Ивановић мора да остане у болници

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић моћи ће да присуствује сутрашњем наставку суђења, сматра конзилијум лекара болнице у Косовској Митровици који, међутим, истичу неопходност његовог останка на болничком лечењу.

Регион 09.09.2015 | 20:10
Ивановић мора да остане у болници

Председник лекарског конзилијума др Милан Јаковљевић истакао је на конференцији за новинаре да лекари сматрају да је неопходно да Ивановић и даље буде на болничком лечењу.

"Мишљења смо да је апсолутно неопходно да пацијент и даље буде на болничком лечењу и да у овом тренутку није могуће његово лечење у притворској јединици и то из пуно разлога. Неопходан је и даље кардиолошки мониторинг, јер пацијент има посебан облик ангине пекторис изаван вазоспазмом коронарних артерија чији се напад у сваком моменту може догодити и директно угрозити његов живот", рекао је др Јаковљевић.

"Ми сматрамо да ће пацијент моћи да присуствује суђењу, да учествује у његовом раду, а ми ћемо и даље наставити да се старамо о његовом здрављу и да га доведемо у стање када оценимо да он може да се врати у притворску јединицу. Ми ћемо о томе обавестити јавност", додао је он.

Др Јаковљевић је додао да Ивановић свакодневно иде на физикални третман на предлог ортопеда и физијатра, на психијатријске и психолошке третмане, те да нису обављене још неке неопходне дијагностичке методе као што је скенер главе итд. Такође, неопходни су чести контролни прегледи свих лекара који учествују у његовом лечењу.

Др Јаковљевић је изразио наду да ће за око недељу дана бити пуштен у рад ЦТ кабинет у косовскомитровачкој болници и да ће Оливер Ивановић бити један од првих пацијената коме ће бити обављени неопходни прегледи на новом скенеру.

Ивановић је од почетка повремено добијао психијатријску фармакотерапију, а сада је то проширено и супортивном психотерапијом.

Др Јаковљевић је рекао и да ће Еулексу бити понуђено да једна медицинска екипа Здравственог центра буде на суђењу уколико се деси нешто непредвиђено, ако Ивановићу позли за време суђења, и уколико се Еулекс судија сагласи са тим.

Ивановић се тренутно налази на одељењу кардиологије болнице у Косовској Митровици.

Лекарски конзилијум свакодневно шаље Еулексу, на њихов захтев, извештаје о здравственом стању Оливера Ивановића.

Ивановић је примљен на интерно одељење Здравственог центра Косовска Митровица 14. августа због нарушеног здравственог стања, превасходно проузрокованог штрајком глађу.

Штрајк је наставио у болници да би га на наговор лекара, породице и пријатеља прекинуо тако сто је 18. августа најпре почео да узима течну храну, а 22. августа потпуно прекинуо штрајк глађу.

Због поремећеног електролитског баланса, Ивановић и даље прима инфузије, повратио је део тежине у односу на килажу коју је имао на пријему, али то још увек није задовољавајуће.

Ивановић је у затвору започео штрајк глађу 7. августа захтевајући да му се омогући одбрана са слободе, а прекинуо је штрајк после 15 дана. Он се опоравља у болници у Косовској Митровици.

Ивановић је оптужен за кривично дело ратног злочина почињеног над цивилима током 1999. и 2000. године.

Наставак суђења у Основном суду у Косовској Митровици заказан је за 10. септембар, а до сада је у судском поступку који се води против њега и јоš четврице Срба саслушано 47 сведока тужилаштва.

Гаранције да ће Ивановић бити доступан овдашњем правосуђу било ког тренутка ако му се омогући одбрана са слободе раније је дала Влада Србије и за њега, али и за пензионисаног пуковника МУП-а Србије Драгољуба Делибашића протв којег се такође води судски поступак.

Извор: Н1

Коментари / 0

Оставите коментар