Видео: Странци три године нису ријешили дерби, могу ли овог пута?!

Да ли ће 149. окршај вечитих ривала добити новог Кастиља, Борху, Кадуа, Дијару, Мореиру, Тејга, Жуку или Клеа?

Фудбал 10.09.2015 | 23:00
Видео: Странци три године нису ријешили дерби, могу ли овог пута?!

Оно што је у нека давна времена било неспојиво са реалношћу, већ читаву једну деценију нераскидиви је део вечитог дербија између Црвене звезде и Партизана. Страни фудбалери и у 149. вечитом окршају (субота, 18.00) највећих ривала српског фудбала играће више него запажену улогу, врло вероватно и кључну када је у питању коначан резултат најважније утакмице у српском фудбалу. Звездини главни адути у суботњем окршају би могли да буду Уго Вијеира, Идан Веред, Мичел Доналд или можда Лучо Ибањез, ако буде на терену, док би са друге стране, највећу опасност по гол Дамира Кахримана могао да представља Абубакар Оумару или можда Валери Божинов, ако буде потпуно спреман, док ће штопер Фабрисио, своју шансу тражити из неког од прекида Парног ваљка.

Може се рећи да је ногу у окршајима Звезде и Партизана још 1998. године од страних фудбалера повукао Бразилац Адилсон дос Сантос, некадашњи леви бек црвено-белих, али је праву серију голова страних фудбалера, нерачунајући играче из бивших југословенских република, отворио некадашњи дефанзивни везиста Црвене звезде Сегундо Кастиљо, који је свој први погодак у вечитим дербијима постигао 24. фебруара 2007. године (128. дерби). Ипак, тада је Партизан славио у Љутице Богдана са 4:2.

Звездином Еквадорцу убрзо се реванширао Партизанов Португалац, Алмами Мореира, који је у 131. дербију (2:2) постигао први од укупно своја три поготка у вечитим дербијама, али је већ у наредном поново у предности био Кастиљо. У својој можда и најбољољ партији за Звезду, тада пред празним трибинама нашег највећег стадиона, тамнопути везиста постигао је два поготка (4:1) и заслужио епитет најбољег актера 132. оркшаја црвено и црно-белих.

Љубимац Гробара Жука био је стрелац изјеначујућег гола у Хумској 5. априла 2008. године (1:1), а већ у 134. дербију он је заједно са Ламином Дијаром пресудио Звезди на Маракани (2:0). Мореира је навијаче Црвене звезде растужио у 135. дербију, када је у надокнади времена постигао изједначујући погодак (1:1). Између та два дербија Сенегалац је два пута тресао мрежу црвено-белих и у полуфиналу Купа Србије, у утакмици у којој је Партизан славио са 3:2, али и коју је обележила невероватна грешка арбитара, који су поништили чист гол Ненада Милијаша у 69. минуту.

Дијара је фантастичну серију погодака наставио и 8. априла 2009. године у 136. вечитом дербију (2:0), а онда и у наредном на стадиону Црвене звзде у слављу црно-белих од 2:1. Тада је одлучујући погодак на утакмици постигао Клео у 61. минуту.

На победнички низ Партизана тада се надовезао и Алмами Мореира, који је на погодио мрежу на Маракани у 139. дербију, док је после тога три поготка у три дербија, од чега два у купу, постигао Принс Тејго. Последњи два странца која су погађала мрежу у вечитом дербију носила су црвено-бели дрес.

Први је био дело Колумбијца Кристијана Борхае у реваншу полуфиналу Купа Србије 11. априла 2012. године, када су црвено-бели славили у Хумској са 2:0, а ту сезону комплетирао је Бразилац Каду, поготком у Хумској у 93. минуту, за минималан тријумф на стадиону Партизана.

Од тог меча прошло је укупно шест вечитих дербија на којима странци нису били стрелци, што би могло да значи да је можда дошао прави тренутак да се догоди тако нешто.

ГОЛОВИ СТРАНИХ ФУДБАЛЕРА У ВЕЧИТОМ ДЕРБИЈУ:

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

Сегундо Кастиљо - три гола

Кристијан Борха - један гол у Купу Србије

Каду - један гол

ПАРТИЗАН

Ламин Дијара - пет голова (два у Купу Србије)

Алмами Мореира - три гола

Принс Тејго - три гола (два у Купу Србије)

Жука - два гола

Клео - један гол

Коментари / 0

Оставите коментар