Tomislav Nikolić će pozvati papu u Srbiju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u petak, 11. septembra, putuje u zvaničnu posetu Svetoj stolici, tokom koje će imati razgovore u četiri oka sa papom Franjom i njegovim najbližim saradnicima.

Srbija 10.09.2015 | 07:55
Tomislav Nikolić će pozvati papu u Srbiju

Prema našim informacijama, šef srpske države će poglavaru Rimokatoličke crkve preneti zahvalnost za stav Vatikana koji ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnosti Kosova i Metohije, i zatražiti pomoć za sprečavanje pokušaja Prištine da postane član Unesko. Uticaj koji Vatikan ima u katoličkim zemljama veoma je značajan u borbi Srbije da očuva svoju kulturnu i versku baštinu na Kosovu.

Među temama razgovora naći će se kanonizacija hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca. Vatikan je predložio da se o ovom pitanju osnuje mešovita komisija, u koju bi bili uključeni i predstavnici SPC, a koja bi trebalo da počne da radi krajem septembra. Očekuje se i da Nikolić ponovi poziv papi da poseti Srbiju.

Tokom prve zvanične posete Svetoj stolici, Nikolić će odlikovati papinog najbližeg saradnika Pjetra Parolina, koji obavlja funkciju državnog sekretara, Ordenom Republike Srbije na lenti, zbog zasluga na unapređenju bilateralnih odnosa, a posebno zato što Vatikan ne priznaje nezavisno Kosovo. Papa Franja ne može da bude lično odlikovan, zbog zaveta skromnosti.

Nakon posete Vatikanu, predsednik Nikolić bi trebalo da se susretne i sa prvim čovekom Italije Serđom Matarelom.

BEZ "FALKONA"

Nikolić je trebalo da se sretne sa papom 17. aprila, ali je ta poseta otkazana zbog kvara na vladinom "falkonu", koji se posle prave drame u vazduhu, posle sat leta, vratio u Beograd. Ovoga puta, kako saznajemo, srpska delegacija putuje u Rim redovnom linijom "Er Srbije".

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Nik

10.09.2015 05:58

Auuu Tomo.

ODGOVORITE
Name

Михаило М.

10.09.2015 06:30

Од Николића као Шумадинца и Србијанцa није се ни могло ништа друго очекивати.

ODGOVORITE
Name

srb

10.09.2015 06:33

Ako ga pozove u Srbiju da Bog da ostane tamo...

ODGOVORITE
Name

Podrinjac

10.09.2015 09:33

To je dobra vijest ali sam siguran da ce kod srpakih fasista sa portala Vesti Nikolic biti osudjen kao izdajnik.Na tom portalu stanujuje vecina srpske olosi koja je u dijaspori.To su neljudi koji prijetew smrcu Vucicu .Vuku, Cedi. Tadicu i ostalim srpskim politicarima koji vide Srbiju u Evropi.

ODGOVORITE
Name

Podrinjac2

10.09.2015 11:01

E moj Podrinjcu,Srbija bi u kontinuiteti bila u Evropi i pitala bi se sada ,ko da se primi u tu Evropu,da je nije zadesila komunisticka posast.Pre 70 godina,na celu sa najvecim srbomrzcem Brozom, uz svesrdnu pomoc SRPSKIH KOMUNISTA,uspostavljena je komunisticka diktatura,cije posledice cemo jos dugi niz godina da lecimo.Da bi taj proces zapoceo,moramo da se suocmo sa cinjenicama,sta smo imali,pa izgubili,sta sada imamo i kako smo dosli do trenutnog stanja.Ne verujem ,da taj proces mogu da pokrenu i vode "komunjare"-potomci komunista.