ЕП: "Србија може до финала"!

Србија је до сада највише показала на Европском првенству у кошарци и сигурно ће играти у финалу, оценили су Милан Гуровић, Стефан Јовић и Софоклис Скорцанитис.

Кошарка 12.09.2015 | 20:00
ЕП: "Србија може до финала"!

Сва тројица се слажу да би Србија требало да дође до финала, али се не слажу с ким би могла да игра у последњем мечу ЕП.

Освајач светског сребра прошле године Јовић оценио је да тим изгледа и игра још боље него на Светском првенству.

"За разлику од прошле године, екипа ми ове године делује још уиграније. Прошле године смо први пут видели неке Салетове (селектора Александра Ђорђевића) идеје, а сада све то делује чвршће и сигурније", рекао је Јовић.

Србија ће у осмини финала играти против Финске, која је једно од изненађења овог шампионата, а Гуровић, који данас ради као тренер, позвао је на опрез.

"Не треба потцењивати такве екипе. Сигурно по рејтингу нису у светском врху, али данас сви играју кошарку и не треба је потцењивати. Видели смо и како Чешка добро игра. Што се тиче костура, мислим да пролазимо Финску, а онда играмо са победником меча Хрватска и Чешка. Та утакмица је 50-50, пошто оба тима имају својих предности, али мислим да ми побеђујемо ко год да буде. Не потцењујем никога, али мислим да смо квалитетнији и да можемо да прођемо", рекао је Гуровић.

У другом крају жреба ствари нису биле тако јасне за Јовића.

"Благу предност дајем Италијанима, јер имају много квалитетних играча, али Литванија има предност због дуже клупе. Ако (Марко) Белинели буде играо као против Шпаније и ако (Андреа) Барњани и (Данило) Галинари буду на нивоу, онда Литванци немају ту шта да траже. Видећемо", рекао је Јовић.

Противник Грчке у осмини финала биће Белгија, која је први део шампионата одиграла изнад очекивања, али Скорцанитис је рекао да верује да његова Грчка може да прође.

"Шпанија је раније била тим с којим смо увек имали проблеме. Прошле године је била моћна и попуњена на свим позицијама. Али, Грчка прво треба да победи Белгију. Како се одвија ово првенство, мислим да Грчка има сјајну шансу да прође и четвртфинале и дође до полуфинала. Било би сјајно да дођемо до финала. У сваком случају, својим бившим саиграчима и пријатељима желим све најбоље", рекао је Скорцанитис.

Јовић и Гуровић су се сложили да Француска и Шпанија нису до сада показали све што знају и да ће знатно подићи ниво игре. Обе те репрезентације могу да се састану са Србијом у евентуалном финалу. Нико од учесника није имао дилему да Србија може до финала.

"Србија може до финала, а у финалу бих волео Француску, наравно. Нема лепшег осећаја него да победиш домаћина", рекао је Гуровић уз осмех.

Јовић је такође рекао да би волео Француску.

"Било би супер да Грчка игра у финалу, а мислим да Србија има сјајну шансу да дође до финала. Иначе, од свих ме највише одушевио (Немања) Бјелица. Сјајно је играо на Светском првенству прошле године, а онда је имао фантастичну сезону у Евролиги и ово сада је природан наставак фантастичне године", рекао је Скорцанитис.

Сва тројица су се сложила да су Бјелица и Милош Теодосић најбољи и најкреативнији тандем на шампионату.

"То је најбољи креативни двојац на шампионату. Они се поигравају, иако то делује лако када гледамо на телевизији. Поред њих, мислим да су Никола Миротић и Серхио Родригес јако креативан и добар двојац, иако нису још показали све шта знају, али су иза нас", рекао је Гуровић.

У дружење се телефонски укључио и новинар РТС-а Слободан Шаренац, који је добио питање да ли овај тим подсећа на онај који је 2001. доминантно постао првак Европе.

"Мислим да је ово још боље него 2001. Сада има више квалитетних тимова који се боре за медаље. Тада нико није имао никакву шансу да нам парира, а сада је другачије. Мени све ово делује још боље него прошле године. Тим је чвршћи, атлетскији и момци више делују као екипа", рекао је Шаренац.

О општој атмосфери залуђености за кошарком говорио је и Скорцанитис.

"Наравно да осећам атмосферу и узбуђење. Кошарка је једна од највећих атракција у Србији, која воли овај спорт. Нарочито је то сада изражено јер је Србија победнички изашла из баш тешке групе. Осећам атмосферу и разумем је, сад једва чекам да видим како ће се одвијати до краја", рекао је Скорцанитис.

Коментари / 0

Оставите коментар