Bukovac: I dalje nema pravde za srpske žrtve

U Bukovcu kod Brčkog danas je služen parastos za poginule mještane u Prvom, Drugom i posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Republika Srpska 11.09.2015 | 23:00
Bukovac: I dalje nema pravde za srpske žrtve

Bukovac su 11. septembra 1992 godine napali, opljačkali i do temelja uništili pripadnici tzv. Armije BiH, a uz 27 žrtava, uglavnom civila, svi stanovnici ovog sela su završili u logorima za Srbe - od Orašja do Tuzle.

Od osamnaest ubijenih civila i devet boraca troje je još uvijek na spisku nestalih, među njima i Luka Pekić.

„Mog brata su uhvatili i odveli u Gornji Rahić, a zatim u logor u Donjoj Mahali kod Orašja. Tamo je umro od batina, imam dva svjedoka koji su bili s njim. I danas tragam za njegovim posmrtnim ostacima, ali uzalud. O ubicama je izlišno govoriti jer i vrapci na granama znaju kako rade istražetilje i tužilaštva kada je zločin nad Srbima predmet  procesuiranja", kaže Veljko Pekić, brat nestalog Luke Pekića.

Boračka organizacija u Brčkom je nadležnim institucijama gonjenja u distriktu za zločine nad Srbima dostavila hiljade stranica dokaznog materijala. Optužnice su, kažu sporadične, a presude uvredljive.

 „Sa ovakvim tužilaštvom i sudom mi smo gotovo ostali bez nade da je pravda dostižna iako se u velikom broju slučajeva znaju i naredbodavci i izvršioci zločina. I u sporadičnim slučajevima kada se izreknu presude, one su takve da vrijeđaju i mrtve i preživjele", kaže predsjednik Boračke organizacije u Bukovcu Rado Purić.

Ispred spomen-obilježja u porti mjesne crkve na kome su uklesana imena 27 Bukovčana palih za Republiku Srpsku, četiri u Prvom i 59 u Drugom svjetskom ratu, zapaljene su voštanice i održan zajednički pomen, a delegacije srpskih političkih partija i udruženja u Brčkom, položile su bukete i vijence.

BN TV



Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

pa

11.09.2015 15:40

Ovde su stradali ljudi kojima su Ustase i Handzar divizija pobila roditelje, a Armija BiH djecu.

ODGOVORITE
Name

Gradiška

11.09.2015 16:35

Tužilaštvo BiH štiti muslimanske, bošnjačke koljače

ODGOVORITE
Name

somborac

11.09.2015 16:44

Neka odgovara svako ko je pocinio zlocin bez obzira na nacinalnost ali poznajem situaciju, pred sami rati i za vrijeme rata u BiH-a, i garantujem svojim zivotom da su ovi gore poginuli svi bili naoruzani i u to vrijeme bili pripadnici rezervnog sastava takzvane JNA i nisu bili civili.

ODGOVORITE
Name

Ja

12.09.2015 00:17

Eno ih u švedskoj na socijali.

Name

rs

12.09.2015 13:45

Ne da nema pravde nego je nece ni biti. Ustasa Dodik ne poziva na reformu pravosudja jer se zalaze za pravdu nego stiti svoju guzicu i hoce da sudi samo kako njemu odgovara.Pa ako do sada nije bilo pravde za Srbe kako li ce tek biti pod refermama doktora Mengele iz Laktasa..... Operacija uspjela, pacijent umro.

ODGOVORITE