Ivanović mora da ostane u bolnici

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović moći će da prisustvuje sutrašnjem nastavku suđenja, smatra konzilijum lekara bolnice u Kosovskoj Mitrovici koji, međutim, ističu neophodnost njegovog ostanka na bolničkom lečenju.

Region 09.09.2015 | 20:10
Ivanović mora da ostane u bolnici

Predsednik lekarskog konzilijuma dr Milan Jakovljević istakao je na konferenciji za novinare da lekari smatraju da je neophodno da Ivanović i dalje bude na bolničkom lečenju.

"Mišljenja smo da je apsolutno neophodno da pacijent i dalje bude na bolničkom lečenju i da u ovom trenutku nije moguće njegovo lečenje u pritvorskoj jedinici i to iz puno razloga. Neophodan je i dalje kardiološki monitoring, jer pacijent ima poseban oblik angine pektoris izavan vazospazmom koronarnih arterija čiji se napad u svakom momentu može dogoditi i direktno ugroziti njegov život", rekao je dr Jakovljević.

"Mi smatramo da će pacijent moći da prisustvuje suđenju, da učestvuje u njegovom radu, a mi ćemo i dalje nastaviti da se staramo o njegovom zdravlju i da ga dovedemo u stanje kada ocenimo da on može da se vrati u pritvorsku jedinicu. Mi ćemo o tome obavestiti javnost", dodao je on.

Dr Jakovljević je dodao da Ivanović svakodnevno ide na fizikalni tretman na predlog ortopeda i fizijatra, na psihijatrijske i psihološke tretmane, te da nisu obavljene još neke neophodne dijagnostičke metode kao što je skener glave itd. Takođe, neophodni su česti kontrolni pregledi svih lekara koji učestvuju u njegovom lečenju.

Dr Jakovljević je izrazio nadu da će za oko nedelju dana biti pušten u rad CT kabinet u kosovskomitrovačkoj bolnici i da će Oliver Ivanović biti jedan od prvih pacijenata kome će biti obavljeni neophodni pregledi na novom skeneru.

Ivanović je od početka povremeno dobijao psihijatrijsku farmakoterapiju, a sada je to prošireno i suportivnom psihoterapijom.

Dr Jakovljević je rekao i da će Euleksu biti ponuđeno da jedna medicinska ekipa Zdravstvenog centra bude na suđenju ukoliko se desi nešto nepredviđeno, ako Ivanoviću pozli za vreme suđenja, i ukoliko se Euleks sudija saglasi sa tim.

Ivanović se trenutno nalazi na odeljenju kardiologije bolnice u Kosovskoj Mitrovici.

Lekarski konzilijum svakodnevno šalje Euleksu, na njihov zahtev, izveštaje o zdravstvenom stanju Olivera Ivanovića.

Ivanović je primljen na interno odeljenje Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica 14. avgusta zbog narušenog zdravstvenog stanja, prevashodno prouzrokovanog štrajkom glađu.

Štrajk je nastavio u bolnici da bi ga na nagovor lekara, porodice i prijatelja prekinuo tako sto je 18. avgusta najpre počeo da uzima tečnu hranu, a 22. avgusta potpuno prekinuo štrajk glađu.

Zbog poremećenog elektrolitskog balansa, Ivanović i dalje prima infuzije, povratio je deo težine u odnosu na kilažu koju je imao na prijemu, ali to još uvek nije zadovoljavajuće.

Ivanović je u zatvoru započeo štrajk glađu 7. avgusta zahtevajući da mu se omogući odbrana sa slobode, a prekinuo je štrajk posle 15 dana. On se oporavlja u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanović je optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima tokom 1999. i 2000. godine.

Nastavak suđenja u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici zakazan je za 10. septembar, a do sada je u sudskom postupku koji se vodi protiv njega i još četvrice Srba saslušano 47 svedoka tužilaštva.

Garancije da će Ivanović biti dostupan ovdašnjem pravosuđu bilo kog trenutka ako mu se omogući odbrana sa slobode ranije je dala Vlada Srbije i za njega, ali i za penzionisanog pukovnika MUP-a Srbije Dragoljuba Delibašića protv kojeg se takođe vodi sudski postupak.

Izvor: N1

Komentari / 0

Ostavite komentar