ЕП: Пукоше Руси, Шпанци лако...

Кошаркаши Француске победили су Русију са и тако су елиминисали екипу Јевгенија Пашутина из даљег такмичења. Кошаркаши Шпаније забележили су другу победу у Б групи Евробаскета, пошто су декласирали Исланд са 99:73. Репрезентација Литваније успела је да избегне нову бламажу на Европском првенству, пошто је у последњих тренуцима савладала домаћина Естонију – 64:62. Кошаркашка репрезентација Хрватске избегла је непријатно изненађење у 4. колу Ц групе Еуробаскета, савладавши после преокрета аутсајдера, Холандију, са 78:72 (14:18, 25:17, 23:18, 16:19).

Кошарка 09.09.2015 | 23:16
ЕП: Пукоше Руси, Шпанци лако...

’Триколорима’ меч није био нарочито резултатски значај, пошто ће свакако о првом месту одлучивати у четвртак у дуелу са Израелом.

Француска не блиста, и трећи пут је пружила неубедљиву игру, али је поново успела да извуче тријумф на суви квалитет. Кључни човек био је бивши капитен Партизана Жофре Ловерњ – на нешто више од четири минута до краја Русија је имала +6, а поготком Кахудија и тројком Ловерња домаћин је пришао на -1.

Екипа Венсана Колеа била је у налету, тројку је погодио и Де Коло, затим је Ловерњ био сигуран са пенала за +4.

Последњи трзај Русије била је тројка којом је Моња смањио на 68:67, али је онда Ловерњ погодио из врло тешке позиције под кошем, да би тријумф осигурао Кахуди са линије пенала.

Руси су боље почели, почетком другог периода имали су и 13 поена вишка, шутирали су врло прецизно за три поена, али на крају су поново изгубили у неизвесној завршници. Интересантно, Русија има скор 0-4, али кош-разлику само -15.

Најефикаснији код Француза био је Нандо де Коло са 13 поена, Тони Паркер имао је 12 поена (4-9 из игре), 3 скока и 4 асистенције, Ловерњ је уписао 11 поена и 7 скокова, а сјајан је био и Руди Гобер са 12 поена и 10 скокова.

Русе је предводио Виталиј Фридзон са 20 поена (6-11 из игре) и 5 скокова, Семјон Антонову убацио је 13 поена, а Хвостов је додао 2 поена и 10 асистенција.

Исланђани су се борили, у првом полувремену су пружали отпор и после 20 минута имали су само пет поена заостатка. Међутим, ’Фурија’ је додала гас у трећој деоници и за неколико минута питање победника је решено.

По обичају, најбољи је био Пау Гасол са 21 поеном (7-11 из игре, 7-7 пенали) и 7 скокова, Никола Миротић дао је 22 поена (7-8 из игре, 5ск), Серхио Родригес имао је 13 поена и 6 асистенција, а по 11 поена дали су Рејес и Виктор Клавер.

Код Исланда се истакао Стефансон са 17 поена, 4 скока и 6 асистенција, Паисон је убацио 14, а Ермолинскиј 12 поена.

У последњем колу Шпанија се састаје са Немачком (четвртак, 17.45), док Исланд за ривала има Турску (ћетвртак, 21.00)

После шокантног пораза од Белгије, Литванци су некако успели да стигну до тријумфа у четвртом колу групе Д – поготком Јонаса Мачијулиса две секунде пре краја.

Домаћин се добро држао у Риги, на полувреме је отишао са седам поена заостатка, да би сјајном серијом у трећој и почетком последње деонице стигао надомак тријумфа.

Имали су Естонци седам поена вишка, на четири минута до краја, али нису успели да издрже и упишу велику победу, своју другу.

Кавалиаускас је са четири везана поена вратио свој тим у игру (62:60), а затим је Кузмискас доено изједначење свом тиму 28 секунди пре краја. Вене је олако 'продао' лопту, Мачијулис двојком растужио навијаче домаћих, а Арбет промашио тројку из тешке позиције за тријумф.

Најбољи у победничком тиму био је управо Мачијулис са 15 поена и десет скокова, а пратили су га Кавалиаускас са 14 кошева и Сеибутис са 11. Литванци су играли без Јонаса Ваљанчунаса који се разболео.

С друге стране, највише се истакао Талтс са 20 пеона и четири ухваћене лопте, Вејдерман је додао упола мање и један скок више, док су Кангур и Крубас убацили по девет кошева.

У првом мечу дана, Чешка је идентичним резултатом савладала Белгију и задржала прво место у групи са скором 3-1, а исти учинак сада има и Литванија.

Следе Белгија и Летонија, која је током дана поражена од Украјине, са половичним учинком, док Украјина и Естонија имају један тријумф и три пораза.

Све остаје отворено пред последње коло, када су и питању борба за прво место и пролаз. Од 15.30 састају се Украјина и Белгија, а три сата касније Летонија и Естонија, док ће о победнику групе одлучивати Чешка и Литванија од 21.30.

Холандија је, уз неколико одличних офанзивних налета, укључујући и серију од 12:0, изградила предност од 34:22 у другој деоници, домаћин је потом у Загребу узвратио истом мером у наставку, па је одлука пала у неизвесној завршници.

Чинило се да је хрватска репрезентација пребродила тешке моменте када је у 29. минуту стигла до вођства од 62:50, но упрони Холанђани успели су да се на два минута пре краја приближе на само три поена заостатка.

Међутим, од тих 72:69 на семафору чекало се само 30-ак секунди да Симон са пенала, а онда Шарић тројком, изграде ненадокнадивих 77:69, те је тријумф припао "ватренима" који су тако избегли непријатну ситуацију да пред последње коло стрепе за пласман у осмину финала.

Симон је предводио Хрватску са 18 поена, осам асистенција и седам скокова, Дарио Шарић је убацио 15, уз седам скокова и четири асистенције, а по 13 су дали Томић и Богдановић. Код Холанђана су се истакли Шафтенар са 19, Де Јонг са 12 и Клоф са 10 поена.

На табели групе Ц води Грчка са осам бодова, Хрвати су сакупили седам, Словенци шест, а по пет имају Грузија, Македонија и Холандија.

У последњем колу, у четвртак, играју Словенија - Македонија, Грузија - Хрватска и Грчка - Холандија.

Коментари / 0

Оставите коментар