Video: Stranci tri godine nisu riješili derbi, mogu li ovog puta?!

Da li će 149. okršaj večitih rivala dobiti novog Kastilja, Borhu, Kadua, Dijaru, Moreiru, Tejga, Žuku ili Klea?

Fudbal 10.09.2015 | 23:00
Video: Stranci tri godine nisu riješili derbi, mogu li ovog puta?!

Ono što je u neka davna vremena bilo nespojivo sa realnošću, već čitavu jednu deceniju neraskidivi je deo večitog derbija između Crvene zvezde i Partizana. Strani fudbaleri i u 149. večitom okršaju (subota, 18.00) najvećih rivala srpskog fudbala igraće više nego zapaženu ulogu, vrlo verovatno i ključnu kada je u pitanju konačan rezultat najvažnije utakmice u srpskom fudbalu. Zvezdini glavni aduti u subotnjem okršaju bi mogli da budu Ugo Vijeira, Idan Vered, Mičel Donald ili možda Lučo Ibanjez, ako bude na terenu, dok bi sa druge strane, najveću opasnost po gol Damira Kahrimana mogao da predstavlja Abubakar Oumaru ili možda Valeri Božinov, ako bude potpuno spreman, dok će štoper Fabrisio, svoju šansu tražiti iz nekog od prekida Parnog valjka.

Može se reći da je nogu u okršajima Zvezde i Partizana još 1998. godine od stranih fudbalera povukao Brazilac Adilson dos Santos, nekadašnji levi bek crveno-belih, ali je pravu seriju golova stranih fudbalera, neračunajući igrače iz bivših jugoslovenskih republika, otvorio nekadašnji defanzivni vezista Crvene zvezde Segundo Kastiljo, koji je svoj prvi pogodak u večitim derbijima postigao 24. februara 2007. godine (128. derbi). Ipak, tada je Partizan slavio u Ljutice Bogdana sa 4:2.

Zvezdinom Ekvadorcu ubrzo se revanširao Partizanov Portugalac, Almami Moreira, koji je u 131. derbiju (2:2) postigao prvi od ukupno svoja tri pogotka u večitim derbijama, ali je već u narednom ponovo u prednosti bio Kastiljo. U svojoj možda i najboljolj partiji za Zvezdu, tada pred praznim tribinama našeg najvećeg stadiona, tamnoputi vezista postigao je dva pogotka (4:1) i zaslužio epitet najboljeg aktera 132. orkšaja crveno i crno-belih.

Ljubimac Grobara Žuka bio je strelac izjenačujućeg gola u Humskoj 5. aprila 2008. godine (1:1), a već u 134. derbiju on je zajedno sa Laminom Dijarom presudio Zvezdi na Marakani (2:0). Moreira je navijače Crvene zvezde rastužio u 135. derbiju, kada je u nadoknadi vremena postigao izjednačujući pogodak (1:1). Između ta dva derbija Senegalac je dva puta tresao mrežu crveno-belih i u polufinalu Kupa Srbije, u utakmici u kojoj je Partizan slavio sa 3:2, ali i koju je obeležila neverovatna greška arbitara, koji su poništili čist gol Nenada Milijaša u 69. minutu.

Dijara je fantastičnu seriju pogodaka nastavio i 8. aprila 2009. godine u 136. večitom derbiju (2:0), a onda i u narednom na stadionu Crvene zvzde u slavlju crno-belih od 2:1. Tada je odlučujući pogodak na utakmici postigao Kleo u 61. minutu.

Na pobednički niz Partizana tada se nadovezao i Almami Moreira, koji je na pogodio mrežu na Marakani u 139. derbiju, dok je posle toga tri pogotka u tri derbija, od čega dva u kupu, postigao Prins Tejgo. Poslednji dva stranca koja su pogađala mrežu u večitom derbiju nosila su crveno-beli dres.

Prvi je bio delo Kolumbijca Kristijana Borhae u revanšu polufinalu Kupa Srbije 11. aprila 2012. godine, kada su crveno-beli slavili u Humskoj sa 2:0, a tu sezonu kompletirao je Brazilac Kadu, pogotkom u Humskoj u 93. minutu, za minimalan trijumf na stadionu Partizana.

Od tog meča prošlo je ukupno šest večitih derbija na kojima stranci nisu bili strelci, što bi moglo da znači da je možda došao pravi trenutak da se dogodi tako nešto.

GOLOVI STRANIH FUDBALERA U VEČITOM DERBIJU:

CRVENA ZVEZDA

Segundo Kastiljo - tri gola

Kristijan Borha - jedan gol u Kupu Srbije

Kadu - jedan gol

PARTIZAN

Lamin Dijara - pet golova (dva u Kupu Srbije)

Almami Moreira - tri gola

Prins Tejgo - tri gola (dva u Kupu Srbije)

Žuka - dva gola

Kleo - jedan gol

Komentari / 0

Ostavite komentar