EP: Pukoše Rusi, Španci lako...

Košarkaši Francuske pobedili su Rusiju sa i tako su eliminisali ekipu Jevgenija Pašutina iz daljeg takmičenja. Košarkaši Španije zabeležili su drugu pobedu u B grupi Evrobasketa, pošto su deklasirali Island sa 99:73. Reprezentacija Litvanije uspela je da izbegne novu blamažu na Evropskom prvenstvu, pošto je u poslednjih trenucima savladala domaćina Estoniju – 64:62. Košarkaška reprezentacija Hrvatske izbegla je neprijatno iznenađenje u 4. kolu C grupe Eurobasketa, savladavši posle preokreta autsajdera, Holandiju, sa 78:72 (14:18, 25:17, 23:18, 16:19).

Košarka 09.09.2015 | 23:16
EP: Pukoše Rusi, Španci lako...

’Trikolorima’ meč nije bio naročito rezultatski značaj, pošto će svakako o prvom mestu odlučivati u četvrtak u duelu sa Izraelom.

Francuska ne blista, i treći put je pružila neubedljivu igru, ali je ponovo uspela da izvuče trijumf na suvi kvalitet. Ključni čovek bio je bivši kapiten Partizana Žofre Lovernj – na nešto više od četiri minuta do kraja Rusija je imala +6, a pogotkom Kahudija i trojkom Lovernja domaćin je prišao na -1.

Ekipa Vensana Kolea bila je u naletu, trojku je pogodio i De Kolo, zatim je Lovernj bio siguran sa penala za +4.

Poslednji trzaj Rusije bila je trojka kojom je Monja smanjio na 68:67, ali je onda Lovernj pogodio iz vrlo teške pozicije pod košem, da bi trijumf osigurao Kahudi sa linije penala.

Rusi su bolje počeli, početkom drugog perioda imali su i 13 poena viška, šutirali su vrlo precizno za tri poena, ali na kraju su ponovo izgubili u neizvesnoj završnici. Interesantno, Rusija ima skor 0-4, ali koš-razliku samo -15.

Najefikasniji kod Francuza bio je Nando de Kolo sa 13 poena, Toni Parker imao je 12 poena (4-9 iz igre), 3 skoka i 4 asistencije, Lovernj je upisao 11 poena i 7 skokova, a sjajan je bio i Rudi Gober sa 12 poena i 10 skokova.

Ruse je predvodio Vitalij Fridzon sa 20 poena (6-11 iz igre) i 5 skokova, Semjon Antonovu ubacio je 13 poena, a Hvostov je dodao 2 poena i 10 asistencija.

Islanđani su se borili, u prvom poluvremenu su pružali otpor i posle 20 minuta imali su samo pet poena zaostatka. Međutim, ’Furija’ je dodala gas u trećoj deonici i za nekoliko minuta pitanje pobednika je rešeno.

Po običaju, najbolji je bio Pau Gasol sa 21 poenom (7-11 iz igre, 7-7 penali) i 7 skokova, Nikola Mirotić dao je 22 poena (7-8 iz igre, 5sk), Serhio Rodriges imao je 13 poena i 6 asistencija, a po 11 poena dali su Rejes i Viktor Klaver.

Kod Islanda se istakao Stefanson sa 17 poena, 4 skoka i 6 asistencija, Paison je ubacio 14, a Ermolinskij 12 poena.

U poslednjem kolu Španija se sastaje sa Nemačkom (četvrtak, 17.45), dok Island za rivala ima Tursku (ćetvrtak, 21.00)

Posle šokantnog poraza od Belgije, Litvanci su nekako uspeli da stignu do trijumfa u četvrtom kolu grupe D – pogotkom Jonasa Mačijulisa dve sekunde pre kraja.

Domaćin se dobro držao u Rigi, na poluvreme je otišao sa sedam poena zaostatka, da bi sjajnom serijom u trećoj i početkom poslednje deonice stigao nadomak trijumfa.

Imali su Estonci sedam poena viška, na četiri minuta do kraja, ali nisu uspeli da izdrže i upišu veliku pobedu, svoju drugu.

Kavaliauskas je sa četiri vezana poena vratio svoj tim u igru (62:60), a zatim je Kuzmiskas doeno izjednačenje svom timu 28 sekundi pre kraja. Vene je olako 'prodao' loptu, Mačijulis dvojkom rastužio navijače domaćih, a Arbet promašio trojku iz teške pozicije za trijumf.

Najbolji u pobedničkom timu bio je upravo Mačijulis sa 15 poena i deset skokova, a pratili su ga Kavaliauskas sa 14 koševa i Seibutis sa 11. Litvanci su igrali bez Jonasa Valjančunasa koji se razboleo.

S druge strane, najviše se istakao Talts sa 20 peona i četiri uhvaćene lopte, Vejderman je dodao upola manje i jedan skok više, dok su Kangur i Krubas ubacili po devet koševa.

U prvom meču dana, Češka je identičnim rezultatom savladala Belgiju i zadržala prvo mesto u grupi sa skorom 3-1, a isti učinak sada ima i Litvanija.

Slede Belgija i Letonija, koja je tokom dana poražena od Ukrajine, sa polovičnim učinkom, dok Ukrajina i Estonija imaju jedan trijumf i tri poraza.

Sve ostaje otvoreno pred poslednje kolo, kada su i pitanju borba za prvo mesto i prolaz. Od 15.30 sastaju se Ukrajina i Belgija, a tri sata kasnije Letonija i Estonija, dok će o pobedniku grupe odlučivati Češka i Litvanija od 21.30.

Holandija je, uz nekoliko odličnih ofanzivnih naleta, uključujući i seriju od 12:0, izgradila prednost od 34:22 u drugoj deonici, domaćin je potom u Zagrebu uzvratio istom merom u nastavku, pa je odluka pala u neizvesnoj završnici.

Činilo se da je hrvatska reprezentacija prebrodila teške momente kada je u 29. minutu stigla do vođstva od 62:50, no uproni Holanđani uspeli su da se na dva minuta pre kraja približe na samo tri poena zaostatka.

Međutim, od tih 72:69 na semaforu čekalo se samo 30-ak sekundi da Simon sa penala, a onda Šarić trojkom, izgrade nenadoknadivih 77:69, te je trijumf pripao "vatrenima" koji su tako izbegli neprijatnu situaciju da pred poslednje kolo strepe za plasman u osminu finala.

Simon je predvodio Hrvatsku sa 18 poena, osam asistencija i sedam skokova, Dario Šarić je ubacio 15, uz sedam skokova i četiri asistencije, a po 13 su dali Tomić i Bogdanović. Kod Holanđana su se istakli Šaftenar sa 19, De Jong sa 12 i Klof sa 10 poena.

Na tabeli grupe C vodi Grčka sa osam bodova, Hrvati su sakupili sedam, Slovenci šest, a po pet imaju Gruzija, Makedonija i Holandija.

U poslednjem kolu, u četvrtak, igraju Slovenija - Makedonija, Gruzija - Hrvatska i Grčka - Holandija.

Komentari / 0

Ostavite komentar