Прије 100 година Аустроугари били бржи

Ускоро ће се навршити пуне двије године од пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ. Коначни резултати пописа још нису објављени, а колико се касни можда и најбоље илуструје чињеница да је за објаву резултата пописа 1910. требало мање времена.

Босна и Херцеговина 11.09.2015 | 13:52
Прије 100 година Аустроугари били бржи

Године 1910. аустроугарске власти у БиХ врше редован попис становништва у БиХ, а овај попис касније ће се сматрати једним од најбоље урађених у БиХ за вријеме аустроугарске власти.

Властима аустроугарске требало је само двије године да објаве коначне резултате пописа становништва. Додатно, објављен је и аналитички приказ добијених података.

"Након обављеног пописа у октобру 1910. године био је остављен одређени рок и пописним повјереницима и котарским канцеларија за састављање привремених прегледа, сваки на свом нивоу. Котарске канцеларије су онда све податке о попису морали послати Статистичком одсјеку Земаљске владе до 22. децембра 1910. године. При Статистичком одсјеку Земаљске владе почетком 1911. године формирана је посебна канцеларија за попис становништва који је требао обрадити сав пописни материјал. Комплетни резултати пописа из 1910. године, са аналитичким приказом резултата објављени су 1912. године у публикацији 'Резултати пописа житељства у Босни и Херцеговини од 10. октобра 1910. године', а публикацију је издала Земаљска влада Босне и Херцеговине", каже за Клиx.ба Фуад Охрановић, виши архивиста у Историјском архиву Сарајево.

Цијели вијек послије, пуне двије године након обављеног пописа становништва потпуно је неизвјесно када ће бити објављени коначни резултати пописа који је у БиХ одржан у октобру 2013.

Сасвим је јасно да је тренутно кључни проблем политичке природе и тиче се тога како ће се изводити резиденти.

Међутим, према унапријед утврђеном плану, Агенција за статистику БиХ требала је, да није било политичких опструкција, прве коначне резултате објавити средином ове године, односно пуних 20 мјесеци након што је попис окончан.

Сва техничка достигнућа 20. и прве деценије 21. вијека очито нису много од помоћи када се ради о БиХ. Аустроугари су 100 година прије били једнако брзи, ако не и бржи.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мехо

11.09.2015 12:22

Па наравно, само дебили могу тражити да се људи проглашавају резидентима ако не излазе из куће. Ми се не можемо договорити ни око чега. Питам се само гдје ће бити сврстани они што живе у Братунцу, а раде у Тузли? Очигледно нигдје, јер живе у једном мјесту, а раде у другом. Обзиром да обоје мора бити исто то значи да они не постоје. И некоме је ово логично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРЗИ У СВЕМУ

11.09.2015 13:09

ОНИ СУ БУИЛИ БРЗИ У СВЕМУ У ЊИХ ЈЕ БИО БРЖИ ЋИРО НЕГО САД НАШ БРЗИ ВОЗ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хај

11.09.2015 13:27

Што не објависте резултате тог пописа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

зак

11.09.2015 15:37

Попис у БиХ су организовали и водили полуписмени људи.Резултати пред нови попис.Фуј,фуј.Каква јадна земља. Тамни вилајет.

ОДГОВОРИТЕ