреже, чиме је дошао до изједначења. Осоколило је то Чилића, направио је и мини-преокрет и стигао до вођства, али шеста неизнуђена грешка коју је направио у два гема другог сета вратила је Ђоковића у игру. Не и довољно да би одговорио на громове од сервиса који су уследили - па је хрватски тенисер успео да поравна на 1:1.

Новаков одговор на то? Освојен сервис-гем без изгубљеног поена.

На сервису је био Марин Чилић, који је губио са 2:1 у другој деоници, а камермани су "ухватили" и Шона Конерија, који је присуствовао правој симултанци, а Новак је само наставио где је стао у првом сету, забележио је нови брејк за 3:1, Чилић је одустао од било какве одбране и у наставку (4:1).

Потпуно је био разоружан Чилић, о чему је најбоље сведочио израз лица Горана Иванишевића који је грицкао нокте док је Ђоковић био на врхунцу концентрације на путу до новог брејка и 5:1. И најмањи добри потез Чилића експресно би брзо био "угушен", то је још једном учињено за крај сета после нових 30-ак минута потпуне доминације.

Први сет: Ђоковићева доминација!
Ђоковић је одлично почео овај меч, сервирајући у гему у коме је изгубио само један гем и то због сопствене грешке. На две је натерао ривала, директан поен освојио је препознатљивом форхенд паралелом, а први чин овог двобоја окончао је асом.

Чилић је тада требало да узврати. Просто, дошао је ред на његове чувене сервисе, али... Једно је сопствено знање, а друго је квалитет ривала. Ђоковић је маестралном дефанзивом изградио два уводна поена другог гема, освојивши их најпре слањем лоптице у сам угао игралишта, а потом лобом натеравши ривала да бекхенд волеј пошаље у мрежицу. Када је Новак освојио и трећи поен у низу на Чилићеве сервисе, натеравши Марина да погоди мрежу јер није добро захватио лоптицу код основе линије, семафор је показао 0:40. И, иако је хрватски тенисер спасао две брејк шансе, трећу у низу - није.

И, ту као да је почео крај надања актуелног шампиона да добрим стартом меча може да уздрма светског броја 1. Штавише, само два минута трајао је наредни гем, којим је Новак, на своје сервисе, стигао до 3:0.

Мајсторије су потом наставиле да се ређају, независно од тога ко отпочиње размену удараца. На пример, у четвртом гему, до 30:30 све је деловало уравнотежено, а онда је чудесна Нолетова одбрана, малтене бацањем у леву страну, "извукла" Чилића на мрежу. Тада је помислио да ће имати лак посао, но покушао је да поентира на исту ту страну, а Ђоковић га је сачекао и прецизним ударцем изненадио. То је донело брејк шансу нашем тенисеру, на коју је хрватски - одговорио двоструком сервис грешком. Није потом прошло ни минут и по, а укупно 15 од почетка меча, а на семафору се поново променила бројка уз Ђоковићево име - 5:0, после његових сервиса.

Чилић, међутим, није одустајао од намере да покаже да је са правом освајач баш овог гренд слема, трудио се у сваком поену и, за нијансу боље него до тада, у шестом гему оставио сасвим солидан утисак. Спасао је прву брејк-сет лопту савршено "скраћеном" лоптицом", другу снажним сервисом, но трећу није могао јер га је Новак "прошетао" по основној линији и натерао да неконтролисано пошаље лоптицу у аут за коначних и помало нестварних 6:0.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

кики

12.09.2015 07:42

Браво , Ђоковићу , честитке од свег срца !

ОДГОВОРИТЕ
Name

љубитељ тениса

12.09.2015 09:38

Међу домаћим новинарима и Новаковим навијачима влада еуфорија ,међутим она је без основа ,јер Чилића који по играчким капацитетима спада од 30 -50 мјеста на АТП листи,синоћ је лагано могао побједити и мало бољи рекреативац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН РЕПУБЛИКЕ НЕЗАВСНЕ СРПСКЕ.

12.09.2015 10:37

БРАВО ДЈОКОВИЦУ ЦЕСТИТАМ ПОБЕДУ БОЗЕ ДАЈ И У ФИНАЛУ.

ОДГОВОРИТЕ