Буковац: И даље нема правде за српске жртве

У Буковцу код Брчког данас је служен парастос за погинуле мјештане у Првом, Другом и посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату.

Република Српска 11.09.2015 | 23:00
Буковац: И даље нема правде за српске жртве

Буковац су 11. септембра 1992 године напали, опљачкали и до темеља уништили припадници тзв. Армије БиХ, а уз 27 жртава, углавном цивила, сви становници овог села су завршили у логорима за Србе - од Орашја до Тузле.

Од осамнаест убијених цивила и девет бораца троје је још увијек на списку несталих, међу њима и Лука Пекић.

„Мог брата су ухватили и одвели у Горњи Рахић, а затим у логор у Доњој Махали код Орашја. Тамо је умро од батина, имам два свједока који су били с њим. И данас трагам за његовим посмртним остацима, али узалуд. О убицама је излишно говорити јер и врапци на гранама знају како раде истражетиље и тужилаштва када је злочин над Србима предмет  процесуирања", каже Вељко Пекић, брат несталог Луке Пекића.

Борачка организација у Брчком је надлежним институцијама гоњења у дистрикту за злочине над Србима доставила хиљаде страница доказног материјала. Оптужнице су, кажу спорадичне, а пресуде увредљиве.

 „Са оваквим тужилаштвом и судом ми смо готово остали без наде да је правда достижна иако се у великом броју случајева знају и наредбодавци и извршиоци злочина. И у спорадичним случајевима када се изрекну пресуде, оне су такве да вријеђају и мртве и преживјеле", каже предсједник Борачке организације у Буковцу Радо Пурић.

Испред спомен-обиљежја у порти мјесне цркве на коме су уклесана имена 27 Буковчана палих за Републику Српску, четири у Првом и 59 у Другом свјетском рату, запаљене су воштанице и одржан заједнички помен, а делегације српских политичких партија и удружења у Брчком, положиле су букете и вијенце.

БН ТВ



Коментари / 5

Оставите коментар
Name

па

11.09.2015 15:40

Овде су страдали људи којима су Устасе и Хандзар дивизија побила родитеље, а Армија БиХ дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градишка

11.09.2015 16:35

Тужилаштво БиХ штити муслиманске, бошњачке кољаче

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомборац

11.09.2015 16:44

Нека одговара свако ко је поцинио злоцин без обзира на нациналност али познајем ситуацију, пред сами рати и за вријеме рата у БиХ-а, и гарантујем својим зивотом да су ови горе погинули сви били наорузани и у то вријеме били припадници резервног састава такзване ЈНА и нису били цивили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

12.09.2015 00:17

Ено их у шведској на социјали.

Name

рс

12.09.2015 13:45

Не да нема правде него је неце ни бити. Устаса Додик не позива на реформу правосудја јер се залазе за правду него стити своју гузицу и хоце да суди само како њему одговара.Па ако до сада није било правде за Србе како ли це тек бити под рефермама доктора Менгеле из Лактаса..... Операција успјела, пацијент умро.

ОДГОВОРИТЕ