Томислав Николић ће позвати папу у Србију

Председник Србије Томислав Николић у петак, 11. септембра, путује у званичну посету Светој столици, током које ће имати разговоре у четири ока са папом Фрањом и његовим најближим сарадницима.

Србија 10.09.2015 | 07:55
Томислав Николић ће позвати папу у Србију

Према нашим информацијама, шеф српске државе ће поглавару Римокатоличке цркве пренети захвалност за став Ватикана који не признаје једнострано проглашену независности Косова и Метохије, и затражити помоћ за спречавање покушаја Приштине да постане члан Унеско. Утицај који Ватикан има у католичким земљама веома је значајан у борби Србије да очува своју културну и верску баштину на Косову.

Међу темама разговора наћи ће се канонизација хрватског кардинала Алојзија Степинца. Ватикан је предложио да се о овом питању оснује мешовита комисија, у коју би били укључени и представници СПЦ, а која би требало да почне да ради крајем септембра. Очекује се и да Николић понови позив папи да посети Србију.

Током прве званичне посете Светој столици, Николић ће одликовати папиног најближег сарадника Пјетра Паролина, који обавља функцију државног секретара, Орденом Републике Србије на ленти, због заслуга на унапређењу билатералних односа, а посебно зато што Ватикан не признаје независно Косово. Папа Фрања не може да буде лично одликован, због завета скромности.

Након посете Ватикану, председник Николић би требало да се сусретне и са првим човеком Италије Серђом Матарелом.

БЕЗ "ФАЛКОНА"

Николић је требало да се сретне са папом 17. априла, али је та посета отказана због квара на владином "фалкону", који се после праве драме у ваздуху, после сат лета, вратио у Београд. Овога пута, како сазнајемо, српска делегација путује у Рим редовном линијом "Ер Србије".

Извор: Вечерње новости

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ник

10.09.2015 05:58

Аууу Томо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило М.

10.09.2015 06:30

Од Николића као Шумадинца и Србијанца није се ни могло ништа друго очекивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срб

10.09.2015 06:33

Ако га позове у Србију да Бог да остане тамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

10.09.2015 09:33

То је добра вијест али сам сигуран да це код српаких фасиста са портала Вести Николиц бити осудјен као издајник.На том порталу станујује вецина српске олоси која је у дијаспори.То су нељуди који пријетеw смрцу Вуцицу .Вуку, Цеди. Тадицу и осталим српским политицарима који виде Србију у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац2

10.09.2015 11:01

Е мој Подрињцу,Србија би у континуитети била у Европи и питала би се сада ,ко да се прими у ту Европу,да је није задесила комунистицка посаст.Пре 70 година,на целу са највецим србомрзцем Брозом, уз свесрдну помоц СРПСКИХ КОМУНИСТА,успостављена је комунистицка диктатура,ције последице цемо јос дуги низ година да лецимо.Да би тај процес запоцео,морамо да се суоцмо са цињеницама,ста смо имали,па изгубили,ста сада имамо и како смо досли до тренутног стања.Не верујем ,да тај процес могу да покрену и воде "комуњаре"-потомци комуниста.