USO: Au, Nole, šta uradi Čiliću za finale - 6:0, 6:1, 6:2!!!

Potpuna dominacija! Novak Đoković deklasirao je Marina Čilića sa 6:0, 6:1, 6:2 u polufinalu US Opena, kao da sa druge strane mreže nije bio sada već bivši šampion njujorškog grend slema. Surova simultanka trajala je sat i po, a najbolji teniser sveta će za titulu igrati protiv pobednika meča Stan Vavrinka - Rodžer Federer.

Tenis 12.09.2015 | 00:52
USO: Au, Nole, šta uradi Čiliću za finale - 6:0, 6:1, 6:2!!!

Novak je već pre ovog meča imao stopostotan učinak protiv hrvatskog tenisera sa 13-0, poslednji put je slavio rutinski u tri seta na Vimbldonu, sada je Čilić bio u ulozi branioca trofeja, ali ništa nije odavalo takav utisak, na terenu je postojao samo jedan teniser.

Treći set: Čilićev brejk naljutio Novaka
Prvi je na servisu bio Čilić, a delovao je kao da želi što pre da završi ovu agoniju. Veliki broj razmena kratio je pogađanjem mreže, čime je samo dodatno olakšavao put Novaku do finala, početak je i rezultirao novim brejkom.

Tek je u drugom gemu najavljena mala i kratkotrajna atrakcija kada je Čilić stigao da se odbrani na mreži, usledio je Novakov lob za glasan huk publike, koja je uputila aplauze za 2:0. Bilo ih je u narednom gemu, ovaj put za neutešnog Čilića koji je smanjio na 2:1.

Tek je u četvrtom gemu uspelo Hrvatu da se održi u dužim razmenama i namuči Novaka do 40:40, pošto je i "broj 1" preterano agresivno servirao i propustio priliku da uveća prednost. Pogađanjem mreže doneo je protivniku i brejk loptu, iskorišćenu posle nerovatne borbe u kojoj Đoković ipak nije uspeo da stigne lopticu, a publika se ponadala da će gledati malo ravnopravniji duel.

Nada im se na najefikasniji mogući način ugasila, Đoković nije dozvolio rivalu da se razmahne posle malog ohrabrenja, terao ga je na greške jakim udarcim i vratio prednost brejka (3:2). Kao da je Novak bio raspoložen odmah da se igra i finale, na 4:2 je osvojio brejk bez izgubljenog poena.

Drugi set: Novak neumoljiv, samo jedan gem prepušten šampionu US Opena

Đoković je u drugoj deonici nastavio gde je stao u prvoj: osvojio je uvodni gem bez da je izgubio i jedan jedini poen. Sedam-nula možda i nije bilo toliko obeshrabrujuće za braonica titule, koliko njegova nemoć na terenu, naročito u Novakovim servis-gemovima, pa je navijačima Marina Čilića posle takvih 25 minuta igre ostalo samo da se nadaju u čudo.

A ono je bilo preko potrebno i samom teniseru koji je u ovaj meč ušao kao aktuelni šampion. Makar malo. No, čak i kada bi dolazio u priliku da se konačno "upiše" na semafor, grešio bi kao početnici. Nova dvostruka servis-greška donela je Novaku prvu brejk šansu u drugom setu, a minuta kasnije Đoković je - aplaudirao rivalu. Zasluženu, jer je Marin odigrao odlično od servisa, do "skraćivanja" udarca posle sjajnog duela blizu mreže, čime je došao do izjednačenja. Osokolilo je to Čilića, napravio je i mini-preokret i stigao do vođstva, ali šesta neiznuđena greška koju je napravio u dva gema drugog seta vratila je Đokovića u igru. Ne i dovoljno da bi odgovorio na gromove od servisa koji su usledili - pa je hrvatski teniser uspeo da poravna na 1:1.

Novakov odgovor na to? Osvojen servis-gem bez izgubljenog poena.

Na servisu je bio Marin Čilić, koji je gubio sa 2:1 u drugoj deonici, a kamermani su "uhvatili" i Šona Konerija, koji je prisustvovao pravoj simultanci, a Novak je samo nastavio gde je stao u prvom setu, zabeležio je novi brejk za 3:1, Čilić je odustao od bilo kakve odbrane i u nastavku (4:1).

Potpuno je bio razoružan Čilić, o čemu je najbolje svedočio izraz lica Gorana Ivaniševića koji je grickao nokte dok je Đoković bio na vrhuncu koncentracije na putu do novog brejka i 5:1. I najmanji dobri potez Čilića ekspresno bi brzo bio "ugušen", to je još jednom učinjeno za kraj seta posle novih 30-ak minuta potpune dominacije.

Prvi set: Đokovićeva dominacija!
Đoković je odlično počeo ovaj meč, servirajući u gemu u kome je izgubio samo jedan gem i to zbog sopstvene greške. Na dve je naterao rivala, direktan poen osvojio je prepoznatljivom forhend paralelom, a prvi čin ovog dvoboja okončao je asom.

Čilić je tada trebalo da uzvrati. Prosto, došao je red na njegove čuvene servise, ali... Jedno je sopstveno znanje, a drugo je kvalitet rivala. Đoković je maestralnom defanzivom izgradio dva uvodna poena drugog gema, osvojivši ih najpre slanjem loptice u sam ugao igrališta, a potom lobom nateravši rivala da bekhend volej pošalje u mrežicu. Kada je Novak osvojio i treći poen u nizu na Čilićeve servise, nateravši Marina da pogodi mrežu jer nije dobro zahvatio lopticu kod osnove linije, semafor je pokazao 0:40. I, iako je hrvatski teniser spasao dve brejk šanse, treću u nizu - nije.

I, tu kao da je počeo kraj nadanja aktuelnog šampiona da dobrim startom meča može da uzdrma svetskog broja 1. Štaviše, samo dva minuta trajao je naredni gem, kojim je Novak, na svoje servise, stigao do 3:0.

Majstorije su potom nastavile da se ređaju, nezavisno od toga ko otpočinje razmenu udaraca. Na primer, u četvrtom gemu, do 30:30 sve je delovalo uravnoteženo, a onda je čudesna Noletova odbrana, maltene bacanjem u levu stranu, "izvukla" Čilića na mrežu. Tada je pomislio da će imati lak posao, no pokušao je da poentira na istu tu stranu, a Đoković ga je sačekao i preciznim udarcem iznenadio. To je donelo brejk šansu našem teniseru, na koju je hrvatski - odgovorio dvostrukom servis greškom. Nije potom prošlo ni minut i po, a ukupno 15 od početka meča, a na semaforu se ponovo promenila brojka uz Đokovićevo ime - 5:0, posle njegovih servisa.

Čilić, međutim, nije odustajao od namere da pokaže da je sa pravom osvajač baš ovog grend slema, trudio se u svakom poenu i, za nijansu bolje nego do tada, u šestom gemu ostavio sasvim solidan utisak. Spasao je prvu brejk-set loptu savršeno "skraćenom" lopticom", drugu snažnim servisom, no treću nije mogao jer ga je Novak "prošetao" po osnovnoj liniji i naterao da nekontrolisano pošalje lopticu u aut za konačnih i pomalo nestvarnih 6:0.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

kiki

12.09.2015 07:42

Bravo , Đokoviću , čestitke od sveg srca !

ODGOVORITE
Name

ljubitelj tenisa

12.09.2015 09:38

Među domaćim novinarima i Novakovim navijačima vlada euforija ,međutim ona je bez osnova ,jer Čilića koji po igračkim kapacitetima spada od 30 -50 mjesta na ATP listi,sinoć je lagano mogao pobjediti i malo bolji rekreativac.

ODGOVORITE
Name

SRBIN REPUBLIKE NEZAVSNE SRPSKE.

12.09.2015 10:37

BRAVO DJOKOVICU CESTITAM POBEDU BOZE DAJ I U FINALU.

ODGOVORITE