Дарфур: Освојили град, силовали 60 жена

Организација "Хјуман рајтс воч" оптужила је суданску војску за још једно масовно силовање 60 жена у области Дарфур након преузимања града Голоа у јануару.

Свијет 09.09.2015 | 21:30
Дарфур: Освојили град, силовали 60 жена

Припадници паравојне формације Судана "Рапид Сапорт Форсис" силовали су најмање 60 жена у западном региону земље, након што су преузели град Голо у јануару, а многе жене нападнуте су у болници у којој су људи потражили склониште, наведено је у извештају организације за људска права.

"Жене које су пружале отпор су убијене. Гола тела многих жена касније су пронађена на улицама, а друге су живе спаљене", навео је Хјуман рајтс воч.

Организација је правила раније ове године извештај о масовном силовању најмање 221 жене и девојчице у октобру у селу Табит. Уједињеним нацијама није било дозвољено да организује истрагу, док је Судан саопштио да није забележен "ниједан случај силовања".

Суданску западну област Дарфур захватио је талас насиља група побуњеника 2003. године, а најмање 300.000 особа убијено је у сукобима.

УН су саопштиле да је скоро пола милиона људи расељено из тог подручја у прошлој години.

Хјуман рајтс воч позвао је Судан да распусти паравојну формацију и да казни починиоце и апеловао на мировну мисију УНАМИД да боље заштити цивиле.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар