Ко је обележио прву фазу ЕП-а?! Седам величанствених...!

Слажете ли се с нашим избором и имате ли своје предлоге?

Кошарка 12.09.2015 | 17:20
Ко је обележио прву фазу ЕП-а?! Седам величанствених...!

Дан паузе на Европском првенству је идеална прилика да се направи први пресек стања досадашњег тока турнира. Пет кола групне фазе је било довољно да се стекне увид и утисак у игру учесника највеће континенталне кошаркашке смотре. Неки су одушевили, неки још увек траже игру, а ми смо одлучили да у први план избаци седморицу кошаркаша који су, према нашој оцени, били доминантни.

Не по именима, већ по учинку на паркету и значају који имају за своје селекције. Уколико сматрате да смо неког прескочили, у коментарима испод текста можете оставити своје предлоге.

НЕМАЊА БЈЕЛИЦА (СРБИЈА)

Шта рећи за Немању? Тешко да су његове игре изненађење кад се зна да је МВП прошлосезонског издања Евролиге, а опет, баш овакав ниво је било тешко предвидети. О његовим квалитетима сте већ имали прилике да читате на нашем порталу.

Играч за све позиције и задатке. Четворка са техником плејмејкера. Способан да чува Новицког и постигне победнички кош у последњој секунди. Лидер. Понашањем на терену и ван њега узор младима. Одличан поентер, скакач, асистент... Савршено паковање, скоро без мане и главни адут војске Александра Ђорђевића. Уникат.

ОМРИ КАСПИ (ИЗРАЕЛ)

Кошаркаш Сакрамента који игра на позицији тројке главна је узданица Израела. Има изузетне физичке способности, користи добро простор, блокове, има добру реализацију. Отприлике је мешавина осећаја за игру Бјелице и физичких способности Калинића.

Против Босне и Херцеговине је погодио 29 поена, а најмање је убацио против Финске (десет), али је имао осам скокова и четири асистенције. Један од оних који не остављају празан папир ни у једној статистичкој колони.

ДАНИЛО ГАЛИНАРИ (ИТАЛИЈА)

Иако су Италијани у групној фази показали да су жестоки “приватници”, један се издвојио. Галинари је био прави вођа Азура. Јесте трошио много лопти, али је и погађао. И то често. На пет мечева у просеку је давао 21 поен и бележио шест скокова, што га је учинило другим стрелцем Европског првенства. Изузетна мекоћа шута и за три поена и са пост позиција, као и са линије за слободна бацања уливала је сигурност екипи Пјаниђанија, а с друге стране представљала је константну претњу противничким одбранама.

Извлачећи се, Галинари је ширио одбрану, тако да је остајало више места за Барњанија. Један је од ретких ко се сетио и да асистира, с времена на време. На крају, његов значај се видео у томе што је решавао кључне ситуације. Успешно.

КИРИЛО ФЕСЕНКО (УКРАЈИНА)

Иако Украјина на први поглед није репрезентација у којој ћете пронаћи неки бисер, у њој се налази црни дијамант. Кирило Фесенко апсолутно је одушевио све присутне на првенству и играма пажњу јавности и скаута поново скренуо на себе.

Овај 216 центиметара високи центар снагом и умећем био је апсолутно доминантан у дуелима са противничким одбранама. Иако његова репрезентација није успела да се пласира даље, Фесенко је у просеку постизао 16 поена на шампионату и нема сумње да је Локомотива Кубањ добила велико појачање за наредну сезону.

ПАУ ГАСОЛ (ШПАНИЈА)

Можда звучи невероватно, али овај див има 35 година и способан је да постигне 34 поена репрезентацији Италије. Као да му је неко дао “шифру”, Гасол “прелази игрицу” као од шале. Делује да нема центра који би могао да га сачува. Апсолутно је доминантан, завршава акције и левом и десном руком.

У просеку је постизао 22 поена по мечу, а томе је додавао и осам скокова. Упркос позним кошаркашким годинама, показао је да и даље има кретање младића. Чак је погађао и за три поена. Можда Шпанци генерално нису најомиљенија репрезентација, али партије које ас Чикаго Булса пружа су за свако поштовање.

ТОНИ ПАРКЕР (ФРАНЦУСКА)

Ас Сан Антонија је још једном показао да је један од најбољих плејмејкера у Европи. Ако не и најбољи. Огромно искуство које носи из НБА лиге поново је дошло до изражаја у Монпељеу. Паркер је покретао Триколоре који нису блистали. Постизао је поене, давао тон и ритам игри Француза, разигравао их, крао лопте противницима. Био је ауторитет, вероватно ће остати главна узданица.

Мада, свакако треба истаћи и добре игре Нанда де Колоа, који је био веома добра подршка далеко искуснијем колеги из репрезентације.

КРУНОСЛАВ СИМОН (ХРВАТСКА)

У репрезентациији у којој се налазе Анте Томић, Бојан Богдановић, Марио Хезоња и Дарио Шарић, мало ко је очекивао да ће Крунослав Симон бити толико важан шраф у игри. Ипак, баш он је носио игру Ватрених, а у мечевима са Словенијом и Грчком постигао је 20, односно 18 кошева.

Одлично је шутирао за три поена. Убитачна левица радила је скоро без грешке и наносила велики бол противницима. Хрватска се томе можда није надала, али Симон је био главна фаца на паркету у Загребу.

Коментари / 0

Оставите коментар