Мур: Политички поларизована атмосфера у БиХ

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур изјавио је данас да је протеклих дана, приликом описивања разлога због којих ОЕБС врши независну анализу рада Суда и Тужилаштва БиХ, коментарисао политички поларизовану атмосферу.

Босна и Херцеговина 09.09.2015 | 00:00
Мур: Политички поларизована атмосфера у БиХ

У реаговању на данашње саопштење Суда БиХ, Мур наглашава да му није била намјера да тврди да је било која одлука Суда или Тужилаштва БиХ донесена под политичким утицајем, него да је све што ове правосудне институције раде предмет реаговања политичких странака, као и уопште јавности у БиХ.

Мур је истакао да је ОЕБС изузетно захвалан Суду БиХ због дугогодишње изванредне сарадње и да би био захвалан за прилику да своју изјаву и детаљније објасни Суду БиХ, саопштено је из Мисије ОЕБС-а у БиХ.

Суд БиХ саопштио је данас да је изненађен више пута поновљеним јавним Муровим изјавама да ова правосудна институција дјелује под политичким притиском, наводећи да су ове изјаве неаргументоване.

"Нама у Суду БиХ није јасно на који је конкретно и чији политички притисак амбасадор мислио, јер у перцепцији домаће јавности то може створити закључак да су и наше одлуке донесене под политичким притиском", питају се у овој правосудној институцији.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур изјавио је 5. септембра да очекује да ће анализа рада Тужилаштва и Суда БиХ на предметима ратних злочина бити завршена до средине новембра, наглашавајући да Тужилаштву БиХ, које није омогућило приступ списима на предметима ратних злочина, врата ОЕБС-а нису затворена.

Коментари / 0

Оставите коментар