Ko je obeležio prvu fazu EP-a?! Sedam veličanstvenih...!

Slažete li se s našim izborom i imate li svoje predloge?

Košarka 12.09.2015 | 17:20
Ko je obeležio prvu fazu EP-a?! Sedam veličanstvenih...!

Dan pauze na Evropskom prvenstvu je idealna prilika da se napravi prvi presek stanja dosadašnjeg toka turnira. Pet kola grupne faze je bilo dovoljno da se stekne uvid i utisak u igru učesnika najveće kontinentalne košarkaške smotre. Neki su oduševili, neki još uvek traže igru, a mi smo odlučili da u prvi plan izbaci sedmoricu košarkaša koji su, prema našoj oceni, bili dominantni.

Ne po imenima, već po učinku na parketu i značaju koji imaju za svoje selekcije. Ukoliko smatrate da smo nekog preskočili, u komentarima ispod teksta možete ostaviti svoje predloge.

NEMANJA BJELICA (SRBIJA)

Šta reći za Nemanju? Teško da su njegove igre iznenađenje kad se zna da je MVP prošlosezonskog izdanja Evrolige, a opet, baš ovakav nivo je bilo teško predvideti. O njegovim kvalitetima ste već imali prilike da čitate na našem portalu.

Igrač za sve pozicije i zadatke. Četvorka sa tehnikom plejmejkera. Sposoban da čuva Novickog i postigne pobednički koš u poslednjoj sekundi. Lider. Ponašanjem na terenu i van njega uzor mladima. Odličan poenter, skakač, asistent... Savršeno pakovanje, skoro bez mane i glavni adut vojske Aleksandra Đorđevića. Unikat.

OMRI KASPI (IZRAEL)

Košarkaš Sakramenta koji igra na poziciji trojke glavna je uzdanica Izraela. Ima izuzetne fizičke sposobnosti, koristi dobro prostor, blokove, ima dobru realizaciju. Otprilike je mešavina osećaja za igru Bjelice i fizičkih sposobnosti Kalinića.

Protiv Bosne i Hercegovine je pogodio 29 poena, a najmanje je ubacio protiv Finske (deset), ali je imao osam skokova i četiri asistencije. Jedan od onih koji ne ostavljaju prazan papir ni u jednoj statističkoj koloni.

DANILO GALINARI (ITALIJA)

Iako su Italijani u grupnoj fazi pokazali da su žestoki “privatnici”, jedan se izdvojio. Galinari je bio pravi vođa Azura. Jeste trošio mnogo lopti, ali je i pogađao. I to često. Na pet mečeva u proseku je davao 21 poen i beležio šest skokova, što ga je učinilo drugim strelcem Evropskog prvenstva. Izuzetna mekoća šuta i za tri poena i sa post pozicija, kao i sa linije za slobodna bacanja ulivala je sigurnost ekipi Pjaniđanija, a s druge strane predstavljala je konstantnu pretnju protivničkim odbranama.

Izvlačeći se, Galinari je širio odbranu, tako da je ostajalo više mesta za Barnjanija. Jedan je od retkih ko se setio i da asistira, s vremena na vreme. Na kraju, njegov značaj se video u tome što je rešavao ključne situacije. Uspešno.

KIRILO FESENKO (UKRAJINA)

Iako Ukrajina na prvi pogled nije reprezentacija u kojoj ćete pronaći neki biser, u njoj se nalazi crni dijamant. Kirilo Fesenko apsolutno je oduševio sve prisutne na prvenstvu i igrama pažnju javnosti i skauta ponovo skrenuo na sebe.

Ovaj 216 centimetara visoki centar snagom i umećem bio je apsolutno dominantan u duelima sa protivničkim odbranama. Iako njegova reprezentacija nije uspela da se plasira dalje, Fesenko je u proseku postizao 16 poena na šampionatu i nema sumnje da je Lokomotiva Kubanj dobila veliko pojačanje za narednu sezonu.

PAU GASOL (ŠPANIJA)

Možda zvuči neverovatno, ali ovaj div ima 35 godina i sposoban je da postigne 34 poena reprezentaciji Italije. Kao da mu je neko dao “šifru”, Gasol “prelazi igricu” kao od šale. Deluje da nema centra koji bi mogao da ga sačuva. Apsolutno je dominantan, završava akcije i levom i desnom rukom.

U proseku je postizao 22 poena po meču, a tome je dodavao i osam skokova. Uprkos poznim košarkaškim godinama, pokazao je da i dalje ima kretanje mladića. Čak je pogađao i za tri poena. Možda Španci generalno nisu najomiljenija reprezentacija, ali partije koje as Čikago Bulsa pruža su za svako poštovanje.

TONI PARKER (FRANCUSKA)

As San Antonija je još jednom pokazao da je jedan od najboljih plejmejkera u Evropi. Ako ne i najbolji. Ogromno iskustvo koje nosi iz NBA lige ponovo je došlo do izražaja u Monpeljeu. Parker je pokretao Trikolore koji nisu blistali. Postizao je poene, davao ton i ritam igri Francuza, razigravao ih, krao lopte protivnicima. Bio je autoritet, verovatno će ostati glavna uzdanica.

Mada, svakako treba istaći i dobre igre Nanda de Koloa, koji je bio veoma dobra podrška daleko iskusnijem kolegi iz reprezentacije.

KRUNOSLAV SIMON (HRVATSKA)

U reprezentaciiji u kojoj se nalaze Ante Tomić, Bojan Bogdanović, Mario Hezonja i Dario Šarić, malo ko je očekivao da će Krunoslav Simon biti toliko važan šraf u igri. Ipak, baš on je nosio igru Vatrenih, a u mečevima sa Slovenijom i Grčkom postigao je 20, odnosno 18 koševa.

Odlično je šutirao za tri poena. Ubitačna levica radila je skoro bez greške i nanosila veliki bol protivnicima. Hrvatska se tome možda nije nadala, ali Simon je bio glavna faca na parketu u Zagrebu.

Komentari / 0

Ostavite komentar